Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zajímavé otázky k eurovolbám od volbydoeu.cz

Jste zastáncem hlubší politické integrace EU, nebo se přikláníte spíše k modelu společenství suverénních států založenému na volném obchodu, bezcelní zóně a sdílených demokratických hodnotách? Rozhodně volím druhou variantu.

Pokud by Turecko splňovalo Kodaňská kritéria, souhlasil byste s jeho vstupem do EU? Jak se obecně stavíte k dalšímu rozšiřování EU?

Regulace, které jsou s členstvím v EU spojeny ničí podle výpočtu Evropské komise 3,5 hrubého domácího produktu ročně. Země, která by bez regulací EU rostla ročně 3,5 procentním tempem bude stagnovat. To znamená, že bude každých 20 let dvakrát chudší než by byla bez členství v EU. Mám Turecko rád, proto bych jím členství v EU nepřál.

Ve spojení s evropskou politikou jsou často vytýkány přehnané regulace a přemíra byrokracie. Co je možné v těchto oblastech změnit?

Země EU se v současné době řídí nějakými 30 000 směrnicemi a skoro každou hodinu vznikne nové nařízení nebo směrnice. Tato byrokratická mašina se nedá zastavit, záleží na ní obživa desítek tisíc úředníků, lobbistů a politiků. EU by potřebovala úplný legislativní reset aby došlo k regulačnímu odvšivení. Kéž by se alespoň podařilo to, aby příští komise začala směrnice rušit místo toho, aby stále produkovala nové.

Je podle Vašeho názoru výše platů a rent europoslanců a eurokomisařů přiměřená?

Podle mě jsou obě funkce zbytečné. Pro dialog a spolupráci v Evropě by stačilo ponechat Radu Evropy. Zajímavé je, že si EU udržuje loajalitu bývalých komisařů tím, že jím hrozí, že přijdou o důchod pokud by se na veřejnosti začali negativně vyjadřovat o EU po skončené svého mandátu.

Do Evropského parlamentu po volbách zasedne 751 poslanců. Je podle Vás tento počet optimální?

Optimální počet europoslanců je nula.

Strukturální fondy a dotace EU bývají v řadě případů spojeny s korupcí, těžkopádnou administrativou a deformací trhu. Jste zastáncem dotační politiky?

Ne měla by se zcela zrušit. Dotace EU jsou především nastroj ke korumpování národních politických elit. Je také faktem, že dnes bankrotující země jsou také na špici největších příjemnců Evropských dotací. Jestli si někdo myslí, že socialismem a státním přerozdělováním se dá vybudovat prosperita, tak by se měl podívat na to jak dopadlo 40 let komunizmu v ČR.

Měla by Česká republika v horizontu 5-10 let přistoupit k eurozóně? Byl byste po případném přijetí eura pro připojení ČR k Evropskému stabilizačnímu mechanismu?

Ne a ne. V době schvalování začlenění Evropského stabilizačního mechanizmu do evropského práva jsem byl přítomný v Poslanecké sněmovně a bylo tristní pozorovat, že ani ministr financí ještě těsně před hlasováním nevěděl, že se tím ČR nepřímo zaváže hradit 350 miliard korun.

Situace v arabských zemích je po tzv. Arabském jaru politicky i ekonomicky nestabilní. Panují obavy z masové migrace do EU. Jak se stavíte k ochraně vnějších hranic EU?

Každá země by si imigrační politiku měla řešit sama.

Nedávno byla Evropským parlamentem zrušena vízová povinnost pro občany Spojených arabských emirátů, 523 z 577 europoslanců hlasovalo pro návrh. Jak byste hlasoval Vy? Dále se řeší zrušení vízové povinnosti pro občany Turecka. Hlasoval byste pro návrh, nebo proti?

Myslím, že by si tyto věci měla řešit každá země sama. Pokud bych rozhodoval za ČR, tak jsem pro otevřené hranice.

V řadě měst západní a severní Evropy vznikají čtvrti osídlené výhradně imigranty z Blízkého východu a severní Afriky. Tyto čtvrti se vyznačují zvýšenou kriminalitou neochotou jejích obyvatel se integrovat. Jaké navrhujete řešení tohoto problému?

Kdyby si země imigrační politiku řešily samy, tak by k tomu docházelo v menší míře. Nejspíše by došlo k omezení imigrace demokratickou cestou, jak to udělali ve Švýcarsku.

Které oblasti evropské politiky následujících let vnímáte jako klíčové? Co byste si přál změnit?

