Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Srovnání sjezdů ČSSD a ANO

Sjezdy obou stran skončily a co o nich vypověděly?  ČSSD zůstává klasickou politickou stranou se všemi přednostmi i neduhy, zatímco ANO spíše připomíná náboženské hnutí, postavené na víře v (zázračné) schopnosti svého vůdce.

O ČSSD se hovoří jako o levicové straně, což je podle mého soudu chyba. Levicové a pravicové strany jsou definovány hlavně ve vztahu ke kapitalismu. Skutečně levicové strany chtějí „kapitalistům zakroutit krkem“, zatímco pro pravicové strany znamená kapitalismus „konec dějin“, protože „nic lepšího a šťastnějšího“ nemohlo lidstvo potkat. ČSSD na takto definované pravolevé ose zaujímá místo levého křídla pravice. Od pravého křídla se liší jen „měkčím pojetím kapitalismu“. Můžeme mu říkat sociální stát, kapitalismus s lidskou tváří či jinak, ale pořád jde o kapitalismus. ČSSD i na tomto sjezdu ukázala, že žádný program či vizi změny nemá. Vždy se jedná jen o jakýsi „soubor opatření ke změkčení kapitalismu“, typu odstranění poplatků ve zdravotnictví, zvýšení minimální mzdy, valorizace důchodů, obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci (a podobně), což sjezd jen potvrdil. Sjezd naopak ukázal, že jde o historicky zavedenou a relativně dobře organizovanou politickou stranu, což také bylo jeho jediné pozitivum.

Největším konkurentem ČSSD je hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem, který vsadil - na v politice dosud opomíjenou - „mesianistickou notu“. Hnutí vykazuje, a to jak způsobem rozhodování, tak i svojí organizační strukturou shodné rysy s církvemi a náboženskými hnutími. V čele má svého „papeže“, který o všem rozhoduje a ve všech otázkách má „poslední slovo“ (o němž se nediskutuje). Má své kardinály (Faltýnek a spol.), své biskupy (Krnáčová a spol.) a na úrovni okresů své vysvěcené kněze. Současná místopředsedkyně ANO, Radmila Kleslová, k osobě  předsedy hnutí prohlásila: „pan Babiš je atypická osoba. Má takové schopnosti, které asi žádný z nás nemá. Myslím, že on není úplně přirozená bytost. Spíše nadpřirozená.“ K tomu lze podotknout jediné: „nový Mesiáš je na světě, aleluja“!  

Mesiáš  ????????  byl původně pojímán jako člověk pomazaný svatým olejem k výkonu kněžské, panovnické či prorocké role. Starověcí Židé věřili, že pomazaný člověk - Mesiáš je pod boží ochranou, je Bohem vyvolen k vladařské či kněžské funkci a stával se i legálním zástupcem Boha na zemi. Ve středověku se jeho pojetí modifikovalo. Jeden z největších židovských učenců Moše Maimonides chápal Mesiáše jako „Velkého napravitele zkaženého světa“.  Andrej Babiš se pokouší hrát právě tuto roli a to je také jeho základní poslání a zároveň programem hnutí Ano. Naprosto nesouhlasím s tvrzením, že ANO žádný program nemá, právě naopak, program hnutí je jeho největší předností! Voliči ukázali a nadále ukazují, že jeho mesianistickému poslání (programu) – vyčistit (domácí) Augiášův chlív - věří.

Jako nový Mesiáš to má Andrej Babiš ohromně jednouché - nápravu zkaženého Česka „prostě zařídí“! Zlepší výběr daní, odstraní korupci, v čele státu budou působit na slovo vzatí odborníci, stát se bude řídit jako firma … a další zázraky si jistě laskavý čtenář doplní sám. Osobně proti této nové náboženské sektě vedené novým Mesiášem nic nemám. Jen připomínám, že se v židovské historii už objevilo mnoho „falešných Mesiášů“, kteří naslibovali nejrůznější zázraky, leč s drahně nevalným výsledkem. Zřejmě nejznámějším falešným Mesiášem byl Šabtaj Cvi, který, aby si před tureckým sultánem zachránil život, nakonec popřel, že by měl s Mesiášem cokoliv společného (byť se za něj dlouho vydával) a korunu svému „poslání“ nasadil tím, že konvertoval k islámu! Smutný konec, není - liž pravda? A tady je i největší slabina hnutí ANO. Dokáže po Andreji Babišovi nabídnout jiného věrohodného Mesiáše, nebo se rozpadne?  Navíc, skutečné úmysly a cíle falešných Mesiášů byly docela jiné, než deklarovali…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Klíma | neděle 15.3.2015 10:24 | karma článku: 15,71 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma: 17,47 | Přečteno: 377x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 143x | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma: 10,26 | Přečteno: 161x | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma: 20,88 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Ukrajina a Hamás nás stáhnou ke dnu

V určitém stádiu životnosti domu se musíme smířit s tím, že se jej už nevyplatí opravit, ale výhodnější je postavit nový. Platí to i o českém státu, který války stáhnou ke dnu.

8.11.2023 v 9:19 | Karma: 18,78 | Přečteno: 317x | Diskuse
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik