Loupež století

Všechno již odkvetlo a stále je horko. Včely a další hmyz shání potravu kde se dá. A to i přesto, že včelaři řádně včely před zimou nakrmili. Včely i vosy se vrhají tam, kde cítí jakoukoli potravu.

Letos více než v minulých letech se vrhají i na jiná, slabší včelstva. Včelaři pozorují útoky doslova tisíců

včel a vos na úly, kde jsou slabší včely, které se nedokáží se ubránit. Na česnu (vstup do úlu) pak vetřelci přemohou strážkyně a ve velkém vykrádají zásoby nebohých slabších. Jakmile jednou jedno včelstvo o strážkyně přijde, je v podstatě odsouzeno k likvidaci a nemůže jim pomoci ani včelař.

Zásoby nezvaní návštěvníci vyrvou doslova i s voskem a tak v daném úlu zbudou části pláství zcela bez medu a pár živých včelek. Ty nemají šanci na přežití a tak se pokusí připojit k jinému včelstvu do jiného úlu. Nebo je tam přidá sám včelař. Matka zahyne.

Je otázkou, zda jde o přirozený vývoj – silnější přežije – či příznak něčeho jiného. Již v loňském roce jsme mohli sledovat podobné loupeže, ale v podstatně menším měřítku. Tak časté vykrádání úlů včelami navzájem nepamatují ani ti nejstarší včelaři. Přes minulou zimu padla v Evropě polovina včelstev. Jak to bude letos? Jisté je, že včel ubude a tím pádem bude příští rok zase méně medu a méně opylovačů, tím i méně ovoce a slivovice.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Glaser | úterý 1.9.2015 7:11 | karma článku: 19,07 | přečteno: 857x