Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chudák, co platí 75procentní daně

Česká průměrná hrubá mzda za první čtvrtletí tohoto roku je podle Českého statistického úřadu 24 061 Kč. Medián hrubých mezd, tedy prostřední mzda, byla 20 051 Kč. Na to, aby člověk mohl mít hrubou mzdu 20 000 Kč, mu musí jeho zaměstnavatel zaplatit sociální a zdravotní daň, tedy celkem 26 800 Kč. Z hrubé mzdy zaplatí zaměstnanec sociální, zdravotní a daň z příjmu. Na účet zaměstnavatel svému pracovníkovi pošle 15 850 Kč.

 

Představme si nyní, že by člověk neměl žádné jiné náklady než placení benzínu na cestu do práce. Jeho starší Fábie jezdí při normální jízdě za 7 litru na 100 km. Benzín tankuje za 36 Kč na litr a muže si tedy za měsíc pořídit 440 litrů benzínu (9x natankovat). V každém litru musel zaplatit 21 Kč za spotřební daň, DPH a příplatek za biopaliva. Pokud do práce musí dojet 20x do měsíce, tak Vám vyjde, že jeho práce nesmí být dále než 157 km od jeho bydliště, aby na to měl

Zdá se Vám to daleko? Nedostal by se ani z Vrchlabí do Havlíčkova Brodu. A nezapomeňte, že ten člověk umírá pod mostem hlady a nemá ani na olej do auta ani na nové gumy. Pošlete ho hromadnou dopravou? Tak stráví na cestě denně o 6 hodin déle.

Pokud to tedy shrneme, tak tento Čech vytvořil hodnotu pro svého zaměstnavatele minimálně 26800 Kč. Z toho odvedl 20 148 Kč na daních a 6 653 Kč mu zbylo na benzín. Jediné, co od státu potřeboval, byly silnice. Údržba a výstavba silnic tvoří srandovní tříprocentní podíl na státním rozpočtu.  

Den daňové svobody vychází prý tento rok na 11. června, ale tenhle nebožák pracoval na stát až do 1. října a do konce roku pracoval na ropné společnosti. No co, asi ho ta práce baví. Ale jestli ještě někdo okolo mě řekne, že žijeme v kapitalismu, tak ho pošlu na výlet do Hong Kongu, kde státu stačí pouze 19,2 procenta HDP (toho co se v ekonomice vyrobí). Lidi tam přestávají pracovat na stát již 11. března. To ještě nic není. Za první republiky státu stačilo pouze 13,4 procenta HDP. Lidé pracovali na stát pouze do 18. února! Bylo tady snad nějaké Somálsko?

Zvykli jsme si žít v pěkné daňové totalitě a nazývat jí svobodný kapitalizmus. Značný podíl na tom měl Václav Klaus, který zemi vedl po revoluci rétoricky ke kapitalismu, avšak praxe byla spíš sociálně demokratická. Naše země je již šestý kvartál v recesi a celá socialistická Evropa jde ráznými euro-kroky do kytek. 

Do vlády se chystají socialisté všech barev, mezi kterými najdeme i extrémisty z ČSSD, kteří chtějí zvýšit podíl daní na výdajích státu o šest procent! V pomýlení je tam zvolí většinou zaměstnanci, kteří platí daně nejvyšší. Takový skok neplánují ani komunisté. Vládne nám TOP09 a ODS, díky kterým se den daňové svobody zase posunul o něco dopředu. Jak by taky ne, když zvýšili nebo nově zavedli celkem 20 daní.

Co tedy nutně musíme udělat, abychom stát postavili na nohy? Musíme nejenom zásadně osekat státní výdaje a snížit daně. Musíme po vzoru Švýcarska zamezit v ústavě tomu, aby politici mohli svévolně daně i dluhy zvyšovat.