Nejšílenější je oblast boje s globálním oteplováním. EU plánuje za desítky miliard euro zpomalit globální oteplování za 100 o půl roku. Státní podpora solární energie, biopaliv, zákazy žárovek... to vše by se více hodilo do Kocourkova než do společnosti, jejíž členové se pyšní označením homo sapiens.

Autor: Vít Jedlička | sobota 17.5.2014 15:19 | karma článku: 23,72 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Zachrání implementace Basel III finanční systém před krachem?

O Bance pro mezinárodní vyrovnání (BIS), která běžně existuje mimo zájem veřejnosti, se mohla značná část populace dozvědět v minulých dnech díky medializování nově zveřejněných informací britské centrální banky z počátku druhé světové války. Podle materiálů totiž britští centrální bankéři na začátku okupace Československa na příkaz BIS převedly několik desítek tun Československého zlata na účet nacistického Německa. Banka, která vznikla kvůli vypořádávání reparací Německa po druhé světové válce a měla původně zaniknout s jejich ukončením, sehrála během druhé světové války díky kolaboraci s nacisty poměrně velmi kontroverzní roli.

5.8.2013 v 16:55 | Karma: 10,09 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vliv kvantitativního uvolňování na trhy

Současnou rozvolněnou monetární politiku Fedu neschvalují pouze dva členové dvanáctičlenné komise FOMC, která o ní rozhoduje. Jedná se o šéfku kansaského Fedu Esther Georgovou a šéfa st. louiského Fedu Jamese Bullara. Mají pro to ale úplně opačné důvody. Podle zápisu FOMC: „Pan Bullar nesouhlasí s usnesením FOMC, protože si myslí, že by komise měla projevit silnější snahu dosáhnout 2 % inflaci. Připomněl, že inflace klesá od začátku roku 2012 a je v současné době značně pod cílem Fedu.“ Z opačného důvodu nepodpořila závěry FOMC Esther Georgová, která dlouhodobě nesouhlasí s kvantitativním uvolňováním, ta má podle zápisu „nadále obavy z agresivní monetární politiky v době rostoucí ekonomiky. Připomněla hrozbu potencionálního rozkolísání trhů, které může uvolněná monetární politika způsobit.“ Myslíme si, že blíže pravdě je paní Georgová. To může být potencionální příležitost pro investory, kteří porozumí vlivu kvantitativního uvolňování na trhy.

25.7.2013 v 16:13 | Karma: 11,28 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Cena za pronájem zlata je nejvyšší od krachu banky Lehman Brothers

Sazba na měsíční pronájem zlata vzrostla včera na 0,2988 %, což je nejvyšší hodnota od 18. prosince 2008. Sazba se odvozuje od mezibankovní úrokové sazby LIBOR a od zápůjční sazby zlata (gold forward offered rate, GOFO), která se včera dostala do záporných čísel.

10.7.2013 v 18:22 | Karma: 11,03 | Přečteno: 877x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Šef ECB Draghi nechal Itálii osmimiliardového kostlivce ve skříni

Evropskou unii otřásá nový skandál. Deníku Financial Times se dostal do ruky 29 stránek dlouhý dokument o derivátových transakcích, který vyvolává spekulace, že Itálie před vstupem do EU snížila státní deficit z roku na rok pomocí účetních manipulací tak, aby se vešla do tříprocentního limitu požadovaného maastrichtskými kritérii. Mediálně zajímavé je, že v tu dobu byl generálním ředitelem italského ministerstva financi Mario Draghi, současný šéf Evropské centrální banky, který v mezidobí od roku 2002 pracoval pro Goldman Sachs. Draghi již na situaci stačil reagovat s tím, že Ministerstvo financí v nejbližších dnech vyrobí detailní zprávu k derivátovým obchodům. Mluvčí ECB odmítl reagovat na jeho zapojení v celé kauze. Italské ministerstvo financí se snažilo zprávu o ztrátách vyplývající z derivátových kontraktů vysvětlit tak, že jde o běžné operace používané v hedgingu.

1.7.2013 v 14:48 | Karma: 17,51 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Babiš v Hyde parku nesouhlasil, že dotace jsou organizovaná korupce

Babiš v průběhu pořadu Hydepark několikrát zopakoval: Já nemám rád ty regulace a ty byrokraty v EU, ale my těch 70 miliard dotací jednoduše potřebujeme. Kdo je to my? A skutečně nám dává EU 70 miliard Kč? Nejsou s tím náhodou spojeny další náklady, o kterých záměrně nikdo nemluví? Nenecháváme se náhodou EU korumpovat?

28.6.2013 v 22:55 | Karma: 35,85 | Přečteno: 3667x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články