Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inspirace ze země tisíce jezer

My Češi si často navzájem vyčítáme, že zarputile objevujeme vlastní cesty, aniž bychom se předtím alespoň pokusili zjistit, jak to funguje jinde. Nám poslancům to pak média a voliči vyčítají dvojnásob. A přitom často zbytečně – takových zajímavých zahraničních cest probíhá celá řada. Naposledy jsem se spolu s kolegy z výboru pro vzdělávání vypravila před nedávnem do Finska – země, známé nejen svými přírodními krásami, ale i špičkovou úrovní vzdělanosti. A čím se můžeme u nás v České republice inspirovat?

Počítače jsou ve finských školách samozřejmostí, ale narozdíl od nás se jejich využití neomezuje jen na výuku informatiky.jyu.fi

Nejprve pár slov k motivu naší cesty. Hlavním důvodem pro to, abychom se důkladněji seznámili s finským školstvím, jsou totiž špičkové výsledky tamních žáků a studentů v testech PISA- pokud někdo snad neví, jsou to takové ty testy, ve kterých čeští žáci a studenti naposledy katastrofálně propadli a exministru Dobešovi to bylo jedno. Naopak Finové v nich excelují zejména v informační gramotnosti a v jazycích. Tento trend navíc ve Finsku stále stoupá. Myslím proto, že bychom měli „jezdit na zkušenou“ právě do Finska a dalších skandinávských zemí.

 Základní rozdíl mezi naším a finským školstvím je, že pro Finy představuje absolutní prioritu a bez ohledu na momentálně vládnoucí stranu - ve Finsku se ve vládě střídají podobně jako u nás socialisté s pravicovou Stranou národní koalice. Ať kabinet sestavují ti nebo, oni, činní výdaje na školství cca 6,5% HDP. Výše finského HDP je přitom okolo 186 miliard USD ročně. Na oblast vzdělání tedy každoročně putuje okolo 12,5 miliard USD, tedy, v přepočtu na české Koruny, přibližně 234 miliard. Ještě jednou opakuji – částka se nemění s každým novým ministrem či vládní koalicí. Finské HDP je přitom podobné našemu, nicméně země má oproti ČR polovinu obyvatel (5,4 milionu). Lze říci, že Finsko vydává na vzdělání čtyřikrát více, než Česká republika.

 Finové si tedy mohou dovolit věci, které u nás znějí (a obávám se, že ještě dlouho znít budou) jako sci-fi. Veškeré školní tak například pomůcky hradí stát, až do maturity mají žáci a studenti nárok na jedno bezplatné teplé jídlo denně, funguje bezplatná doprava do školy. Pokud student bydlí na střední škole na internátě, vše hradí obec. A takhle by se dalo pokračovat.

 Mimořádně zajímavá je například situace okolo standardů výuky či školních osnov. V zemi tisíce jezer mají učitelé jen velmi rámcové standardy a maximální samostatnost při výuce. Doslova udivující mi pak přišla informace, že zde neexistuje žádná obdoba naší školní inspekce. Logickým důsledkem něčeho takového by měl být naprostý chaos, ale, jak už jsem uvedla na začátku, opak je pravdou a tamní maturita má velmi vysokou úroveň.

 Dlouho jsem přemýšlela, čím to jen může být. Bonmot, že důvodem je malý počet Finů působících v českém školství, přitom neobstojí. „Záhadu“ jsem totiž odhalila v momentě, kdy jsem měla možnost vidět finského kantora při práci. To, co jsem viděla byli samostatně uvažující, velice kreativní osobnosti, s vynikající teoretickou výbavou. Takovému pedagogovi skutečně nemusí stát za zády čtyři odborníci, kteří mu říkají, jak má učit. Je to přesně ten typ lidí, s jakými se u nás setkáváme na referentských a středně-manažerských pozicích v bankách, účetních firmách či reklamních agenturách. Na to, co asi ve Finsku táhne tyto profesionály nejprve na pedagogickou fakultu (tu zde každoročně absolvuje 800 lidí, přičemž přesah uchazečů je zhruba osminásobný), je myslím celkem jasné. Ještě jedna „maličkost“ – finské ministerstvo školství průběžně plánuje, kolik učitelů bude potřeba!

 Něco takového se odráží i v jiných oblastech, jako je například výuka jazyků. Ve Finsku je kromě Finštiny povinná Švédština (což je druhý úřední jazyk) a angličtina. Anglicky se přitom domluvíte i s pokladní v supermarketu.

 Finské školství má samozřejmě i své problémy, z nichž některé se velice podobají těm našim. Klesá zde například počet zájemců o učební obory a zdá se, že i zde již dosáhl tzv. boloňský proces (tedy zvyšování procenta vysokoškoláků v populaci) na své limity a začíná mít první nežádoucí výsledky. Finové to řeší zvyšováním investic do učňovského školství a stejně jako u nás i kampaní, jejímž cílem je vrátit učňovskému školství prestiž.

 A jaké mám z toho všeho pocity? Ten prvotní by šel asi přirovnat k řidiči, který si týden užíval nového Rolls-Royce, aby se pak vrátil ke starému Favoritu, který by rád časem vyměnil za Fabii. Ale takhle uvažovat nelze.

 Nic nám především nebrání, aby nám slova z úst do rukou vejít ráčila a ČR začala navyšovat procento HDP na vzdělání ze stávajících 3,1% (!) a postupně dosáhla na finských 6,5. A protože má vzdělání ve svých volebních programech jako svoji prioritu kromě ČSSD i TOP 09, ODS a KSČM, problém by to měl být minimální. Ty peníze se přitom nesmí utratit za nějaké „postdobešovské“ hokus-pokusy, ale dílem se musejí investovat do postupné proměny pedagogického sboru podle finského modelu, dílem do zavedení povinné výuky dvou cizích jazyků už od ZŠ. Finové mají před námi náskok minimálně dvacet let, ale i oni jednou začínali. A nyní jsou v situaci, kdy se krize bát nemusí.

 Pokud TOHLE nepochopíme, musíme se smířit s tím, že v horizontu nějakých dvaceti, třiceti let pochopíme, že ignorování a přehlížení vzdělávání není cestou k ekonomicky vyspělým státům, a pak…

 Nevím jak Vy, ale já bych se radši vydala jinou- například - finskou cestou!

Autor: Vlasta Bohdalová | pátek 27.4.2012 11:40 | karma článku: 15,22 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik