Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teprve když je na nás osobně ukázáno prstem, uvědomíme si, jak se zabíjíme…

Jak už tomu u jedinců mého věku bývá, občas se nevyhneme nějakým těm lékařským vyšetřením. Spousta lidí na to ale kašle, a dělají všechno proto, aby skončili co nejdříve pár inčů pod zemí…

.

Trochu mě zlobí cukr v krvi, ale řeším to za pomoci pravidelných kontrol, medikamentů a vlastní snahy nenechat toho sladkého prevíta řádit zas tak moc. S diabetem souvisí i pravidelná kontrola cholesterolu v krvi, protože žádný neštěstí nechodí po světě většinou samo, a tak se tenhle druhý zabiják vede s cukrem v našich cévách ruku v ruce.

Pravda, i na to jsou „pilulky“, ale aby byly co k čemu, je potřeba tak trochu překopat svůj životní styl, hlavně tedy jídelníček. A pokud se do toho fakt dáme, teprve si najednou uvědomíme, jak šíleně nezdravě vlastně jíme. Když si vezmete k ruce nějaké ty glykemické tabulky, nebo tabulky vyjadřující poměr „zlého“ cholesterolu v krvi a jídla, které většina z nás běžně konzumuje, nestačíme se divit.

Docela zajímavý je test, kdy si třeba změříme pomoci osobního glukometru (diabetici ví…) hladinu cukru v krvi před jídlem a následně třeba jen po zkonzumování jednoho jediného rohlíku. A nestačíme čumět, jak ten jeden jedinej rohlík s hladinou cukru zamává, jak najednou její hodnota poskočí vzhůru.

A teď si vemte, kolik těch rohlíků člověk kolikrát bezmyšlenkovitě sní na posezení. Rohlík, veka, bageta – svým složením vlastně pro tělo nenabízejí nic jiného, než cukr a tuk. O moc lépe na tom nejsou ani v supermarketech prodávaná pečiva, deklarovaná jako „tmavá“. Většina tohoto pečiva svou tmavost nemá z použití celozrnných komponentů, které jsou pro tělo zdravější, než komponenty použité v bílém pečivu, anébrž jde o výsledek obarvení těsta karamelem. Vlastně si místo „celozrnné“ kaiserky koupíte obarvenou bílou housku.

Ale copak pečivo, tam se ještě jde řídit osobní pečlivostí při výběru a návštěvami ne supermarketů s jejich parodiemi na zdravou výživu, ale menšími pekárnami, kde máte větší naději, že když chcete tmavé pečivo třeba z žitné mouky, že se vám ho také dostane.

Horší je to ale s ostatními potravinami, které by mohli lidé s cukrovkou a s problémy s cholesterolem, jíst. Maso, jasně, tam si lze vybrat, ale člověk se musí připravit na to, že za každou nemoc se brutálně platí – i penězi. Nevystačíte si s často v akcích zlevněným vepřovým, z prasátka by vlastně měl takový diabetik a cholesterolik (neplést s cholerikem… :-)  ) jíst jen libovou kýtu, tím to z vepřového hasne. Jiné druhy mas, vhodnější pro zdravou výživu, jsou samozřejmě ryby, telecí (sci – fy…), libové hovězí, spíše opět zadní, nejlépe kýta, dále pak krůtí a třeba králičí. Seznam uzavírá kuřecí maso, to je jako jediné ještě jakž-takž cenově přístupné, za ostatní vyjmenované druhy si zaplatíte trestnou sazbu za to, že jste nemocní.

Úplně nejhorší to ale takový diabetik s vysokou hladinou cholesterolu má ve většině restaurací. Copak ve větších městech, tam už jsou i provozovny, ve kterých se dá objednat jídlo z dietnějšího masa, připraveného relativně zdravým způsobem (gril, pečení na kameni atd.), kámen úrazu ale nastává v momentě, kdy si vyrazíte na oběd někde v menších městech, nebo obcích. Tedy tam, kde se většinou člověk vyskytuje při různých rodinných výletech a při cestování vůbec.

V takové průměrné restauraci narazíte na jídelní lístek, kde najdete moravského vrabce se zelím a knedlíkem (diabetikův zlý sen), na smažák (doslova vražedná zbraň, kterou tak ale spousta lidí vůbec nevnímá…), klasika – svíčková, sekačka s br-kaší a nakládaný hermelín. Jako přílohy – knedlíky, rýže, vařené brambory (jo, ty by pro cukrovkáře v rozumné míře přicházely k úvahu), hranole, americké opečené kartofele (další cholesterolová bomba), bramboráčky – to když si restaurace hraje na světovou. Dušenou zeleninu, nebo alespoň grilovanou, většina vesnických a maloměstských restaurací vůbec nezná. Ještě že mají alespoň mrkvový salát…

Ať si dáte jakékoliv jídlo, v drtivé většině narazíte na cukr a mraky tuku. Já vím, že spousta z vás právě teď mává rukou, ale ubezpečuju vás, že až v momentě, kdy se musíte vy osobně více zamýšlet nad skladbou svého jídelníčku s ohledem na svůj zdravotní stav, zjistíte se zděšením, jak je opravdu ta naše česká kuchyně šíleně nezdravá, přeslazená, přesolená a doslova se topí v tuku. Jestli mi nevěříte, zkuste si takový malý pokus - na cca týden si odpusťte jakékoliv uzeniny. Po tom týdnu si dejte ať už kousek třeba loveckého salámu, buřta, nebo kousek klobásy. A najednou sami, pokud máte chuťové pohárky v pořádku, poznáte, jak strašně přesolené a mastné tyto potraviny jsou.

Cesta z tohoto neutěšeného stavu je v nedohlednu, protože jak už jsem napsal, většina lidí, kteří (zatím…) nepociťují žádné zdravotní problémy, si to vůbec neuvědomuje. Další problém je, jak už jsem také zmínil, finanční cena „zdravého“ života. Ať už zelenina, ovoce, o kvalitním a z dietetického hlediska vhodném masu ani nemluvě, jsou nekřesťansky drahé. Potřebné porce kvalitní ryby, nebo kvalitního masa, vás přijdou několikanásobně dráž, než nezdravé a tuku plné druhy.

Je tedy fakt, že takový diabetik se sklonem k vyšší hladině cholesterolu ušetří na uzeninách, pokud má tu vůli, ale ceny vhodných a zdravějších potravin mu i bez párků a tlačenky vyluxují peněženku stejně spolehlivě.

A možná ještě jistěji…

Další lež jako věž jsou všechny ty „dia“ potraviny, například sušenky, oplatky a dnes už i čokoláda. Problém těchto produktů je v tom, že sice, ano, jsou bez cukru a sladkost v nich zajišťují náhradní sladidla (také pěkný humus pro tělo…), ale to, co jim chybí na pravém cukru, to dohánějí na množství tuku. Takže když si bude chtít diabetik zpestřit život nějakou tou dia baštou, spíše si uškodí, než co jiného.

Člověk je všežravec a neměl by jíst jednostrannou stravu, ať už ve prospěch zeleniny, nebo masa. Mělo by to fungovat vyváženě, jenže jsou okamžiky v životě lidském, kdy musíme s tou vyvážeností brát ohled ještě na spoustu dalších věcí. A když to zkoušíme, zjistíme, že se v naší krásné zemi, tak nějak všichni společně a co nejrychleji snažíme sami sebe zabít. My vlastně tím, co jíme, jen cpeme miliardy do kapes potravinových magnátů typu pana Babiše, tedy lidí, kteří nemají absolutně žádný zájem na zdraví naší populace, naopak, čím více lidí se bude cpát těmi jejich sajrajty plnými dochucovadel, náhražek, tuku, cukrů a mouky, tím lépe pro ně.

Je to jen na nás, ale snadné to nemáme a ani mít nebudeme…

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 19.10.2018 13:28 | karma článku: 23,25 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

Silní Putinovi ustupují, zatímco slabí s ním statečně bojují…

Začíná to vypadat, že nejsilnější ze západních států začínají ustupovat Putinovi, a zároveň začínají házet Ukrajinu přes palubu. Jak že to řekl Churchill?

31.1.2023 v 10:53 | Karma: 40,38 | Přečteno: 3719x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Co (některým...) voličům Andreje Babiše absolutně nedochází…

Tito někteří voliči argumentují hlavně tím, že za jeho vlády jim bylo lépe. Měli více peněz, ceny byly mnohem nižší, mohli si koupit více zboží, a dokonce i něco do slamníku pro strýčka Příhodu jim zbylo...

17.1.2023 v 10:44 | Karma: 44,55 | Přečteno: 8327x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Andrej Babiš – generátor dluhů. A ještě se tím chlubí…

Při sledování včerejší předvolební debaty na Nově jsem jen lapal po dechu. Už ale vím, proč se pan Babiš předchozích debat neúčastnil – nechtěl dát více času svým rivalům, aby jeho cancy a lži rozprášili po každé debatě...

13.1.2023 v 10:38 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Co je na Rusku teroristického?

Někteří to vidí tak, že nic. Všechno je v pořádku, Rusko využívá svého práva na velikost a sílu, Ukrajina si může za lekci ze slušného chování sama, a jestli ne sama, tak spolu se Západem...

25.11.2022 v 11:40 | Karma: 30,45 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Ani omylem se nechci zastávat Ruska, ovšem…

... některé horké hlavy by se měly zchladit. Mám na mysli hlavy některých novinářů a televizních redaktorů, a hlavně politiků. Našich...

16.11.2022 v 11:33 | Karma: 47,14 | Přečteno: 12234x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám