Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Japonsko naruby

Kdysi se firma IBM rozhodla nechat na zkoušku vyrábět některé díly v Japonsku. V zadání byla mj. klauzule, že se tolerují tři chybné součástky z deseti tisíc.S první dodávkou přišel průvodní dopis: „My Japonci těžko chápeme vaše americké obchodní praktiky. Přesto jsme podle smlouvy zvlášť vyrobili ke každým deseti tisícům součástek tři vadné a přidali jsme je do dodávky. Doufáme, že budete spokojeni.”

Netušila jsem, že je Japonsko tolik odlišné a proto přidávám k dobru pár postřehů z přednášek vynikajícího doc. Ing. Jana Sýkory, M.A., Ph.D.

Japonci odlišně vnímají čas. Zatímco my ho vnímáme jako úsečku či polopřímku, oni ho chápou jako kruh. Pro nás něco začíná v jednom bodě a ve druhém končí, pro ně existuje jen přítomnost. Jejich prezentismus jim zabraňuje přiznat jejich nehumánní válečné zločiny. Říkají, že co bylo v minulosti, to už není.

Když japonská firma rozjížděla v Čechách novou automobilku, měl být jeden stroj pro den otevřených dveří v provozu, aby naznačil výrobu daného dílu. Jenže speciálně pro ten jeden den bylo třeba umístit toto zařízení o jeden metr vlevo než bude v budoucnu jeho stálé stanoviště. Stroj se tedy posunul a čekalo se na japonskou kontrolu před dnem otevřených dveří. Dorazili naprosto přesně a když toto viděli prohlásili: "Toto zařízení není správně nainstalováno. Musí být připevněno přesně podle předpisů." Češi argumentovali, že je to nesmysl. Zařízení se při ukázce vibracemi nepohne ani o milimetr a následující den se posune o metr na své původní místo a upevní se. "Ne. Nás nezajímá, co bude následující den. Důležité je, co je teď." Proto se tedy stroj napevno přidělal i s chemickými kotvami do země. Druhý den si Češi ťukali na čelo a odřezávali ho, aby ho mohli posunout zpět.

Jazykově Japonci budoucnost ani nevyjádří. Žijí teď a tady. 

Japonec vám neřekne větu: Praha je hlavní město České republiky, protéká jí Vltava a je velmi malebná. Japonec začne úplně obráceně - jejich vedlejší věty jsou na prvním místě, vy po celou dobu dáváte najevo zájem o to, co říkají a mezitím se snažíte dopídit věty hlavní. Nedáte-li najevo zájem, Japonec se urazí a nedořekne to.

Skupinovou solidaritu Japonců všichni známe. Jsou hrdí na příslušnost ke skupině a osobní potřeby jednotlivce jdou stranou. Japonec neřekne: "Pracuji jako manager." Místo toho řekne: "Pracuji u Toyoty." A je jedno jestli jako vedoucí exportu nebo jako vrátný. Lpí také na principu seniority.

Morálně-etický rámec se řeší "case by case". Představte si ženu v metru. Je ověšena taškami, nikde není volné místo, drží se tyče a pod ní spokojeně sedí muži. Říkáte si, že by jí měli pustit sednout. U nás to platí, ale ne v Japonsku. Když by jí pustil sednout neznámý muž, žena by byla v rozpacích, protože pokud by jeho nabídku místa přijala, dávala by tím najevo, že s ním něco má - nějakou vazbu nebo vztah. Jiná situace nastane, když nastoupí takto ověšená žena a na sedadle bude sedět například spolupracovník jejího manžela. Okamžitě vyskočí, aby ji pustil sednout. Japonsko je o vazbách a důležité je, zda jste v té situaci uvnitř nebo vně dané vazby.

Japonsko je společnost náznaků. Neverbální komunikace je uměním, je přesně daná a přenáší se z generace na generaci. Jsou mistři v nedokončené komunikaci. Řekne-li Japonec možná, znamená to rezolutní ne. Vyjednávání s nimi je jako procházka zrcadlovým bludištěm na Petříně.

Jdou od detailu k celku. Nevidí to, že jejich bydlení jako celek v jejich městě vypadá strašně. Nevidí to, že mají dům postavený přímo u dálnice  nebo pod železnicí. Ale když přijdete k jejich domu, většina z nich má hned u dveří malou zahrádku,  kde je všechno. Je to takový jejich malý Vesmír a ten je pro ně nejdůležitější.

Jsou zvláštní, nikdy je nepochopíme, ale přesto nás učí vnímat svět jinak. Dnes jsou oběťmi konzumu a prožívají krizi hodnot. Chtějí vyznávat západní hodnoty, ale nemohou se oprostit od těch svých. V minulosti tyto stavy řešili tak, že se naprosto izolovali od okolního světa. Japonsko bylo jako houba - otevřelo se, nasálo vše nové (převážně kulturu a náboženství) a opět se uzavřelo. V uzavřeném období si ale vše nasáté přetransformovali ke svému obrazu a přesně tak, aby jim to vyhovovalo. Nyní se uzavřít nemohou a proto propadají beznaději. Většinu života podřídili práci, mají špatné bydlení, nemají čas cestovat a se svou rodinou tráví nejvíce času pouze na nákupech.

Jsou pro ně typické tři C - car, cooler a colour TV.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Saskie Vítovcová | pondělí 11.2.2013 12:07 | karma článku: 19,91 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Saskie Vítovcová

Cinkrlata

Taky se vám někdy stalo, že jste se dostali k nějaké činnosti,kterou jste dělat nechtěli a tak nějak vás to pohltilo? Začalo to prostě... Ztracenou náušnicí..

3.12.2013 v 19:45 | Karma: 4,25 | Přečteno: 207x | Diskuse| Hobby

Saskie Vítovcová

Chlapeček s panenkou

Setkáváme se neustále se smutnými příběhy, ale na otevření očí druhým není nikdy pozdě. Tento příběh není můj osobní, na síle mu to však nijak neubírá..

29.8.2013 v 20:13 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Jdeme na to - roztáhni nohy..

Bolí to a to dost. A chce to pravidelné opakování, ale jednou ta bolest přejde a jak by řekl klasik - je to tam.

10.4.2013 v 5:01 | Karma: 18,20 | Přečteno: 4342x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Někdo to rád horké

Vlézt dobrovolně do 41°C se hýbat a zaujímat pozice vrány nebo žáby? Někdo to rád vážně horké..

8.4.2013 v 4:00 | Karma: 9,49 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Rwanda - připomínka genocidy

Silnější vyhrává. Skvrna na košili OSN. Přesně před 19 lety právě začal druhý den Rwandské genocidy.

7.4.2013 v 13:24 | Karma: 8,43 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 639x
Šestadvacetiletá ženština, která by ráda žila jen ve svém vlastním světě, ale přesto každé ráno zvědavě kouká z tramvaje při okružní jízdě Prahou cestou do práce. Někdy je trochu workoholik a někdy se před vším schovává. Nesnáší mytí nádobí a podléhání (komukoli, čemukoli).