Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší euromýty: EU zajišťuje svobodný obchod (1)

EU utrácí za vlastní propagandu okolo 2,5 miliardy euro ročně, a to je více, než kolik utratí celosvětově za reklamu společnost Coca Cola. Zaměřuje se na všechny věkové skupiny, od předškolních obrázkových knížek až po rozsáhlou infiltraci vysokého školství profesory placenými z rozpočtu EU. Velkým virálním hitem internetu minulého roku bylo video Svatý týden s EU, které cílilo na středoškoláky. Jsme vystaveni obrovské mediální masáži za naše vlastní peníze. K penězům EU se přidávají ještě ty národní. Česká vláda investovala do „ANO EU“ 200 miliónů Kč. Mají naší politici vůbec nějaké morální právo kritizovat běloruského diktátora Lukašenka za to, že zneužívá státní média k vlastní propagaci? Nežijeme tak trochu v akváriu izolovaném od reálného světa?

Norská cesta ven z EUeshop.reformy.cz

Přes obrovské množství propagandy popularita EU stále upadá. Kdyby se dnes hlasovalo o vstupu do EU, většina lidí by byla proti. Přesto je Poslanecká sněmovna po volbách plná stran, které usilují o hlubší integraci s EU. Když jsem se zajímal o to, čeho si na EU naši spoluobčané nejvíce cení, tak to byl většinou svobodný obchod, svobodný pohyb, dotace, mír... Když se ale na každou z těchto oblastí podíváme blíže, tak zjistíme, že se jedná převážné o euromýty. Výsledek intenzívní desítky let trvající propagandy.

Euromýtus: EU zajišťuje svobodný obchod

Není to pravda a to hned ze tří důvodů.

Za prvé obchod v rámci EU zajišťuje samostatná smlouva o Evropském hospodářském prostoru (EHP). Na našem obchodním vztahu s unií by se vůbec nic nezměnilo, ani kdybychom vystoupili z EU, protože Česká republika je i bez Evropské unie členem EHP. Dostali bychom se do stejné pozice vůči EU, jako například Norsko nebo Island.

Za druhé těžko můžeme trh EU nazvat svobodný, ani EU to nedělá a nazývá ho „vnitřním trhem“. Trh EU je tak přeregulovaný, že podle Komise EU regulace ničí rok co rok 3,5 procenta HDP. Jinými slovy díky regulacím EU jsme za 20 let dvakrát chudší, než bychom byli bez nich.

Za třetí obchod EU se světem rozhodně není svobodný. Možná, že jste si všimli, že některé zboží, jako například rýže nebo banány, po našem vstupu do EU výrazně zdražilo, protože EU má vyšší cla, než měla samostatná Česká republika. Celní sazebník EU čítá přes deset tisíc položek. Cla jsou jeden z hlavních příjmů EU a tudíž mají unijní politici minimální chuť je snižovat. Naším vstupem do EU náš státní rozpočet přichází zhruba o 7 miliard korun ročně. Proč to nikdo, podobně jako spoustu dalších věcí, nezapočítává do naší finanční bilance s EU? 

 

Evropské společenství volného obchodu (EFTA), ve kterém jsou dnes země jako Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko,  budují skutečně svobodný obchod bez celních překážek s celým světem. Není divu, že politici i lidé ve Velké Británii stále intenzivněji diskutují možnost vystoupení z EU a navrácení se do EFTA. Více o fungování EFTA v novém filmu Norská cesta ven z EU.


Příště se podíváme na prospěšnost dotací EU.

Autor: Vít Jedlička | úterý 11.2.2014 18:45 | karma článku: 33,20 | přečteno: 1507x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Zachrání implementace Basel III finanční systém před krachem?

