Chceš celý svět?

„Jaký prospěch má člověk, který získá celý svět, ale sám sebe ztratí nebo zmaří?“ (evangelium podle Lukáše 9,25)

     Ježíš ve svých kázáních klade často zajímavé otázky. Jedna z nich se zabývá smyslem života. Spousta lidí je přesvědčena o tom, že ke štěstí potřebují mít spoustu věcí a nejlépe by se měli, kdyby vlastnili „celý svět“. Je to pravda?

     Zvláště ve velkých městech potkávám lidi, na jejichž ustaraných tvářích je vidět, že stále spěchají. Většina z nich má dobrou práci, byt, auto a někteří i chalupu na vesnici... Vlastně mají vše, co potřebují ke šťastnému životu. Jenže oni to neví. Jsou tak zaměstnaní touhou mít víc, že si ani neuvědomují, že už mají dost na to, aby se mohli radovat z toho, co mají.

     Chci-li získat „svět“, tak na konci svého pozemského bytí zjistím, že mi život protekl mezi prsty. Poznám, že jsem promarnil svěřený čas honbou za zbytečnostmi. Nezískal jsem „celý svět“ a v honbě za ním jsem ztratil i věčnost.

      Není to tak dávno, co mne začala trápit otázka, kde budeme s manželkou bydlet, až budu muset kvůli odchodu do důchodu opustit služební byt. V noci jsem přemýšlel, co by bylo nejlepší. Ta myšlenka mne budila ze spaní. V mé mysli mi jeden hlas říkal ať se tím netrápím a svěřím svůj život Bohu, druhý zase stále dokola mlel něco o tom, že když se nepostarám sám, nikdo mi nic nedá.
     Pak mi konečně došlo, že se pro mne to „důchodové bydlení“ vlastně stalo tím „celým světem“, o němž hovoří Ježíš. Rozhodl jsem se poslechnout první hlas, a i když stále nevím, kde budu bydlet, tak jsem znovu získal ztracený klid a pokoj.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Dodatek pro kolegyni VIP blogerku, která nepochopila, oč jde: Rozhodování o tom, kde budeme bydlet v důchodě, není o tom, že nemáme nic zajištěné. Jen se musíme rozhodnout, zda zůstaneme v Brně, kde má manželka práci, nebo práci v době mého odchodu do důchodu opustí a půjdeme na vesnici, kde si bude muset najít nové zaměstnání. Nejde tedy o spoléhání se na stát nebo na děti, jak tvrdí VIP kolegyně, ale o odložení rozhodnutí na vhodnější čas.

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 26.4.2018 21:31 | karma článku: 36,21 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,70

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59