Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak politický turista Bernard ze STAN promluvil do daní …

Josef Bernard (dříve ČSSD, dnes STAN) se v nedělní Partii ukazoval jako nesmiřitelný kritik hnutí ANO, přestože v Plzeňském kraji bez váhání vytvořil s ANO, Piráty a dalšími přeběhlíky s KSČM, ČSSD a SPD krajskou koalici. 

 Není to ale jen jeho osobnostní charakteristika a opakovaná politická salta mortale v jeho politickém životopise, která budí pozornost. Aktuálně stojí za zmínku i jeho sdělení k daním, která pronáší coby předseda sněmovního rozpočtového výboru a snad i v této věci expert STAN.

Tak například zaútočil na ANO (svého koaličního partnera v kraji), že zrušením superhrubé mzdy rozvrátilo veřejné finance. Tento krok ale veřejné finance sám o sobě rozhodně neruinuje; jeho dopad do státního rozpočtu je sice kolem 90 miliard Kč, ale byl to tehdy krok správný. Došlo k němu v unikátní situaci, kdy bylo možné nalézt politickou shodu napříč politickým spektrem (ODS takovou změnu nemohla nepodpořit), a nadto se do jeho finální podoby promítla i jednání na půdě Senátu, která pomohla napravit původní amatérský návrh Andreje Babiše a prosadit kompenzace za výpadky příjmů obcím a krajům. Osobně jsem nebyl příznivcem snad jen současně provedeného zvyšování slevy na dani o dvakrát 3 tisíce Kč, ale byl to požadavek KDU-ČSL, bez kterého by tehdy nebylo možné superhrubou mzdu zrušit. Dodnes jsem přesvědčen, že Senát tehdy rozhodl správně a stát daňovým
poplatníkům v obtížné době ponechal více příjmů.

Dnešní problém je jiný. Řešíme problémy ve veřejných rozpočtech, které s nástupem covidu způsobila bývalá vláda, protože začala pumpovat peníze do ekonomiky doslova za každou cenu. Výsledkem bylo nejen dosažení rekordního schodku ve výši téměř 367,5 mld. Kč již v roce 2020, kdy ještě superhrubá mzda byla v plném běhu, ale pokračování rekordního zadlužování v roce následujícím. Navíc nám tento velmi tendenční a v zásadě naivní přístup Babišovy vlády „dopumpoval“ do dvouciferné inflace.

Při debatě o dalším postupu ve věci ozdravení veřejných financí je proto potřeba méně emocí a více chladného náhledu. Obnovení superhrubé mzdy by přineslo pouze snížení životní úrovně zaměstnanců. Když se podíváme na výsledek daňového inkasa tzv. sdílených daní (tedy DPH i daně z příjmů), zjistíme, že např. v roce 2022 oproti minulému roku se tyto daňové výnosy zvýšily meziročně o více než 130 mld. Kč. To je obrovské číslo, ke kterému se meziročně nikdy předtím nebylo možné ani přiblížit. Velká část takového zvýšení je pochopitelně spojena s inflačním vývojem. Dosavadní schodky ale nejsou dány vývojem na straně příjmů, ale jsou důsledkem valorizační politiky ve všech rozpočtových kapitolách, které jsme byli svědky v uplynulých letech.

Vláda letos přišla s tzv. daní z neočekávaných zisků. Byl to hodně odvážný a v zásadě kontroverzní  krok a bude zajímavé sledovat, zda očekávání ministra financí bude ve věci přínosů z uplatnění tzv. windfall tax naplněno. V případě dalších diskutovaných daňových změn bych byl velmi opatrný. Buďto nedosáhnou přiměřeného daňového výnosu nebo budou tak nepopulární, že jen zvýší sociální napětí. Souhlasit nelze ani s dalším návrhem z hnutí STAN, který v neděli poslanec Bernard přednesl – tedy zvýšit základní sazbu DPH. Pro připomenutí: Když se DPH v roce 1993 zaváděla, byla krátce základní sazba 23% a jedna snížená sazba 5%. Později byla základní sazba snížena a od

