Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blog první, který vypráví o svém vzniku a představuje chlubilku autorku

 O mnoho dlouhých měsíců soukromého života jsem přišla a za mřížemi, pokoušeli se mě tam vyléčit. Na dohnání ztraceného času to chce dobrý managment. Co tedy slova o sobě, adresovaná redakci,  použít rovnou jako část svého blogu?.

Vyplňováním jedné z kolonek registračního formuláře pro založení blogu zde, jsem strávila mnohem víc času, než jsem plánovala. Bylo třeba napsat minimálně pět souvislých vět o sobě. Pojala jsem to nakonec  nějak zeširoka a začala od svého pobytu v dětských jeslích..

Nejprve se mi zobrazovalo, kolik znaků musím ještě zadat. Když jsem si všimla, že odpočet v pravém dolním rohu kolonky se změnil, začala jsem tušit problém. Se  zmenšujícím se čísílkem ,hlásícím kolik znaků zbývá do maximálně povolené délky textu, jsem se začala lehce potit. Zkracování tak, aby zůstal zachovaný všechen obsah, bývá pro mě totiž někdy pěkná dřina. 

A taky že byla,! .S výsledkem jsem celkem spokojená. Nápad ještě si jen tak od radosti pohrát a využít těch šest posledních volných znaků jsem úspěšně zahnala. Však je už po půlnoci.

Před odesláním jsem se ale ještě zarazila. Strávila jsem představováním se redakci docela dost času a asi bych se picla, kdyby se formulář neodeslal a vrátil se mi k opětovnému vyplnění prázdný. Pár formulářů už mě za život takhle vypeklo. Se zatajeným dechem, zda si text nešikovně nevymažu při označování nakonec sama, jsem ho úspěšně zkopírovala a uložila do počítače. Jsem fikaná.

Pokud tady jako bloger neprojdu, budu se moct mrknout a třeba dám s odstupem sebekriticky redakci zapravdu. 

 Nedávno jsem se odvážila přečíst si po sobě jednu jedenáctistránkovou práci, poprvé od doby, co jsem jí před deseti lety napsala. Tenkrát jsem si nechala namluvit, že sedět u počítače celou noc  se nesmí a znamená ,to, že nejsem v pořádku. Nechala jsem se odvézt do blázince a uvěřila jim, že jsem psala nějaké grafomanické nesmysly. Myslela jsem si pak, že až se jednou k přečtení odhodlám, uvidím jak moc jsem byla mimo. Však mě léčily třicet dva dní.

Heleďte, a ono ne!  Ta práce má hlavu a patu a je v ní spousta mých zapomenutých zážitků i cenných postřehů. K přečtení bych se asi neodhodlala, kdybych si nezajela nahlédnout do psychiatrické nemocnice svou zdravotní dokumentaci.

V mé přijímací zprávě je popsáno, na čem jsem v té době pracovala a komu chtěla pomoc. Označili to za  záchranářský blud. No, jsem ráda, že jsem po propuštění našla sílu vytyčený úkol zdárně dokončit.

Nejdříve mi ten zápis, kterým začíná jedna z mých zdravotních dokumentací, připadal jako další zábavná historka z mého života .,Až po pár dnech začaly vyplouvat nejrůznější nepříjemné vzpomínky na ponižování  během té mé nedobrovolné přestávky ve svobodném životě. Třeba se někdy k vypravování toho příběhu dostanu podrobněji.

Teď ale ještě zpátky k tomu dnes zkopírovanému textu z formuláře. Dala jsem si s ním, jak už jsem psala, docela dost práce. Proč ho tedy zkusit ještě nevyužít podruhé? Zkusím to, vkládám ho sem a představím se hned i vám:

Má nejstarší vzpomínka na pokus  o prosazení práva na individualitu je z jesliček. Seděla jsem tenkrát na nějakém vysokém stole s čepičkou  na hlavě a plakala. Úplně stejnou měly všechny děti, které seřazené u dveří už čekaly na procházku. Vážně jsem se nejprve snažila vysvětlit klidně, že jsem přece holčička a ráda bych šla ven v tom puntíkovaném šátečku, co jsem v něm ráno přišla . Sestřička mi tu čepici nasadila  místo odpovědi na otázku, proč to v šátečku nejde.

