Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Daruj plazmu

V pondělí ráno to vypukne. Už po páté. Těším se hlavně na to příjemné prostředí a pocit, že si mě tam váží.

Příprava je už v neděli. Musím hodně pít a jíst tak trochu odlehčeně a netučně. Je dobré to dodržovat, zvlášť pokud jdete na plazmu poprvé a nebo jdete na darování krve. Když pijete málo, tak tomu říkám, že to pomaleji "teče". Piju vždycky tak tři litry, které jsou pro mě optimální a každý rozdíl poznám, ale nejméně jsem před odběrem vypila dva. Nač zbytečně riskovat, když se to dá dodržet a se stravou je to stejné. Když to nedodržíte, tak vám mohou vyjít špatné výsledky a nebudete připuštěni k odběru.

V pondělí vstanu dřív a dám si svou obvyklou snídani. Na darování krve můžu jít nalačno, to mi nevadí a stejně se najím rohlíku a čaje tam, ale na plazmu snídám, protože bych umřela hlady. Snídám obyčejné ovesné vločky se skořicí, kefírovým mlékem a jablkem. Zapiju to půl litrem vody a začnu se chystat.

Do tašky přibaluju pití a müsli tyčinku pro případ hladu a šup na tramvaj.

Tohle centrum jsem si vybrala na základě reklamy v metru. Měli tam tehdy kampaň, že za odběry zjistí vaši krevní skupinu a já tu svou do té doby nevěděla. Tak jsem si vyhledala všechny informace a objednala se tam. Jelikož je to soukromé zařízení, tak ho nebudu jmenovat (u předchozího článku o darování krve je uvedení střediska něco jiného), ale sídlí na Hradčanské, takže kdo chce, může si ho najít, protože ho mohu doporučit a nevracela bych se tam, kdyby bylo špatné.

Jak už jsem zmínila, musíte se tady objednávat, což u darování krve není, ale jde i to po meilu. Prostředí je moderní a není to tady tak "přísné" z hlediska sester a celkového vzezření. Na recepci jste při prvním odběru zaregistrováni, vyplníte dotazník a sledujete displej až se objeví vaše číslo a místnost, kam máte jít. Tohle je velmi praktické a rychlé. Poprvé vám odeberou vzorek krve na test hned na vyšetřovně, při dalších odběrech už toto nepodstupujete. Za první odběr také dostanete zaplaceno 200,-Kč, druhý je za 600,-Kč a každý další za 400,-Kč. Peníze můžete také odmítnout a případně si nechat vystavit doklad pro finanční úřad na odepsání odběru z daní. Oboje tj. odpočet i odměnu nelze uplatňovat. Darovat můžete každých 14dní, ale otázkou je, zda se na to cítíte. Sama si držím odstup mezi odběry 90 dní, což je zároveň limit pro to, abyste se po uplynutí této doby nestali zase prvodárcem. 

Já se na recepci prokazuji kartičkou, kterou vystavují po druhém odběru. Jelikož už jsem tady byla pětkrát, tak vím, co mě čeká. Mimochodem tehdy ta akce se zjištěním krevní skupiny v metru platila po pátém odběru, jenže jelikož jsem šla už darovat i krev, tak skupinu už vím. Ale občas se jiných benefitů dočkáte - dostala jsem už zrcátko a pak to byl diář na rok 2013 - záleží na akci a já většinou o ní nevím, takže pak jsem překvapená, co mi to dávají.

Vyplním dotazník a jak se moje číslo objeví na tabuli, jdu na vyšetřovnu. Tam mi změří tlak a teplotu, případně nahlásím změny. Pak zpět na recepci a počkat než zase svítím na tabuli na sál. Výhoda je, že čekám tak kolem pěti minut jak to jde rychle a organizačně to mají vychytané. U vchodu do sálu nejdřív popadnu kelímek se šumákem, který se pije před odběrem a ujme se mě jedna ze sester, které mají sál rozdělen na jednotlivé sekce, takže se nemusí čekat na lehátko jako na krvi, kde mají lehátka jen čtyři. Tady jich je dobrých dvacet, ne-li víc. Na druhou stranu je to trochu továrna na plazmu, což je cenné zboží a to, co vám za ní zaplatí je jen zlomek toho, kolik na ní pak vydělají.

Následuje napojení na separátor, což není nijak nepříjemné a srovnatelné s odběrem krve a odběr vzorku pro krevní obraz. Jen průběh je delší. Krev je za deset minut, tady ležíte skoro hodinu, takže časopis nebo knihu sebou, protože pokud nemáte výhled z okna na tramvaje, tak tady nemůžete ani spát, protože by si sestřička dělala starost, jestli vám není špatně. Myslím, že délka samotného odběru je právě závislá na tom, jak to "teče". Když pomaleji, tak často mačkám míček a jsem tam dýl, ale většinou to zvládnu za 45min.