 

Autor: Vít Jedlička | středa 12.6.2013 16:21 | karma článku: 39,43 | přečteno: 6086x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Pro Česko je výhodné, že není v eurozóně

Wolfgang Schaeuble, německý ministr financí, se přidal do skupiny politiků, kteří přiznávají, že Řecko bude potřebovat pro přežití příštího roku další záchranný balíček. Téma je to obzvláště citlivě především pro německé voliče.

26.8.2013 v 12:56 | Karma: 37,53 | Přečteno: 7119x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Zachrání implementace Basel III finanční systém před krachem?

O Bance pro mezinárodní vyrovnání (BIS), která běžně existuje mimo zájem veřejnosti, se mohla značná část populace dozvědět v minulých dnech díky medializování nově zveřejněných informací britské centrální banky z počátku druhé světové války. Podle materiálů totiž britští centrální bankéři na začátku okupace Československa na příkaz BIS převedly několik desítek tun Československého zlata na účet nacistického Německa. Banka, která vznikla kvůli vypořádávání reparací Německa po druhé světové válce a měla původně zaniknout s jejich ukončením, sehrála během druhé světové války díky kolaboraci s nacisty poměrně velmi kontroverzní roli.

5.8.2013 v 16:55 | Karma: 10,09 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vliv kvantitativního uvolňování na trhy

Současnou rozvolněnou monetární politiku Fedu neschvalují pouze dva členové dvanáctičlenné komise FOMC, která o ní rozhoduje. Jedná se o šéfku kansaského Fedu Esther Georgovou a šéfa st. louiského Fedu Jamese Bullara. Mají pro to ale úplně opačné důvody. Podle zápisu FOMC: „Pan Bullar nesouhlasí s usnesením FOMC, protože si myslí, že by komise měla projevit silnější snahu dosáhnout 2 % inflaci. Připomněl, že inflace klesá od začátku roku 2012 a je v současné době značně pod cílem Fedu.“ Z opačného důvodu nepodpořila závěry FOMC Esther Georgová, která dlouhodobě nesouhlasí s kvantitativním uvolňováním, ta má podle zápisu „nadále obavy z agresivní monetární politiky v době rostoucí ekonomiky. Připomněla hrozbu potencionálního rozkolísání trhů, které může uvolněná monetární politika způsobit.“ Myslíme si, že blíže pravdě je paní Georgová. To může být potencionální příležitost pro investory, kteří porozumí vlivu kvantitativního uvolňování na trhy.

25.7.2013 v 16:13 | Karma: 11,28 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Cena za pronájem zlata je nejvyšší od krachu banky Lehman Brothers

Sazba na měsíční pronájem zlata vzrostla včera na 0,2988 %, což je nejvyšší hodnota od 18. prosince 2008. Sazba se odvozuje od mezibankovní úrokové sazby LIBOR a od zápůjční sazby zlata (gold forward offered rate, GOFO), která se včera dostala do záporných čísel.

10.7.2013 v 18:22 | Karma: 11,03 | Přečteno: 877x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Šef ECB Draghi nechal Itálii osmimiliardového kostlivce ve skříni

Evropskou unii otřásá nový skandál. Deníku Financial Times se dostal do ruky 29 stránek dlouhý dokument o derivátových transakcích, který vyvolává spekulace, že Itálie před vstupem do EU snížila státní deficit z roku na rok pomocí účetních manipulací tak, aby se vešla do tříprocentního limitu požadovaného maastrichtskými kritérii. Mediálně zajímavé je, že v tu dobu byl generálním ředitelem italského ministerstva financi Mario Draghi, současný šéf Evropské centrální banky, který v mezidobí od roku 2002 pracoval pro Goldman Sachs. Draghi již na situaci stačil reagovat s tím, že Ministerstvo financí v nejbližších dnech vyrobí detailní zprávu k derivátovým obchodům. Mluvčí ECB odmítl reagovat na jeho zapojení v celé kauze. Italské ministerstvo financí se snažilo zprávu o ztrátách vyplývající z derivátových kontraktů vysvětlit tak, že jde o běžné operace používané v hedgingu.

1.7.2013 v 14:48 | Karma: 17,51 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články