Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozmazané hranice

Mám rád herce Robina Williamse. Nikdy mne nezklamal herecky a ani mne nezklamaly filmy, ve kterých hrál. Za nejoriginálnější jeho roli považuji rozostřeného herce v Allanově filmu „Pozor na Harryho“.

Hermafrodit, Louvre

   Rozmazanost obrysů a tím hranice mezi něčím určitým a tím ostatním se mi stále více vtírá do porozumění člověku. Čím mám intenzivnější pocit, že o člověku více vím, tím spíše ztrácím pocit nějaké jednoznačnosti či definitivnosti. Nechce se mi spokojit se s názorem, že to patří k „postmoderní“ současnosti. Naopak bych rád pochopil smysl této neostrosti. Určitě ho má hluboký. Snad se s odchodem do důchodu dočkám prozření.

   Poznávání světa každého z nás se totiž opírá o pojmy a slova, která je označují. Ta slova mají takový obsah, jaký v daném jazyce a v dané společnosti nejlépe vyhovuje potřebám lidí a jejich porozumění jevů a věcí. S tímto jsme natolik svázáni, že se nám zdá, že kategorizace všeho je nejlepší cesta k poznání. Červenou nit k racionalitě, třídění a definování můžeme v našem evropském prostředí vysledovat od starořeckého filosofického myšlení. Století osmnácté pak posvětilo rozmachem vědy toto kategoriální vidění a deduktivní myšlení. Je však jasný a ostrý obraz jsoucnosti skutečně jedině možný a pravdivý? A pokud nikoliv, tak proč?

   Již to, jak se novorozeně učí rozpoznávat obličeje sklánějící se nad ním, je spojeno s postupným odlišováním a tím s jednoduchou kategorizací. V našem slovníku by se to dalo popsat jako posloupnost dvojic tříd objektů: obličej – „neobličej“ (vše ostatní), matka – „nematka“ (ti ostatní), žena – „nežena“ (muž), nějak povědomý (známý) – neznámý, podobný těm známým – odlišný od všech dobře známých, ti, jimž lze pravděpodobně důvěřovat – ti, u kterých si nejsem jistý, nemám žádnou zkušenost, kam je zařadit, tak bude lepší se jich bát (a vyžádat si pláčem naopak blízkost těch, které znám, mohu jim důvěřovat, mám je rád a oni mají rádi mě) atd.

   Vezměme si třídění lidí na ženy a „neženy“, tedy muže. S postupujícím věkem se nám utvrzuje oblékáním jedněch tak a druhých jinak, odlišným tónem hlasu, rozdíly v postavě, jiným způsobem pohledu. Občas si nejsme stoprocentně jistí, ale to přisuzujeme spíše nedokonalosti našeho rozlišování. Pak se dozvíme něco o pohlavních orgánech, k tomu přibude znalost pohlavních chromozómů s tím, že muži mají dva odlišné (XY) a ženy dva stejné (XX) a vše je jasné. Lidé jsou buď ženy nebo muži. Jenomže to až tak vždy není a neplatí.   Případů, kdy i jen na biologické úrovni není žena jednoznačně ženou a muž není jednoznačně mužem, není zanedbatelně. Mohou se stát „problémy“ v počtu chromozómů (Turnerův a Klinefelterův syndrom, tzv. superženy a supermuži), ve vytváření pohlavních žláz a orgánů (jedinec XY je pak například dívkou, ale i naopak jedinec XX se může v jiném případě narodit jako chlapec, známé jsou i případy hermafroditismu) nebo jen v jejich vývoji a formování. Může dojít k odlišnému vývoji v určité části mozku (což je zřejmě příčina u některých mužských homosexuálů) nebo ve vývoji osobnostním, kdy neznáme či jen tušíme příčiny (viz třeba transsexuálové a travestici), a tělesném (chlapci s „nemužskou“ stavbou těla u poruch nadledvin, dívky s „neženskou“ postavou v případě vyšší hladiny mužských hormonů). K tomu si přidejme odlišné postoje každé společnosti, jak má žena a muž vypadat, jak se má chovat, jaké má hrát sociální role a plnit povinnosti. Neostrostí, rozmazaností je najednou velmi mnoho.

   V přírodě je hlavním kritériem, co je vhodné a co ne, rozmnožování a potomstvo. V lidské společnosti je význam takového výběru snížen. Navíc i ti, kteří jsou hendikepováni v možnosti mít vlastní děti, přispívají nám všem svými názory, objevy, prací, pomocí, láskou (nebo případně naopak) tak, jako ostatní, v něčem třeba i jinak, což náš svět obohacuje navíc.

   Rozmazaný Robin Williams pro mne není jen slovní a obrazovou hříčkou Woodyho Allena, ale symbolem pro hledání pochopení a porozumění jinakosti na pomezí zdánlivě jasně odhraničených skupin nás lidí.

Autor: Vladimír Blažek | sobota 28.11.2009 2:17 | karma článku: 20,68 | přečteno: 4793x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Hlídá nádraží i centrum Prahy

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 8:49

Česká policie posílila v noci na neděli s okamžitou platností bezpečnostní opatření na veřejných...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Odplata za balony s odpadky. Jižní Korea obnoví u hranic vysílání propagandy

9. června 2024  7:31,  aktualizováno  9:05

Jižní Korea oznámila, že v oblastech na hranicích se Severní Koreou obnoví vysílání propagandy...

Volby do Evropského parlamentu vrcholí, hlasování probíhá ve 20 zemích

9. června 2024  7:46,  aktualizováno  8:54

Sledujeme online V Evropské unii vrcholí volby do Evropského parlamentu. Ve 20 členských zemích se v neděli volební...

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Hlídá nádraží i centrum Prahy

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 8:49

Česká policie posílila v noci na neděli s okamžitou platností bezpečnostní opatření na veřejných...

Ženu v Zelenči srazilo na poli auto a zemřela. Policie už má podezřelého

8. června 2024  23:52,  aktualizováno  9.6 7:55

V sobotu odpoledne byla na poli u obce Zeleneč u Prahy nalezena mrtvá žena. Podle prvotního...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.