Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Euthymie

Ačkoliv jsme ve své podstatě hedonističtí, tj. toužíme po příjemných pocitech a vyhledáváme je, ne vždy to umíme. Někdy však stačí celkem málo.

 

   V psychologii existuje od 80. let myšlenka vytváření obrany před stresem a nemilými zážitky pomocí drobných radostí. Dokonce má pro to i odborný název – euthymie. Samozřejmě tím neobjevila nic nového pod sluncem, neboť mnozí z nás tento princip dávno uplatňují zcela spontánně (či alespoň občas). Jedná se o to, že uvědomování si běžných denních událostí, které nám nabízejí sice malou, ale přeci jenom nějakou radost, nás celkově nalaďuje pozitivně a tím nás „zoceluje“ proti událostem nepříjemným. Jedná se o to vnímat např. oběd nikoliv jako nutný příjem živin a energie, ale jako událost naplněnou vůněmi, chutěmi a barevností. Jindy se může jednat o pohled do krajiny, která přestane být kulisou našeho přemisťování odněkud někam, ale nabídne přemnoho detailů, kombinací a kontrastů barev a tvarů, šumění větru, vlnění trávy, chvění vzduchu ... Nejedná se (nebo nemělo by se jednat) o požitkářství, kdy se zmíněné zážitky stávají prioritou, kvůli které přestávají být jiné věci důležité. Nejedná se (nebo nemělo by se jednat) ani o vytěsnění a potlačení nepříjemných věcí, odsunutí stresu do pozadí.

   V životním spěchu se zapomínáme občas zastavit a všímat si okolí. Nepovažujeme za důležité tento návyk procvičovat a zušlechťovat. Občas něco nápadného jako duha nebo panoráma hor v nás vzbudí údiv a pocit nádhery. Tím se utěšujeme, jak se nám daří zachycovat dennodenní krásy. Neuvědomujeme si ale, že se lze naučit vidět častěji a chápat lépe takové střípky reality. Vnímání světa nemusí být jen pasivní záležitostí; naopak můžeme se na něm velmi aktivně podílet. Může být objevné a tvořivé. O toto obohacování prožitky a o pocit radosti a pohody z nich u euthymie právě jde.

   Další možností je něco drobného udělat a vytvořit, čímž si zpestříme (nebo ještě lépe druhým) místo, kde se nacházíme, a čas, který prožíváme. Jednou z funkcí emocí je podporovat poznávání a obměňovat reakce na měnící se životní podmínky. V evoluci se zřejmě vytvořila schopnost radostně prožívat i drobná nová zjištění a drobné úspěchy a tak nás udržovat v neustálé pozornosti a tvořivé aktivitě.

   Místo toho se necháváme spíše zlákat intenzivnějšími zážitky, na kterých se přímo nemusíme podílet, které jsou dostupnější a které společnost nabízí v rychlém sledu jeden za druhým, čímž se snižuje až vytrácí jejich pozitivní emocionální náboj; pak vyhledáváme další a další. Pochopitelně nás také naplňují a obohacují, ale spíše v poznávací neboli kognitivní rovině – bezprostřední emocionální prožitek radosti se jakoby rozpouští v mnohosti poznatků. Tím si možná podřezáváme větev, na které sedíme.

    Samozřejmě se nelze vždy a snadno radovat. Může nás pohltit deprese, může nás zablokovat neúspěch nebo kritika. Vyhledávání každodenních radostných prožitků, tedy euthymie, nám ale má pomáhat k tomu, aby dopad negativních událostí nebyl zničující.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | úterý 17.8.2010 2:57 | karma článku: 12,75 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.