Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neutralita, nebo „chození se Západem na led“?

Češi se budou muset v budoucnosti znovu rozhodnout, zda by pro ně nebyla neutralita přeci jen výhodnější, než se cpát na Západ, kde nás nikdo nechce.

Henry Kissinger už v roce 1990 doporučoval zemím střední Evropy neutralitu, jako základ jejich bezpečnosti i prosperity. Neslované neutralitu podpořili, zatímco Češi ne, protože mermomocí chtěli patřit na Západ. Stali se členy NATO doufajíce, že členství v Severoatlantickém paktu jim zajistí bezpečnost před Ruskem a členy EU v dobré víře, že jim zajistí blahobyt. Jen tím potvrdili nadčasovou platnost výroku Gaia Julia Ceasara: „Lidé rádi uvěří tomu, co chtějí, aby byla pravda“.

Češi proto dnes nechtějí slyšet, že pro Západ jsou jen otroci, levní žoldáci a odbytiště nekvalitních potravin a výrobků, jinak jsou jen na obtíž. Nechuť k „lidem z východu“ sdílí mnoho politiků ze Západu, což ukázala i vyjednávání s Davidem Cameronem o podmínkách, které by Britům umožnily v EU zůstat. Ukázalo se, že vůbec nebylo těžké dohodnout se na omezení počtu lidí z Východu, ale že stejné privilegium chtěli i další premiéři západoevropských zemí. Češi určitě neuslyší s radostí novinu, že odvolání Maďarska a Slovenska proti imigračním kvótám bylo v první instanci zamítnuto s tím, že představují férový způsob, jak snížit tlak na země, které už migranty přijaly. Nebudu se asi příliš mýlit v tom, že se z dočasného přerozdělování se průběhem času stane trvalé, takže se můžeme na uprchlíky začít těšit. Díky, bratři Slované! Skutečnost, že chození s pány na led se málokdy vyplatí, jste přeci dávno věděli! Škoda, přeškoda, že jste po sametové revoluci nepřijali neutralitu, jejímž garantem se USA byly ochoty stát!

Neslované, na rozdíl od Slovanů, vždy přesně věděli, kam patří, a proto preferovali vytvoření oasy klidu, míru a prosperity tvořenou řetězcem neutrálních zemí - Slovenskem, Čechami, Rakouskem, Švýcarskem a Lichtenštejnskem. Jinými slovy ani Moskva, ani Brusel, ani Východ ani Západ. Víme, že patříme do Střední Evropy a k zajištění vlastní bezpečnosti potřebujeme od obou stran garantovanou neutralitu a ke své prosperitě dobré obchodní vztahy se všemi svými blízkými i vzdálenými sousedy.

Při vyjednávání o zařazení ČR do pásu neutrálních zemí se dnes můžeme opřít o tři hlavní spojence: Německo, Vatikán a Rusko. Všichni mají v ČR nezanedbatelné majetky (Vatikán díky církevním restitucím), o něž by v případné válce mohli přijít, nebo by mohl nenávratně poškozen. Všichni tři by se mohli stát mezinárodními garanty naší - alespoň částečné - neutrality. Zařadit se do skupiny (řetězce) neutrálních středoevropských států – od Slovenska po Švýcarsko by bylo i ekonomické terno. Blahobytu české kotliny chceme dosáhnout prostřednictvím vysoké úrovně její bezpečnosti a stability, která vyvolá zájem bohatších lidí a firem u nás bydlet a podnikat. Jsme hluboce přesvědčení o tom, že česká kotlina k tomu má všechny předpoklady - krásnou přírodu, dostatek lesů, vod a strání, příjemné středoevropské počasí, kvalifikované pracovníky, kvalitní zdravotnictví a lázeňství, kulturní bohatství a více než přijatelná vzdálenost do všech koutů Evropy. Samozřejmě máme i některá negativa, jako je například nerozvinutá dopravní infrastruktura a nepřehledný právní systém, ale celkově máme dobrý základ, z něhož lze vycházet a dlouhodobě rozvíjet. Chce to jen chytré, organizačně zdatné a důsledné vedení. O tom, jak toho dosáhnout, si povíme příště.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vít Klíma | čtvrtek 27.7.2017 8:30 | karma článku: 28,96 | přečteno: 919x
  • Další články autora

Vít Klíma

Glosa: Sputnik vymysleli ruští Židé

Sputnik je zrovna tak ruský, jako atomová bomba byla americká. Obé vymysleli Židé, jen Američané uměli jejich myšlenku lépe zužitkovat. Dnes prakticky totéž platí o vakcíně od firmy Pfizer.

15.4.2021 v 10:09 | Karma: 9,75 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Jan Werich: obrana českých Židů

Na dnešní den připadá vzpomínka na oběti holocaustu. Rád bych při této příležitosti předal slovo Janu WERICHOVI, který níže uvedeným projevem zahájil výstavu Millenium Judaicum Bohemicum, jímž se postavil na naši obranu.

8.4.2021 v 9:58 | Karma: 12,96 | Přečteno: 229x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Jom ha-šo'a

Jom ha-šo'a (hebrejsky ??? ???????, Den šoa) či Jom ha-zikaron la-šo'a ve-la-gvura (??? ??????? ????? ?????????, Den památky na šoa a hrdinství) je den připomínky šesti milionů Židů, kteří byli zavražděni během holokaustu.

7.4.2021 v 10:02 | Karma: 13,04 | Přečteno: 193x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Slavia zbytečně čůrá proti větru

Slavia Praha by udělala lépe, kdyby peníze utracené za právníky ve sporu s Glenem Kamarou věnovala skotským charitativním organizacím bojujícím s rasismem! To je přesně gesto, které od ní civilizovaný svět očekává. Dočkáme se?

26.3.2021 v 10:30 | Karma: 15,18 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Měl by fotbalista - obviněný z rasismu - reprezentovat naši republiku?

Odpověď je jasná: chceme-li patřit na Západ, což neustále zdůrazňujeme, pak v žádném případě ne! Správně měl být Ondřej Kudela vyřazen z reprezentačního kádru, a to do doby, než se jeho obvinění objasní a vyřeší!

25.3.2021 v 12:29 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1298x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 14 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  15:12

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

VIDEA TÝDNE: Bitka po finále poháru, let hrůzy a supercela v Litomyšli

26. května 2024  15:12

Fanoušci po finále fotbalového poháru neudrželi nervy na uzdě a vtrhli na hrací plochu, kde došlo k...

Rusové hlásí „osvobození“ další vesnice. U Charkova se brání, tvrdí Ukrajina

26. května 2024  15:07

Sledujeme online Ruské síly dobyly vesnici Berestove a na východě Charkovské oblasti, informovalo v neděli ruské...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:25

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 871x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik