Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb Jak na karbanátky...

Zná je každý, většině lidí chutnají, ale on není karbanátek, jako karbanátek. Ukážu Vám, jak je dělám já...

 

Znáte to, přijdete někam do restaurace a objednáte si karbanátek. Jenže ouha, to co Vám přinesou na talíři je něco suchého, upraženého a skoro bez chuti. No, tak to chce si udělat karboše podle vlastní chutě...

A jdeme na to...

Já jsem maximalista a tak když už jednou karbanátky dělám, tak jich dělám hodně. Jednak je většinou dělám proto, že k nám má někdo přijít na návštěvu ( to potom o ně bývá docela rvačka, páč nechci se chlubit, ale moje karbanátky jsou docela vyhlášené) a jednak se zamražené hodí k tomu, aby byly spapány u příležitosti nějakého výletu a nebo - ale o tom bude řeč až na konci... Nevím jak Vám, ale mně docela chutnají i studené, jen tak s rohlíkem, chlebem a případně s hořčicí a kyselou okurkou.

To o množství píšu proto, aby Vám nebylo divné, proč je dělám z takového množství surovin. Pro ,,normální účely" si zkrátka vydělte množství surovin dvěma a je to...

Takže si předně koupím 2 kg mletého masa a to takzvaného ,,mixu", tedy napůl vepřového a napůl hovězího. Někdo si mele maso sám, ale já se takovými blbostmi nezabývám. To mi připomíná, že bych Vám měl asi na rovinu říct, že tenhle můj recept v praxi trvá dost dlouho a znamená to, že když chcete obědvat v poledne, tak vstaňte ráno brzy - beze srandy.

Takže maso máme. Tak si hezky, co nejvíc najemno nakrájíme dvě menší cibule. Já osobně tenhle úkol přenechávám kuchyňskému robotu - sám takhle jemně cibuli prostě nenasekám. Rozetřu si 10 - 15 stroužků česneku se solí. To dělám tak, že si česnek nejdřív normálně rozmačkám v ,,česnekovém" lisu a potom ho na prkýnku osolím a malým nožem utřu do pasty. Další ingrediencí je špek. Toho potřebujeme asi 10 až 15 dkg a také ho nakrájíme na co nejmenší kousíčky, jak se Vám jen povede. Necháme si to všechno stranou.

Vidíte nadrobno nasekanou cibuli, špek a to žluté je se solí rozetřený česnek...

Potom si rozkrájíme 16 (vidíte dobře!) rohlíků na tenká kolečka, dáme do co největší mísy, kterou máte doma, a postupně zaléváme mlékem. Jak jsem už psal, všechno tohle množství je na 2 kg masa, tak se neděste, pokud chcete dělat menší množství, tak prostě dělte dvěma atd. Mléka budete potřebovat asi litr a půl, ale dá se v krajním případě nastavit vodou, nebo vodou úplně nahradit. Není to sice ono, ale dá se to. Nechte rohlíky chvilku máčet a potom je buď prsty, nebo lépe kuchyňským šlehačem rozšlehejte na hustou kaši.

Rohlíky nakrájené a namočené v mléce...

Potom do mísy přidáme ono mleté maso. Řádně prohněteme, ale vařečkou, nebo prsty a už ne šlehačem, nebo budete mít kousky masa i na stropě. Jednou se mi to povedlo... A je řada na vejcích. Těch budeme potřebovat 10x kousků. Pěkně je rozklepneme přímo do mísy. Moje babička, od které mám tenhle recept, to dělávala tak, že z bílků ušlehala sníh a ten potom opatrně přidala do směsi ke žloutkům. Tvrdila, že je potom karbanátek krásně ,,nadýchaný". Jenže to má ten zádrhel, že aby to k něčemu bylo, tak ho musíte do směsi vtírat co nejopatrněji, abyste nezničili ony vzduchové bublinky, ze kterých vlastně bílkový sníh je. Ale jak jsem už řekl, nezabývám se blbostma a tak tam vajíčka rozklepnu celá tak jak jsou...

