Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mafiáni, kamarádi a nepřátelé

Současná vládní krize má prozatím tři fáze, přičmež ta poslední je na úplném začátku: Fáze A-ha efektu, fáze nechápavého zírání a konečně snad závěrečnou (i když dosavadní překotný vývoj nedovoluje příliš předjímat) fázi, kterou bych nazval etapou „řešení neřešitelného“. Zkusme zanalyzovat jednotlivé fáze dle jednotlivých aktérů příběhu.

Pro Jaroslava Škárku (nazvěme ho pro potřeby článku bývalým Consiglierim) kauza začala již před delším časem a asi se nedá přesně vystopovat kdy to bylo. Nedávno se bývalý předseda strany a tehdejší výkonný místopředseda rozhodl, že svou stranu opustí a tuto zprávu dokonce vypustil do médií. Pár týdnů poté mu při rozhovoru s reportérkou Respektu „ujelo“, že od Bárty již delší dobu přijímá peníze a pod vidinou anonymity a ochrany zdroje si spokojeně mnul ruce a těšil se, až se začnou dít věci. Tuto přípravnou fázi s možným podtitulem „Král je mrtev, ať žije král“ Škárka dle dostupných informací plánoval a očekával z ní velký užitek. Je otázkou nakolik v tomto případě hraje roli Škárkova domovská organizace VV v Plzni a její možné napojení na dona Jurečka. Jisté každopádně je, že Škárka se jako dlouholetý předseda VV a i později, jako statutární místopředseda, mohl dostat ke značné škále kompromitujících materiálů a využít je ve svůj prospěch. Můj subjektivní názor je, že tajný informátor MF Dnes není nikdo jiný než bývalý consiglieri.

Jeho Aha fáze přišla ve chvíli, kdy Respekt prozradil, že půjde s těmito informacemi na světlo, a že Škárku nehodlá krýt. Evidentně se lekl a evidentně měl důvod. Z jeho mecenáše se během okamžiku stal úhlavní nepřítel a díky informacím, které se nyní dostávají na veřejnost, to rozhodně není nepřítel nijak vlídný. Don Napoleon (opět – pro potřeby článku mi toto označení pro Víta Bártu přijde odpovídající) se nepochybně oprávněně naštval. Mezilidské vztahy ve VV (když už jsme u přejmenovávání, co takhle VKV? ) chvíli už v tuto byly na bodu mrazu. Tomu mimochodem odpovídá i fakt, že don Napoleon týden předtím rozdal minimálně 2 obálky, v neděli v OVM dokonce přiznal, že tyto „půjčky“, jak on částky za loajalitu nazývá, byly tři.

Fáze nechápavého zírání byla pravděpodobně pro Škárku stejná jako pro ostatní aktéry. V pondělí a úterý pravděpodobně nikdo nevěděl, kdo s kým bojuje proti komu.

Don Napoleon měl fázi příprav již poslední 4 roky. Rozhodl se, že ovládne politiku a s pomocí politické moci rozšíří své milované dítko – bezpečnostní agenturu ABL. Vskutku zajímavý plán, punc děsivosti mu dodává, že mu bezezbytku vyšel. Rozházel své lidi po ministerstvech a za pouhý rok nabyl poměrně velké moci. Jeho problémem je, že boj o moc je hra s nulovým součtem, v ekonomii se to nazývá pareto-optimální stav: Aby mohl získat nějakou další moc, musí někdo jiný o moc přijít. Během celého svého angažmá ve vládě působil dojmem rozumného a velice schopného člověka, který po dlouhé době přinese změnu na ministerstvo dopravy i na vnitro, které změnu skutečně nutně potřebovali. V posledních měsících se dokonce zdálo, že si přestal hrát na schovávanou a začal se chovat jako sebevědomý lídr strany. Zdálo se, a není důvod tomu nadále nevěřit, že opravdu zpřetrhal vazby mezi šedou ekonomikou ODS a úředníky na ministerstvech VV. Nahradil je jinými korupčními vztahy, ale tyto vztahy se samozřejmě s delším časem upevňují, harmonizují a zefektivńují. Naopak jejich zpřetrhání tuto chobotnici načas ochromí a její opětovné zformování zabere určitý čas. Tedy – I toto angažmá VV ve vládě české kotlině pravděpodobně spíše prospělo. Navíc velká část protikorupční strategie vlády byla v gesci VV a věřím tomu, že je chtěli skutečně také prosadit. Byla to totiž jejich jediná šance na úspěch v budoucích volbách. Za všechno můžeme jmenovat nový zákon o veřejných zakázkách, regulaci lobbingu nebo zefektivnění práce protikorupční policie.

Na druhou stranu jakékoliv veřejné působení kohokoliv z ABL a jeho okolí je naprosto vyloučeno. Není možné aby Bárta, John, Dobeš, Babák, Vysloužil, Klasnová, Paggio a další byli součástí PSP ČR, neboť jsou to lidé, kteří prokazatalně předali úplatek (Bárta) nebo alespoň vehementně hájí člověka, který tento úplatek předal. Jsou-li obvinění takto závažná a důkazy takto přesvědčivé, nepůsobí příliš věrohodně, když tito lidé bez přemýšlení řeknou že jejich Capo di Tutti Capi Napoleon je nevinný a za všechno mohou ti zlí zrádci. Tito lidé jsou evidnentně pouhými sluhy v propracované hierarchii VKV-ABL, jejíž působení v současné koalici i poslanecké sněmovně je neslučitelné s demokratickými principy.

