Já už vlastně od prezidenta nechci ani tak moc…

A tím nemám na mysli toho současného (tam už je vše ztraceno...), i když právě on je toho hlavní příčinou, že moje nároky na prezidentskou laťku povážlivě klesly…

.

Kdykoliv se dozvím třeba z nadpisu článku, nebo v upoutávkách na zprávy v TV či rozhlase, že náš pan prezident Zeman někde něco pronesl, nebo se třeba i jen chystá pronést, nevím, čím to je, ale úplně samy od sebe se mi protočí oční bulvy bělmem dopředu. Fakt nekecám a nemít je v očních důlcích ukotvené žilami a nervovými vlákny, byly by k nezastavení.

Má to jeden prostý důvod – zkušenost, že už si ani nepamatuju, kdy naposledy prezident Zeman něco někde veřejně řekl, aniž bych se pak za něj nestyděl jako kdyby mě přistihli při čůrání na hrob neznámého vojína.

Ať už je to doma v Česku, nebo někde v zahraničí, ten pán z Hradu naši pověst permanentně s gustem ničí – krásně se to rýmuje ale hezká říkanka to fakt není…

Toto poznání mě přivádí na myšlenku, co vlastně očekávám od toho, nebo od té, kdo ho na jeho postu vystřídá. Při tom pomyšlení se trochu zděsím, protože mi z toho všeho vychází strašně málo.

No, málo, jak se to vezme, pro současného prezidenta jde o metu takřka nepřekročitelnou, takže slovo – „málo“ je vlastně hodně diskutabilní termín.

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka, nebudou národu ani světu sprostě lhát.

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka nebudou vypadat jako v posledním tažení - ne že by vzhled byl nejdůležitější, ale přeci jen, pokud někdo vypadá už na první pohled sešle, alkoholově-vyžile, v určitých chvílích vypadá, že neví kde je, s kým je a proč tam je, pak už na první signální nebudí ani zbla důvěry…

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka bude při svých projevech mluvit slušně, kultivovaně, když nebude nikomu sprostě nadávat, když nebude v mluvě nikoho urážet, ponižovat, nebo znevažovat.

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka bude jednat srozumitelně, když z jeho/jejího chování nevycítím machiavelistickou podlost, pomstychtivost a ješitnost.

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka bude dodržovat Ústavu a zákony naší země, když nebude mít žádný soud důvod, proč ho/ji svou mocí uznat vinného/vinou ze lží nebo z čehokoliv, co odporuje dobrým mravům.

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka bude vystupovat tak, abych mu/jí věřil.

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka bude svou funkci vykonávat tak, aby nikdo, ať už soudy, jiné složky zákonodárného systému, nebo třeba i každý človíček z poslední vísky před našimi hranicemi, nebude mít důvod přemýšlet nad tím, zda se onen náš nevyšší státní činitel náhodou neproviňuje z nějakého důvodu vlastizrady, či velezrady, teď si z fleku nevzpomenu, které že to obvinění se může týkat funkce prezidenta.

Bude mi stačit, když nový prezident/prezidentka bude slušný člověk, ctihodného vzhledu a chování.

Objektivně přiznávám, že je několik person z těch, co už se nyní netají ambicemi na hradní trůn, kteří mi z výše uvedených důvodů nevyhovují. Na druhou stranu jsem připravený hodně slevit ze svých dřívějších nároků.

Bojím se ale, že je to vlastně špatně.

No řekněte, chci snad od příštího prezidenta/prezidentky nějak přehnaně moc…?

..

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Kroupa | středa 19.5.2021 13:43 | karma článku: 42,54 | přečteno: 4071x