Vajíčka přidaná do směsi...

V tuhle chvíli přidáme tu nakrájenou cibuli, špek a česnek. Zase řádcky prohňácáme a teprve tehdy začneme s kořeněním. To proto, že je žádoucí, aby všechny ingredience byly už v míse a koření a sůl byla smíchána rovnoměrně s celým obsahem. Nejdřív solím a to toliko, že na to množství o kterém píšu (2 kg masa, 16 rohlíků a 10 vajec), asi 6 ,,rovných" kávových lžiček. Ale pozor - sůl je sviňa a každá tak nějak solí jinak - někdy víc, někdy míň. Takže tady v téhle fázi radím obezřetnost a raději o lžičku míň - dosolit se dá karbanátek i na talíři vždycky...

Po soli přidám mletý pepř - asi tak dvě rovné kávové lžičky. Další je na řadě mleté, Nové koření. To je moje specialitka v tomhle receptu a mě tam chutná. Přidejte ho dvě kávové lžičky. Nakonec přidáváme majoránku. Té budete potřebovat hodně - skoro celé jedno balení, tak s tím počítejte. Postupně rozmělňuju palcem ruky jedné, v dlani ruky druhé, tuhle krásně voňavou bylinku a postupně jí vmíchávám do směsi. Když to mám v téhle fázi, tak já osobně ještě přidávám 4 polévkové lžíce sladkého kečupu, ale to je na každém z Vás. Já ho tam dávám. Je třeba všechno pečlivě a hezky ode dna promíchat. Kdyby se vám směs zdála i po promíchání moc řídká, tak do ní přidejte pár lžic strouhanky, tím nic nezkazíte. Krásně to voní, ale pozor na tasemnici, tak to ještě nejezte ano... Je dobré nechat hotovou směs asi ¼ hodinky odležet a občas promíchat.

Takhle vypadá hotová směs, připravená ke smažení...

V téhle chvíli se musíme rozmyslet, jestli z připravené směsi budeme smažit karbanátky, nebo upečeme sekanou. Ona směs se totiž dá využít oběma způsoby. Já dnes ale smažím karbanátky, takže si rozpálím v pánvi olej a naběračkou naberu kus hmoty, který v dlani uplácám do tvaru koule (pozor, lepí to...). Tu potom položím do misky plné strouhanky. Kouli tam hezky ze všech stran obalím a teprve tehdy z ní vytvaruju podobu vysoké placky - karbanátku. Neváhám a hned ji dávám do oleje péci. Nikdy si neobalujte karbanátky dopředu - vždy jen vteřinu před tím, než ho chcete dát smažit. Je to ze stejného důvodu, jako jsem psal minule o řízkách - strouhanka po chvíli zvlhne, pak se to připaluje a prská to jako blázen!

Už se to smaží...

Tuhle dobrotu podávám s bramborovou kaší a okurkovým salátem. O tom, jak na kaši a jaké vylepšení okurkového salátu dělám, jsem psal minule a najdete to po kliknutí - SEM.

 

 

Takhle to vypadá, když mi rupne v kouli a smažím ze 2 kg masa. Výsledkem je asi 50 karbanátků...

 

A takhle to vypadá asi vteřinu před tím, než se na výsledek své práce vrhnu...

 

Pro fajnšmekry s vlastní zahradou a udírnou mám jeden tip. Až budete péct moje karbanátky, tak si nějaké schovejte na mrazák a rozmrazte je, až budete něco udit. To potom karboše přidejte do udírny a nechte je přeudit. Jen ještě pozor na to, že je dobré mít v tom případě doma zdravě nasraného pitbulla a o udírnu opřenou kulovnici, jinak Vám tu lahůdku sousedi sežerou...

Dobrou chuť!!!

Příště si povíme něco o dušených vepřových ledvinkách...

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM.

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 4.9.2009 11:00 | karma článku: 31,37 | přečteno: 15701x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám