Jednoduché daně – zkáza EU

Každý z nás potřebuje silnice, policii a když už to jinak nejde, tak i nějakou tu vládu a prezidenta. Na to všechno jsou potřeba peníze. Daně. Dnes se v nich vyznají snad jen daňoví poradci. Ale normální člověk?

Ani je nikdo nevyjmenuje. Přitom by se daly opravdu velmi zjednodušit.  Všechny stávající daně zrušme! A nahraďme je jen dvěma novými.

Platíme z nich to, co každý z nás potřebuje. Plaťme tedy všichni stejně. Za osobu a „z nemovitosti“. Když každá osoba zaplatí za sebe stejnou daň (samozřejmě s výjimkou školáků a důchodců), není třeba ji vypočítávat a je jednoduché kontrolovat její výběr. Prostě jsi zaplatil nebo nezaplatil.

A daň z nemovitosti? Každý potřebuje k domu komunikace, sítě apod. Tak za to, že něco takového je by platil tu druhou daň.

Obě daně by pak mohly mít tři složky. Jednu, kterou by stanovoval stát, druhou kraj a třetí obec. Tedy i 3 příjemce. A opět by bylo zřetelnější na co a kam které peníze jdou.

Že jsem nelida, že někdo vydělává víc a jiný míň? Ano, ale jezdí po stejné silnici, dýchají stejně vyčištěný vzduch, hlídá je stejný státní policista nebo městský strážník. A pokud někdo opravdu na zaplacení nemá, jistě to dokáže zdůvodnit a lze to zkontrolovat přímo v místě, kde žije. Pak mu lze poskytnout podporu v podobě příspěvku na daně.

Jenže takové daně nelze zavést jen někde. Takové daně by se musely zavést v celé Evropě. Co pak by dělaly miliony kontrolorů, doměřovačů, daňových poradců a ztroskotali by i daňoví podvodníci . A bez nich by se rozsypala i celá EU.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Glaser | pátek 19.6.2015 10:58 | karma článku: 20,08 | přečteno: 611x