O Bance pro mezinárodní vyrovnání (BIS), která běžně existuje mimo zájem veřejnosti, se mohla značná část populace dozvědět v minulých dnech díky medializování nově zveřejněných informací britské centrální banky z počátku druhé světové války. Podle materiálů totiž britští centrální bankéři na začátku okupace Československa na příkaz BIS převedly několik desítek tun Československého zlata na účet nacistického Německa. Banka, která vznikla kvůli vypořádávání reparací Německa po druhé světové válce a měla původně zaniknout s jejich ukončením, sehrála během druhé světové války díky kolaboraci s nacisty poměrně velmi kontroverzní roli.

5.8.2013 v 16:55 | Karma: 10,09 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vliv kvantitativního uvolňování na trhy

Současnou rozvolněnou monetární politiku Fedu neschvalují pouze dva členové dvanáctičlenné komise FOMC, která o ní rozhoduje. Jedná se o šéfku kansaského Fedu Esther Georgovou a šéfa st. louiského Fedu Jamese Bullara. Mají pro to ale úplně opačné důvody. Podle zápisu FOMC: „Pan Bullar nesouhlasí s usnesením FOMC, protože si myslí, že by komise měla projevit silnější snahu dosáhnout 2 % inflaci. Připomněl, že inflace klesá od začátku roku 2012 a je v současné době značně pod cílem Fedu.“ Z opačného důvodu nepodpořila závěry FOMC Esther Georgová, která dlouhodobě nesouhlasí s kvantitativním uvolňováním, ta má podle zápisu „nadále obavy z agresivní monetární politiky v době rostoucí ekonomiky. Připomněla hrozbu potencionálního rozkolísání trhů, které může uvolněná monetární politika způsobit.“ Myslíme si, že blíže pravdě je paní Georgová. To může být potencionální příležitost pro investory, kteří porozumí vlivu kvantitativního uvolňování na trhy.

25.7.2013 v 16:13 | Karma: 11,28 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Cena za pronájem zlata je nejvyšší od krachu banky Lehman Brothers

Sazba na měsíční pronájem zlata vzrostla včera na 0,2988 %, což je nejvyšší hodnota od 18. prosince 2008. Sazba se odvozuje od mezibankovní úrokové sazby LIBOR a od zápůjční sazby zlata (gold forward offered rate, GOFO), která se včera dostala do záporných čísel.

10.7.2013 v 18:22 | Karma: 11,03 | Přečteno: 877x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Šef ECB Draghi nechal Itálii osmimiliardového kostlivce ve skříni

Evropskou unii otřásá nový skandál. Deníku Financial Times se dostal do ruky 29 stránek dlouhý dokument o derivátových transakcích, který vyvolává spekulace, že Itálie před vstupem do EU snížila státní deficit z roku na rok pomocí účetních manipulací tak, aby se vešla do tříprocentního limitu požadovaného maastrichtskými kritérii. Mediálně zajímavé je, že v tu dobu byl generálním ředitelem italského ministerstva financi Mario Draghi, současný šéf Evropské centrální banky, který v mezidobí od roku 2002 pracoval pro Goldman Sachs. Draghi již na situaci stačil reagovat s tím, že Ministerstvo financí v nejbližších dnech vyrobí detailní zprávu k derivátovým obchodům. Mluvčí ECB odmítl reagovat na jeho zapojení v celé kauze. Italské ministerstvo financí se snažilo zprávu o ztrátách vyplývající z derivátových kontraktů vysvětlit tak, že jde o běžné operace používané v hedgingu.

1.7.2013 v 14:48 | Karma: 17,51 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Babiš v Hyde parku nesouhlasil, že dotace jsou organizovaná korupce

Babiš v průběhu pořadu Hydepark několikrát zopakoval: Já nemám rád ty regulace a ty byrokraty v EU, ale my těch 70 miliard dotací jednoduše potřebujeme. Kdo je to my? A skutečně nám dává EU 70 miliard Kč? Nejsou s tím náhodou spojeny další náklady, o kterých záměrně nikdo nemluví? Nenecháváme se náhodou EU korumpovat?

28.6.2013 v 22:55 | Karma: 35,85 | Přečteno: 3667x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články