243) Je učení farizeů a saduceů nebezpečné? (Matouš 16,5-12)

Včera jsme se zastavili u zvláštního rozhovoru Pána Ježíše s učedníky. Je z něj patrné, že si zpočátku vůbec nerozuměli. Každý strana hovořila o něčem jiném.

Dnes se u tohoto textu zastavíme ještě jednou: Když byli učedníci na druhém břehu, shledali, že si zapomněli vzít chleby.
Ježíš jim řekl: "Hleďte se mít na pozoru před kvasem saduceů a farizeů!"
Oni však u sebe uvažovali: "Nevzali jsme chleba."
Když to Ježíš zpozoroval, řekl: "Proč mluvíte o tom, malověrní, že nemáte chleba? Ještě mi nerozumíte ani se nepamatujete na těch pět chlebů pro pět tisíc, a kolik košů jste sebrali? Ani těch sedm chlebů pro čtyři tisíce, a kolik košů jste sebrali? Což nerozumíte, že jsem k vám nemluvil o chlebech? Mějte se na pozoru před kvasem saduceů a farizeů!"
Tehdy pochopili, že jim neřekl, aby se měli na pozoru před kvasem, nýbrž před učením farizeů a saduceů. (Matouš 16,5-12)

Podívejme se, proč je učení farizeů a saduceů tak nebezpečné, že před ním Ježíš tak důrazně varuje. Zajímavou informaci zaznamenal ve svém evangeliu Lukáš: Mezitím se shromáždily nespočetné zástupy, že se lidé div neušlapali. Ježíš začal mluvit nejprve ke svým učedníkům: "Mějte se na pozoru před kvasem farizeů, to jest před pokrytectvím." (Lukáš 12,1)

Problémem židovských duchovních vůdců je pokrytectví. Co to je? Nebo kdo to je pokrytec? Je to člověk, u kterého je patrný rozpor mezi jeho chováním a jeho vnitřním přesvědčením. Když vím, že je něco dobré a já to označím za špatné, chovám se jako pokrytec.

Ježíš, který hovoří o jednání farizeů, také v této souvislosti prohlásí velice závažná slova: "Každému, kdo řekne slovo proti Synu člověka, bude odpuštěno. Avšak tomu, kdo se rouhá proti Duchu svatému, odpuštěno nebude." (Lukáš 12,10) Ježíš dává hřích proti Duchu svatému do souvislosti s pokryteckým jednáním farizeů.

V čem byl problém těchto duchovních vůdců? Odpověď je možné najít v nočním rozhovoru Ježíše a s členem židovské rady – Nikodémem, který Ježíši řekne: "Mistře, víme, že jsi učitel, který přišel od Boha. Neboť nikdo nemůže činit ta znamení, která činíš ty, není-li Bůh s ním." (Jan 3,2)    Farizeové, saduceové a zákoníci už dlouho věděli, že Ježíšovo učení i jeho zázraky mají původ v nebi. Přesto ho neustále napadají a snaží se vše, co dělá, shazovat a dokonce prohlásí, že to vše dělá v moci Belzebula.

Něco podobného hrozí i nám. Podobně jako tito vůdcové můžeme i my vědomě jednat v rozporu s tím, co jsme poznali. Pokud při čtení Bible narazím na něco, co jsem dosud dělal špatně, měl bych se modlit a prosit Boha o sílu k nápravě.

Židovští duchovní vůdci znali pravdu o Ježíši. Rozhodli se, že ji odmítnou. A to se většině z nich stalo osudným. Podobně jako Lucifer v nebi, tak dlouho opakovali lež, až sami uvěřili, že říkají pravdu. A pak už nebyli schopni poznat svůj omyl, vyznat svůj hřích a prosit o jeho odpuštění. Proto jim tento "hřích proti Duchu svatému" Bůh nemůže odpustit.

Pane, mám také problém přijmout některá Tvá slova, která mne vedou k potřebě změnit mé smýšlení i jednání. Nevzdávej to se mnou. Dej mi sílu, abych se jim nevzpouzel, ale s pokorou je přijal za své.

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 16.12.2010 18:00 | karma článku: 5,99 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19