Celkem tragická pak byla další prohra v boji o podání přihlášky do LŠU. Musela jsem místo dramaťáku  zůstávat  po škole se soudružkou učitelkou a recitovat budovatelské básně. Říkala tomu kroužek a byl prý  pro mě mnohem lepší.

 V dlouhou  řadu osobních triumfů se mi život obrátil ve třinácti, když jsem zorganizovala ve školní jídelně bleší trh. Na vedlejší ZŠ, totiž mou sukni ani nevytáhli z pod pultu a to mě naštvalo. Přesvědčit paní ředitelku a vedoucí školní jídelny pro podobnou akci šlo hladce a opravdu nás se spolužačkami nechaly blešák uspořádat zcela samotné. Zákazníci byli spokojení a ten pocit z toho, že mi poprvé někdo vyká, si dokážu vybavit ještě teď. Snad od té doby si připadám dospělá.

V sedmnácti jsem pocítila nesvobodu  amatérském divadelním souboru a založila si vlastní. Posbírali jsme několik cen z národních přehlídek a později se profesionalizovali. Divadlo jsem pověsila na hřebík, když jsem se rozhodla vybudovat vlastní keramický ateliér....Ráda bych na blogu mimo jiné  psala o přáních, u kterých je pravděpodobnost splnění téměř stejná jako  chytit první ve sportce. Plní se mi celý život i nejroztodivnější blbinky, které mi někdy v nadsázce vyletí z úst. Už si docela dávám pozor, než prohlásím, že bych něco chtěla.

 Protože mě samotnou se psychiatři pokoušeli  léčit z mé touhy po svobodě, stala jsem se podpůrcem člověka, kterého málem připravili  o svéprávnost. Žiji na vsi se psem a kocourem, peču hrnky a chleba.

Tak, Teď už jen vymyslet nadpis a pokus o napsání části svého prvního příspěvku už během registrace blogu, prohlašuji za dokončený.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimíra Zajíčková | pátek 22.12.2023 5:25 | karma článku: 13,75 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Vladimíra Zajíčková

Prasátka z chleba

Sedím na zídce před vstupem do Vřídelní kolonády v Karlových Varech, naproti soše Gagarina. Bude končit rok 1988. Přeju si do nového roku vše nejlepší se spoustou lidí, oni si odnášejí prasátka pro štěstí, mně přibývají pětikoruny

31.12.2023 v 16:12 | Karma: 14,96 | Přečteno: 255x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Zajíčková

Dobré vztahy s Prahou

Psychiatrie nerozlišuje mezi skutečnou shodou okolností a psychotickým mylným výkladem světa. Mám tendence vyprávět zeširoka, tak se k mým opakovaným a mimo statistiku stojícím souhrám dostávám až někde za polovinou tohoto textu.

26.12.2023 v 16:39 | Karma: 11,95 | Přečteno: 332x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 258x
Největší hodnota je pro mě osobní svoboda, Ráda tvořím a občas musím bojovat za právo na svou individualitu.

Peču si doma na Hané kváskový chleba a vypaluju své keramické hrnky, Po čase opět připravuji autorský divadelní projekt..

Letos jsem vstoupila do třetí třetiny svého života a těším se na ní. Ta druhá byla občas trochu krušnější. Občas se mě psychiatři pokoušeli vyléčit a udělat ze mě někoho jiného, než kým jsem se narodila. Snad se mi podař pokračovat v životě podle svých představ a obhájit právo být taková, jaká jsem.

Seznam rubrik