Vítejte v roce rozložení společnosti na dvě poloviny.

Už toho bylo dost. Stačilo. Vláda neví, vláda neumí předvídat, vládní opatření nemají logiku. Kompenzace jsou slabé, je jich málo, na všechny se nedostane, budou krachovat vlekaři, restaurace, hotely, penziony. 

Korunu všemu nasadily novoroční projevy třech ústavních politiků. Bezobsažný, bezkrevný projev předsedy senátu Vystrčila. Přitom on by ml vědět jak na to. Byl na Tchaj-wanu, kde si s koronavirem poradili. Co to vlastně od nich přivezl? Automat na šití roušek? Roušky se přece šijí u nás na potřebné úrovni. Oni, Tchaj-wanci, nosí roušky pořád, pan Vystrčil vystoupil před kameru bez roušky. Pan Vondráček - předseda sněmovny, se slovy, že on covid-19 prodělal a tak nemůže nikoho nakazit, roušku demonstrativně sejmul. Jeho slova ovšem měla jinou váhu. Varoval před rozdělením společnosti, jeho slova se rychle začínají potvrzovat. Tichý protest restauratérů před budovou vlády, velmi hlasité protesty provozovatelů vleků, neustálé výhrůžky množstvím zkrachovaných podnikatelů. Záměr frontmanů rockových skupin vystoupit se svým protestem přímo ve sněmovně. Bude-li se ve sněmovně hlasovat o možnosti rockerům ve sněmově vystoupit, dá se očekávat souhlas opozice, neboť oni budou očekávat útoky na vládu.

Vystoupení předsedy vlády Babiše bylo o stupeň výš. On setrval celou dobu dobu v roušce, bez emocí, ale důrazně a srozumitelně vyvrátil obviňování opozice, že vláda brzy dopustila rozvolnění po první vlně. Připomněl Karlův most (fotografie s paní Němcovou, Pospíšilem, Feriho a jiných vesměs opozičních, rozjásaných politiků, jsou dostatečně známy), i přesun obdivovatelů Chorvatska k tamnímu krásnému moři. Málokdo v té době předvídal, že se pandemie vrátí. Připomněl i zcela zvláštní povahový rys Čechů. Při první vlně panoval strach. Televize přinášela záběry z italských nemocnic, kde se mezi stále živými pacienty rozhodovali lékaři, komu pomoc poskytnou a komu ne. Prostě proto, že nestíhali. Tady se, oproti dnešku, nedělo nic, přesto ukázněnost a lockdown vykonaly své. Získal se čas a ten se nepromarnil. Nemocnice jsou plně v pohotovosti přijímat v podstatě "jakýkoliv" počet pacientů. Čeká se na první výsledky očkování, které už začalo.

A do toho pan prezident Zeman vyhlásil termín sněmovních voleb. Tím v podstatě, neoficiálně, zahájil volební kampaň. Je pro mě zklamáním vystupování Prátů v tomto volebním období. Koronavirová krize přinesla zrychlení požadavků na digitalizaci, na zavádění 5G. Je, Piráty, předcházela pověst mladých, vzdělaných lidí, kteří o digitalizaci vědí vše. Babiš je ke spolupráci volal "Kluci pojďte makat". Ne, chtěli politikařit, uniklo jim to. Zavádí se to bez nich. Na čem postaví svoji volební kampaň? Bude stačit oprášit program Antibabiš?

Nad ČSSD by člověk brečel. Pan Hamáček v červené mikině se tak vehementně pustil do boje s koronavirem. Teď jakoby nevěděl, co dál. Je to jednoduché, pane Hamáčku. Úspěchy této vlády, není jich málo, připomínejte spolu s Babišem. Budete-li se příliš vymezovat, dopadnete jako Sobotka. Jsou to vaše společné úspěchy, vláda rozhoduje ve sboru. To musíte svým příznivcům vsugerovat. Babiš není váš nepřítel, ale partner. Spolu jste něčeho dosáhli, je to i vaše zásluha. Chovejte se jako manažer v dobře fungující firmě. A výsledek se dostaví. Když budete Babišovi okopávat kotníky, tak se výsledek taky dostaví. Ten si ale asi za rámeček nedáte.

Možná, Babiš proti všem? Andreji držím palce.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | úterý 5.1.2021 11:46 | karma článku: 30,14 | přečteno: 694x