Odběr má tři fáze, z nichž dvě se cca dvakrát opakují. První fáze je "cucání" - separátor mi odebírá krev a z ní filtruje do pytlíku plazmu. Na začátku je plazma krásně světle žlutá, u starších lidí jsem si všimla tmavě žluté a u žen, které užívají antikoncepci je trochu nazelenalá.

Druhá fáze je return. Při ní nemačkám míček a vrací se mi zpět se separátoru moje krev. Na přístroji to poznám, protože tam svítí příslušná dioda a stejně tak mě přístroj upozorňuje pípnutím a barvou jiných diod, jak to "teče", když je fáze "cucání" a podle toho mačkám míček. Return vůbec necítíte. Myslela jsem si, že to poznám, že se mi do těla něco vrací, ale nepoznám. Krev je teplá, takže fakt nic necítím a proč tu teplotu zmiňuji uvidíte později. A nebojte, na každý odběr máte novou sterilní soupravu pro odběr a ta se nainstaluje na separátor, takže nehrozí žádná nákaza nebo něco podobného. Tyhle dvě fáze se tedy opakují dokud se nenabere dostatečné množství plazmy, které mi bylo předepsáno lékařkou.

Třetí fáze je kompenzace odběru plazmy 500ml fyziologického roztoku, který do mě separátor napustí. Tenhle roztok není teplý a právě to poznám, když mi teče do ruky. Ale není to nic strašného, jen prostě cítím, že to trochu studí a na prvním odběru jsem měla velmi hodnou sestřičku, která by mi přinesla i deku, kdyby mi byla zima. Někdy mi zima je, někdy ne, ale během chvilky to přejde a spíš je to takové osvěžující, jako když si v létě dáte mojito s ledem :o) 

A už jen odpojit, zalepit, vyzvednout si na recepci žeton na nápoj a pak se můžete ještě chvilku zdržet třeba na internetu, který je zde asi na pěti počítačích k dispozici a jste neustále pod dohledem recepčních, kdyby vám bylo špatně. Mně špatně nebývá, takže sním sváču a jedu domů odpočívat. Rozhodně mám lepší pocit než po krvi, protože tam mi krev vezmou, kdežto tady jí mám zase vrácenou a plazma není tak poznat.

Když mi ale odeberou krev, tak jí mohou hned po výsledcích použít, ale tady se plazma taky testuje a pokud bych tehdy nepřišla na druhý odběr a výsledky by nebyly opět negativní, tak tu z prvního odběru musí vyhodit. Zásada totiž je, že musíte absolvovat dva odběry a oba musejí být negativní, aby jí mohli použít - většinou k výrobě léčiv.

Daruji oboje a myslím, že je to tak správné a poslední na seznamu mám darování kostní dřeně, pokud se někomu budu hodit.

Daruj krev

Nedostatek dárců kvůli plazmě

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Saskie Vítovcová | sobota 9.3.2013 16:17 | karma článku: 10,14 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Saskie Vítovcová

Cinkrlata

Taky se vám někdy stalo, že jste se dostali k nějaké činnosti,kterou jste dělat nechtěli a tak nějak vás to pohltilo? Začalo to prostě... Ztracenou náušnicí..

3.12.2013 v 19:45 | Karma: 4,25 | Přečteno: 207x | Diskuse| Hobby

Saskie Vítovcová

Chlapeček s panenkou

Setkáváme se neustále se smutnými příběhy, ale na otevření očí druhým není nikdy pozdě. Tento příběh není můj osobní, na síle mu to však nijak neubírá..

29.8.2013 v 20:13 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Jdeme na to - roztáhni nohy..

Bolí to a to dost. A chce to pravidelné opakování, ale jednou ta bolest přejde a jak by řekl klasik - je to tam.

10.4.2013 v 5:01 | Karma: 18,20 | Přečteno: 4342x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Někdo to rád horké

Vlézt dobrovolně do 41°C se hýbat a zaujímat pozice vrány nebo žáby? Někdo to rád vážně horké..

8.4.2013 v 4:00 | Karma: 9,49 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ostatní

Saskie Vítovcová

Rwanda - připomínka genocidy

Silnější vyhrává. Skvrna na košili OSN. Přesně před 19 lety právě začal druhý den Rwandské genocidy.

7.4.2013 v 13:24 | Karma: 8,43 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 639x
Šestadvacetiletá ženština, která by ráda žila jen ve svém vlastním světě, ale přesto každé ráno zvědavě kouká z tramvaje při okružní jízdě Prahou cestou do práce. Někdy je trochu workoholik a někdy se před vším schovává. Nesnáší mytí nádobí a podléhání (komukoli, čemukoli).