Legendy odcházejí, ale přesto s námi zůstávají

V květnu odešla věčná rockerka Tina Turner a v polovině července to byli další legendární umělci a osobnosti, které nás provázely našimi životy. André Watts a Jane Birkin..

Zdánlivě je vlastně nic nespojovalo, každý se věnoval jinému druhu umění, ale oba se narodili již v poválečné době a jejich životní příběh byl více než obdivuhodný. Klasický americký klavírista André Watts se narodil v poválečném Norimberku maďarské matce a afroamerickému otci, který byl poddůstojníkem americké armády. Jeho vojenské zaměstnání přivedlo rodinu ale zpět do USA. Tam začal Andre hrát na klavír. Jeho matka, první klavírní učitelka, mu vyprávěla příběhy o legendárním klavíristovi a skladateli Franzi Lisztovi. A skutečně malý Andre našel velkou životní inspiraci právě v Lisztovi. V roce 1963 jako šestnáctý exceloval Lisztovým prvním klavírním koncertem pod Leonardem Bernsteinem a Newyorskou filharmonií. Poté ještě studoval u Leona Fleishera. Watts se především v Americe, ale také Londýně stal skutečnou hudební celebritou. Jeho technické schopnosti  byly ohromující. V pozdější části měl problémy s hybností své levé ruky. V tom byl jeho osud podobný Leonu Fleisherovi. V jeho případě se ale jednalo naopak o hybnost pravé ruky. Andre Watts přepracoval Ravelův koncert pro levou ruku tak, aby mohl provést toto dílo pouze pravou rukou. Leon Fleisher naopak velkou část kariéry hrával právě Ravelův levoruký koncert a také v premiéře Hindemithův koncert pro levou ruku. Andrého Wattse jsem osobně na koncertě neslyšel na rozdíl od Leona Fleishera. Do konce života budu vzpomínat na jeho až nadpozemsky znějící zvuk klavíru v Mozartovi.  Umění Andrého Wattse ale máme možnost slyšet z mnoha nahrávek i záznamů z koncertů. 

Další osobností, která alespoň pro mne neočekávaně odešla, byla herečka a zpěvačka Jane Birkin. Ačkoliv se stala francouzskou ikonou, původem to byla Britka. Jane Birkin byla vždy provokativní. V tom následovala svého manžela Serge Gainsbourga.  Provokativně laděné plakáty s její útlou postavou a výrazným obličejem byly v sedmdesátých a osmdesátých letech častou  součástí studentských pokojů na kolejích.  I v mém případě to tak bylo.  Vždy si na to vzpomenu, když s ní vidím nějaký film z těchto let. Jane Birkin se ale proslavila také typickým  módním stylem pro volný čas a svou proslulou kabelkou.  I to zůstává s námi.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladislav Vilímec | úterý 18.7.2023 18:09 | karma článku: 7,91 | přečteno: 236x