Zrušte známkování ve škole! Počkat - není to málo?

Škola. Skoro každý v ní strávil část svého dětství. Někteří dokonce i svou pubertu či část rané dospělosti. Každého absolventa poznamenala. Na každém z nich se podepsala... Prokletá škola!! Jak ji změnit? Zrušme to špatné!

Co všechno by se na škole mělo zrušit:
1) Kázeň. Je to naprostý totalitní přežitek. Žák přeci ví nejlíp, jak se ve škole chovat. Vyvěrá to z jeho vnitřní motivace být slušný, pozorný, pracovitý. Svazování ho jakýmikoliv pravidly chování ho hrubě omezuje a ubíjí jeho přirozenou potřebu být sociálně aktivní a komunikativní. Ukázněný žák ztrácí vlastní osobnost, což brání jeho plnohodnotnému rozvoji.
2) Matematika. Je to fetiš pro ty, kteří potřebují pro myšlení berličky v podobě jasných pravidel, systematičnosti či logiky. Žák má přirozené kreativní myšlení, které nesmí být nijak svazováno, protože je velmi křehké a zranitelné.
3) Známkování. Barbarství, které opět přetahujeme z totalitního režimu. Nástroj brutální diferenciace žáků, pouhá kvantifikace objemu namemorovaných dat. Žák musí být hodnocen správně, motivačně. Každý žák má své kladné stránky. Někteří třeba pravidelně docházejí na výuku. Jak to chcete známkovat?
4) Osnovy, dnes Školní vzdělávací programy. Žáci je nepotřebují. Každý je jiný, každý se přirozeně zajímá o něco jiného. Nelze proto diktovat žákovi, co se má učit a co má umět. Naopak, každý žák má svou potřebu se vzdělávat a učitel a škola mu v tom musí vyjít maximálně vstříc.
Jedině tím, že budeme ve školách dodržovat shora uvedená 4 pravidla, se staneme národem sebevědomým, přirozeně vzdělaným, a postavíme se do čela světového pokroku!
 

Autor: Lumír Vitha | úterý 3.10.2017 9:03 | karma článku: 29,43 | přečteno: 990x