Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme rádi sex 1

Ale vlastně proč ? - Z pohledu biologa a etologa lze nabídnout dvě hlavní vysvětlení.

 

Jedno se týká vývoje, evoluce a různorodosti, variability organismů. Druhé se týká jen nás lidí a souvisí s tím, že lidmi právě jsme. Nejprve k zdánlivě méně zajímavému evolučně biologickému pohledu.

Každý si je jistě vědom skutečnosti, že sex souvisí s rozmnožováním. Ptejme se ale dále: Proč se „život“ alias „příroda“ nespokojily s pouhým dělením, jako je tomu u bakterií? Nakopírovat genetickou informaci a pak se přepůlit je přeci tak jednoduché. Ale molekula DNA může být poškozena a co pak? Bakterie se mimo jiné proto raději množí velmi rychle – ty poškozené vypadnou sice ze hry, ale zůstává jich přesto spoustu pro další přežití.

Co se stalo, když organismy zdvojily genetickou informaci, tj. najednou ji měly dvakrát? Jednak se zvýšila šance, že alespoň jedna ze dvou paralelních variant genů (alel) bude funkční. Lze pak veseleji žít a dál se množit. Jenom je trochu složitější rozdělování zdvojených molekul DNA (tedy chromozomů). Geniální příroda však přišla s řešením, které vše změnilo. Zřejmě ne jednoduše, ale postupně se vyvinul systém, kdy z buňky se dvěma sadami chromozomů (odborně diploidní) vznikají buňky s polovičním počtem (tedy jednou sadou; odborně haploidní). Nový jedinec pak vzniká spojením takových dvou „polovičatých“ buněk, které označujeme jako pohlavní. Jaký to má význam? OBROVSKÝ. Tímto totiž vznikl mechanismus, jak nejrůzněji kombinovat jednotlivé geny na chromozomech. V zásadě toto právě objevil náš slavný „Brňák“ Johann Gregor Mendel a poskytl základ pro genetiku. Najednou existovali jednici s různými kombinacemi znaků. Každý druh existoval v podobě pestré škály odlišných jedinců. Jeden byl větší, druhý menší, jeden uměl lépe zpracovat tuky, druhý hůře atd. Začal se intenzivně uplatňovat přírodní výběr, tedy zvýhodnění (přežití a rozmnožení) jedinců s vhodnější kombinací v daných životních podmínkách. A tak jej mohl objevit jiný slavný vědec 19. století, Charles Darwin. Druhy se začaly intenzivně vyvíjet a rychle měnit. Rozlišovaly se navzájem a vznikly tak houby, rostliny, živočichové a mezi živočichy od láčkovců přes hmyz či chobotnice i my lidé.

Má to ale háček: je třeba zajistit spojení oněch dvou „polovičatých“ pohlavních buněk. Bylo nutné se rozlišit na samce a samice, muže a ženu, Adama a Evu. A vše co k tomu přispívá, je jen k dobru pro reprodukci, rozmnožování. Patří sem předvádění se a soutěžení samců před samičkami, vybírání si partnerů samičkami, budování dobrého bydla (v podobě teritoria, hnízda, nory). Prožívání vzrušení až orgasmu je jenom jedním z mnoha nástrojů pro to, aby vzniklo potomstvo s normální a správnou, tedy dvojitou sadou genetické informace, kdy se vlohy od matky a otce spojují, skládají, kombinují. A zde je tedy prvotní zdroj toho, proč máme rádi sex. Pohlavnost a sexualita jsou v tomto smyslu jen prostředkem pro zajištění a zvyšování různorodosti u potomstva.

Jakmile dojde k oplodnění a zajištění nové generace potomků, je vynakládání další energie dočasně zbytečné (alespoň do dalšího reprodukčního cyklu). My jsme však určitou výjimkou a věnujeme se souložení, resp. milování či kopulaci, kohabitaci, koitu, zkrátka sexu, mnohem a mnohem častěji a pravidelněji, než by pro rozmnožování samotné bylo třeba. A o tom, proč tomu tak u nás lidí je, až příště, aby to nebylo moc dlouhé.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | úterý 1.6.2010 7:30 | karma článku: 11,92 | přečteno: 1797x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Resort kultury navrhl menší zvýšení televizního poplatku, než zamýšlel

14. května 2024  17:28

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 Kč měsíčně a rozhlasový o...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je výzva k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  16:59

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.