Na druhou stranu, ani bývalý consiglieri Škárka nemá žádné morální právo zůstat poslancem. Tento člověk se veřejně doznal k přijímání nemalých částek již od října minulého roku. Minimálně tento svůj vedlejší příjem nedanil, ale spíše je normálně zkorumpovaný, tedy prachsprostý zloděj. A lidé s takovým morálním kreditem (podepřeným důkazy, které paradoxně sám Škárka podal na policii) nepatří do parlamentu.

Pokud se ve vedení strany udrží současné vedení, což považuji za nepravděpodobné, protože tíha důkazů síli a stejně tak sílí i touha zbytku politické scény využít situaci a zaplnit potenciální mezery na vnitru a dopravě.

V jedné věci májí John s Bártou pravdu. Jejich nástup na tato ministerstva určitě sebral příležitosti zavedeným kartelům, či chceme-li kmotrům nebo dinosaurům. Proto jsem přesvědčen, že v současné situaci již si ODS (a možná ani TOP 09 s tajemníkem Severou) nenechá tuto příležitost utéct mezi prsty, a místo nových pořádků agentury ABL zavede opět pořádky staré. Z bláta do louže.

 

Nyní začíná etapa „řešení neřešitelného“: Na jednom pólu stojí Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka, Stanislav Huml a možná Jana Suchá, na straně druhé se urputně drží Don Napoleon se svými věrnými noshledy Radkem Johnem, Michalem Babákem, Radimem Vysloužilem a samozřejmě donnou Klasnovou. Na jakou stranu se přidá zbytek členů klubu zůstává samozřejmě velkou otázkou.

Jedině o Kristýně Kočí, Stanislavu Humlovi a Janě Suché se nedá s jistotou říct, že by v kauze zradili své protikorupční ideály. Ostatní pravděpodobně (17 z 19ti přítomných poslanců hlasovalo pro, 2 se zdrželi) hlasovali pro vyloučení Kristýny Kočí z poslaneckého klubu z velmi pofidérních příčin.

Jedna věc je jistá: Nečasova vláda pozbyla poslední zbytky legitimity v boji proti korupci. Dvě vládní strany jsou zapleteny do otevřených kauz, probíhajících v rámci této vlády. Jedna z těch stran se dostala do parlamentu jen díky své protikorupční rétorice o dinosaurech, ale bohužel při první konfrontaci s korupční realitou minimálně 17 z 24 poslanců selhává. Capo di Tutti Capi don Napoleon je evidentně cynik.

Autor: Vít Macháček | neděle 10.4.2011 21:35 | karma článku: 15,60 | přečteno: 1503x
  • Další články autora

Vít Macháček

Hledání nového paradigmatu

Tento článek byl napsán jako příspěvek do Debaty Jana Macháčka: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-ma-makroekonomika-budoucnost-f7y-/debata-jana-machacka.aspx?c=A150415_103755_machackova-debata_lube

19.4.2015 v 10:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Bankovní krize na severozápadě Evropy

Irsko a Island – malé ostrovní státy, které spolu mají společného více než jen polohu na samém severozápadním okraji Evropy. V předkrizovém období byly obě země považovány za příklad hodný následování – Irsko bylo označováno za „Keltského tygra“ a Islanďané užasle pozorovali nevídaný ekonomickýzázrak. V letech 2003 – 2007 obě země rostly průměrně 5% tempem – profitovaly z nízkých daní i z celosvětově nízké ceny peněz. Všeobecný optimismus se projevil také na finančních trzích – banky systematicky podceňovaly rizika a financovaly projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším pochybná.

5.2.2014 v 19:46 | Karma: 8,19 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Jaké jsou vyhlídky českého hospodářství na příští rok?

Vkládám příspěvek do aktuální Macháčkovy výměny ode mne a Honzy Jedličky z EU Office České spořitelny.

21.12.2013 v 16:22 | Karma: 9,28 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Kdy už bude nuda?

ČNB sáhla v rámci měnové politiky po bezprecedentním kroku . V dosud nevídané míře začala intervenovat na měnovém trhu s cílem oslabení koruny - během několika týdnů nakoupila přes 200 miliard EUR, aby udržela svůj inflační cíl 2 % a zvýšením cen pomohla ekonomice. Nejviditelnějším důsledkem tohoto kroku je zvýšení cen importovaného zboží a v důsledku inflace i zdražení celého spotřebního koše. Sám guvernér ČNB Miroslav Singer veřejnosti vzkázal, že „levněji už nebude“.

25.11.2013 v 21:35 | Karma: 12,38 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ekonomika

Vít Macháček

Odhady českého HDP a stádový efekt

„Možná vás zklamu, krize nám nehrozí“. To jsou slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, které řekl v říjnu 2008. Zatímco na obou březích Atlantiku se politici i byznysmeni modlili, aby se neopakovala Velká hospodářská krize, čeští představitelé se dušovali, že bohatnout určitě nepřestaneme, jen porosteme o trochu pomaleji. V následujícím roce 2009 se česká ekonomika propadla o 4.5 procentního bodu a od té doby má k „pomalejšímu bohatnutí“ poměrně daleko.

8.9.2013 v 13:02 | Karma: 10,48 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Jsem student ekonomie, jehož nebaví sedět a nadávat sám.

Seznam rubrik