1. května 2004 činila 19%. V  souvislosti s celkovým snížením přímých daní se také souvztažně zvedla z 5% na 9% v té době jediná snížená sazba. V době ekonomické krize tehdy ministr financí Eduard Janota prosadil „na jeden rok“ zvýšení obou sazeb o 1%, jenže ke zpětnému snížení už nikdy nedošlo. V rámci  důchodové reformy pak ještě vláda Petra Nečase navýšila základní sazby daně o 4% body, čímž se měl vytvořit finanční polštář pro financování důchodové reformy. Od roku 2013 se obě sazby zvedly o další procentní bod, a tak to zůstalo v zásadě dodnes s tím, že se postupně vytvořila ještě druhá snížená sazba daně ve výši 10%. Život šel dál a sociální demokraté z ideologických důvodů zrušili důchodovou reformu, vyšší sníženou sazbu ale ponechali.

V kontextu historického vývoje je volání po zvyšování DPH naprosto kontraproduktivní. Zvláště zvyšování základní sazby na úroveň z roku 1993 by přineslo jen vyšší inflaci, proti které chce Josef Bernard údajně bojovat.

Autor: Vladislav Vilímec | úterý 28.3.2023 12:34 | karma článku: 18,49 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Vladislav Vilímec

Ohlédnutí se za nominací soudce Fremra do Ústavního soudu

Robertu Fremrovi jsem svůj hlas nedal, ale současnou snahu zabránit jeho jmenování i po schválení Senátem považuji za určité riziko do budoucna.

8.8.2023 v 13:37 | Karma: 14,47 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Legendy odcházejí, ale přesto s námi zůstávají

V květnu odešla věčná rockerka Tina Turner a v polovině července to byli další legendární umělci a osobnosti, které nás provázely našimi životy. André Watts a Jane Birkin..

18.7.2023 v 18:09 | Karma: 7,91 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura

Vladislav Vilímec

Otočka Víta Rakušana s Českou poštou

Psal se 21. březen roku 2012 a na hlasování v poslanecké sněmovně bylo živo. Do politiky natěšené hnutí STAN prosazovalo uzákonění 3400 poštovních poboček. A téměř se mu to podařilo.

3.4.2023 v 4:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Na srpnové události nesmíme zapomenout

Uplynulo 54 let od okupace Československa vojsky států Varšavské smlouvy do naší země. Nejedná se ani o kulaté, ani o půlkulaté výročí, ani o událost nedávnou. Přesto ji letos vnímáme jinak, než tomu bylo loni či předloni.

21.8.2022 v 11:44 | Karma: 13,57 | Přečteno: 188x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Prezidentské veto proti zájmům pacientů

Prezident Miloš Zeman zabránil svým vetem pravidelné valorizaci platby státu za své pojištěnce. Podlehnul tak zjevně jednostrannému pohledu a kouřové cloně, která se kolem diskutované novely zákona vytvořila.

12.8.2022 v 0:48 | Karma: 13,96 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 484x
Jsem senátorem ODS za Domažlicko, Holýšovsko, Klatovsko a Sušicko a v Senátu ČR předsedám Výboru pro záležitosti Evropské unie. V minulosti jsem byl poslancem, ekonomickým náměstkem hejtmana Plzeňského kraje a od roku 1990 osmadvacet let místostarostou západočeské Kdyně. V Plzeňském kraji jsem působil také jako náměstek odpovědný za kulturu a památkovou péči, nyní jsem krajským zastupitelem. Na půdě Senátu se snažím hájit zájmy samospráv a prosazovat rozumné úpravy daňových a ekonomických zákonů. V poslední době mě stále častěji trápí omezování svobod občanů a zasahování státu do věcí, kde ho nikdo nepotřebuje. Celý život se věnuji klasické hudbě. Vystupuji na koncertech jako klavírista a občas i houslista, často spolu s bratrem Miroslavem Vilímcem. Housle byly u mne prvním nástrojem. Věnuji se houslové historii a jsem rád, že mohu ještě jako houslista veřejně vystupovat. Společně s bratrem jsem dal impuls k založení Společnosti Jana Kubelíka. Jejím prostřednictvím se snažíme udržovat odkaz legendárního houslového virtuosa; umělce, který byl často srovnáván s velkým Paganinim a jemuž mimo jiné vděčíme i za to, že pomohl na začátku minulého století přežít světově uznávané České filharmonii.

Seznam rubrik