Rozpočet do nejisté doby.

Po komediálních vystoupeních mnohých opozičních poslanců byl super důležitý rozpočet na r. 2021 schválen. Schodek 320 miliard vypadá hrůzostrašně, ve světle reality je to ale asi maximum možného.

Pan poslanec Kalousek ve výši schodku vidí katastrofu. Vzhledem k naší příslušnosti k EU to ale žádná katastrofa není. Schválený rozpočet EU a r. 2020 ve výši 172,5 miliardy eur a jen o málo nižší 164,3 miliardy eur na r. 2021 a sedmiletý až na hodnotu 672,5 miliardy eur dává tušit, že se vlastně nic zvláštního neděje. Kde se ty peníze berou? Kdo by to zkoumal. Všechny státy EU přijímají hluboce deficitní rozpočty, ale EU jako celek hýří miliardama. Kdo to financuje? Marťani? Spojené státy schválily pomoc podnikatelské sféře 900 miliard dolarů. Že by FED roztočila rotačky na tisk dolarů? Evropská ECB zřejmě učinila totéž. A tak i ten náš rozpočet bude zajisté profinancován.

Pak ovšem ten humoristický pořad s názvem schvalování rozpočtu úplně ztrácí smysl. Mnoho opozičních poslanců ztratilo soudnost a obvinilo vládu s paktování se s komunisty. Vynikl v tom zejména šéf poslanců KDU ČSL Bartošek. Rozpočet byl schválen díky (nebo vinou?) komunistů. Předseda vlády Babiš argumentoval zcela věcně. Dotlačili jste nás k tomu vy, poziční poslanci.

A o tom to vlastně celé je. Bylo připomenuto i výročí úmrtí prezidenta Havla. Dokonce jeho příznivci uspořádali manifestační průvod na Hrad. Bylo na něj vzpomenuto v mnoha pořadech ČT. Jedna věc připomenuta nebyla. Tehdy v r 1990 byla skvělá příležitost všechno, co jakkoliv připomínalo KSČ zrušit, zlikvidovat. Ne pronásledovat lidi, ale tu ideologii zrušit, zakázat, vymazat z rejstříku. Neudělalo se nic. Havlovo - nejsme jako oni - způsobilo, že tu stále jsou, že jsou ve sněmovně (nikdy z ní nevypadli) a teď mají dokonce velký vliv na rozhodování vlády. Andreje Babiše z toho neviňte, toho tehdy málokdo znal, politicky se rozhodně neprojevoval. Po vyhraných volbách v r. 2017 se Babiš všemožně snažil sestavit koalici, semknutá opozice mu to neumožnila. Tak máme komunisty ve vedení poslanecké sněmovny i blízko vládě.

Protože po těch třiceti letech je to normální politická strana, která má plné právo účastnit se politického soupeření. Základní kámen tohoto jejího práva byl poležen v r. 1990. Nikdo to tehdy nezpochybnil. To je také třeba připomínat pokud chceme hodnotit dnešní vnitřní politiku. Nezkreslovat historii - to je hlavní parametr úspěchu ve volbách.

A tak to dneska je. Voliči Andreje Babiše jsou možná převážně starší lidi, ale především lidi s životními zkušenostmi. Lidi, s kterými se nedá tak snadno manipulovat. Nedaří se to ani tisku, ani televizi. Lidi, kteří kroky vlády konzultují s vlastním rozumem. Žádný politolog v televizi jim nemusí nic vysvětlovat. A nejsou to žádní lidi, kteří by vzpomínali na staré časy. Zvonili klíčema na náměstí, volili Občanské fórum, později ODS, nebo ČSSD. K ANO přešli od těchto dvou stran. Protože jim přestali rozumět. Socialisti se plánovitě likvidujou, ODS se snad ještě drží. Měli by ale změnit rétoriku, aby jim aspoň někdo rozuměl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 21.12.2020 11:37 | karma článku: 21,62 | přečteno: 357x