Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výkřiky do prázdna

Další kompromitující materiály na VV? Zajímá to někoho? Pamatuji si, že při první Bártově kauze jsem seděl týden u internetu a hltal každé slovo, zajímalo mne, jak se s tím vládnoucí garnitura vypořádá. Dnes se mi jen sevře žaludek a pěsti. Nezajímá mne co se děje, zajímá mne kdy to skončí.

Veškeré aféry Věcí Veřejných spojuje jeden modus operandi: Někdo vytáhne víceméně libovolnou, hlavně hodně zvučnou a ze strany Věcí Veřejných mimořádně hloupě provedenou událost, následně se sejde poslanecký klub a začne křičet, brečet a tvářit se ublíženě na všechny strany. Ani jednou jsem za poslední tři měsíce nezahlédl známku pokání či připuštění chyby ve své straně. (Ach ano, omluva pana Bárty prezidentovi republiky se tomuto vymyká, ale zde bylo pochybení zcela jasné a chce-li Bárta mít na prezidenta nějaký vliv, musel to udělat.)

Bezprostředně po březnových událostech jsem říkal, že vláda Petra Nečase ztratila jakoukoliv legitimitu v boji proti korupci, dnes jsem přesvědčen, že vláda ztratila jakoukoliv legitimitu i v samotném fungování. Mrzí mne to, s vládou sdílím názor, že je potřeba naši republiku reformovat a posunout k vyšší konkurenceschopnosti. Jsem ale také přesvědčen, že všechny reformy mohou počkat, vyjma jediné: A tou je reforma politického myšlení na všech stranách politického spektra. Základním principem zastupitelské demokracie je vztah volič-politik. Volič si volí svého zástupce, který za něj rozhoduje v jeho nejlepším zájmu. Ukáže-li se, že politik možná oklamal voličovu důvěru (a nemusí jít o vyloženě korupční jednání) okamžitě odstupuje a snaží se znovu získat voliče na svou stranu. Toto pravidlo u nás zcela nefunguje a nefunguje ani základní sebereflexe. Neplatí to pouze o VV, jeden z nejkřiklavějších případů je kauza Libora Michálka: Samotný premiér se zhrozil nad tím, že se u nás "špicluje".

Čím dál více se ukazuje, že změna sama nenastane. Alarmující je, že ve chvíli kdy politik ustojí jednu velkou kauzu, zvládne už poté uplně všechno. Na Bártu se objevila taková svinstva, že mi zůstává rozum stát, jaktože ještě ovládá politiku. Změna zhora se ukazuje jako nemožná. Musíme tedy měnit odspodu, ze společnosti. Snažím se vyhýbat extrémním řešením, ale v tuto chvíli už nelze jinak: Lidé, do ulic!

Věci Veřejné jsou stranou, kde neplatí principy, běžné v jiných institucích. Všimněte si, že při každé korupční kauze se dokola otáčí věta: "Trváme na důkladném prošetření". Někdo namítne, že se stejně nic neprošetří a má pravdu, ale ve VV se neříká ani tato věta. Pouze svalují vinu na druhé, řvou, že oni jsou v tom nevinně a nedávají si práci ani s vyvracením důkazů.

Na druhou stranu se dle mého ukazuje, že v jedné věci VV mají pravdu: Všechny kompromitující materiály, které se postupem času objevili jsou evidentně pečlivě dávkovány a připravovány "někým zvenčí". Vskutku, velmi pravděpodobně se jedná o puč. Jen s jedním detailem: Nechci-li být kompromitován, nesmí pro to být důvod.

Autor: Vít Macháček | úterý 17.5.2011 17:11 | karma článku: 17,77 | přečteno: 833x
  • Další články autora

Vít Macháček

Hledání nového paradigmatu

Tento článek byl napsán jako příspěvek do Debaty Jana Macháčka: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-ma-makroekonomika-budoucnost-f7y-/debata-jana-machacka.aspx?c=A150415_103755_machackova-debata_lube

19.4.2015 v 10:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Bankovní krize na severozápadě Evropy

Irsko a Island – malé ostrovní státy, které spolu mají společného více než jen polohu na samém severozápadním okraji Evropy. V předkrizovém období byly obě země považovány za příklad hodný následování – Irsko bylo označováno za „Keltského tygra“ a Islanďané užasle pozorovali nevídaný ekonomickýzázrak. V letech 2003 – 2007 obě země rostly průměrně 5% tempem – profitovaly z nízkých daní i z celosvětově nízké ceny peněz. Všeobecný optimismus se projevil také na finančních trzích – banky systematicky podceňovaly rizika a financovaly projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším pochybná.

5.2.2014 v 19:46 | Karma: 8,19 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Jaké jsou vyhlídky českého hospodářství na příští rok?

Vkládám příspěvek do aktuální Macháčkovy výměny ode mne a Honzy Jedličky z EU Office České spořitelny.

21.12.2013 v 16:22 | Karma: 9,28 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Kdy už bude nuda?

ČNB sáhla v rámci měnové politiky po bezprecedentním kroku . V dosud nevídané míře začala intervenovat na měnovém trhu s cílem oslabení koruny - během několika týdnů nakoupila přes 200 miliard EUR, aby udržela svůj inflační cíl 2 % a zvýšením cen pomohla ekonomice. Nejviditelnějším důsledkem tohoto kroku je zvýšení cen importovaného zboží a v důsledku inflace i zdražení celého spotřebního koše. Sám guvernér ČNB Miroslav Singer veřejnosti vzkázal, že „levněji už nebude“.

25.11.2013 v 21:35 | Karma: 12,38 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Odhady českého HDP a stádový efekt

„Možná vás zklamu, krize nám nehrozí“. To jsou slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, které řekl v říjnu 2008. Zatímco na obou březích Atlantiku se politici i byznysmeni modlili, aby se neopakovala Velká hospodářská krize, čeští představitelé se dušovali, že bohatnout určitě nepřestaneme, jen porosteme o trochu pomaleji. V následujícím roce 2009 se česká ekonomika propadla o 4.5 procentního bodu a od té doby má k „pomalejšímu bohatnutí“ poměrně daleko.

8.9.2013 v 13:02 | Karma: 10,48 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Jsem student ekonomie, jehož nebaví sedět a nadávat sám.

Seznam rubrik