Strašení kovidem

Ráno jsem zaznamenal, že kovidentů (covid pozitivních) bylo včera odhaleno přes 4 000. Což je číslo, které nepochybně mobilizuje různé lidi k různým aktivitám.

Podíval jsem se na data www.uzis.cz a jednoduchým porovnání jsem si opět potvrdil to, co bylo zjevné už v půlce září. Trend vývoje epidemie kopíruje loňský podzim, tentokrát s cca 4 týdenním zpožděním. A to ve všech ukazatelích - počtu odchytů, hospitalizovaných, pacientů s těžkým průběhem, procentem pozitivity testů, a nyní se přidávají i úmrtí kovid pozitivních. Ta před měsícem ještě nebyla.

Proč to říkám? 

Před rokem jsem napsal, že kovid je jedna z respiračních nemocí, které lidstvo sužují odnepaměti. Nikdy na ně žádné očkování významně nezabralo. Jediné, co pomáhá, je účinná léčba.

Statisticky se ukazuje, že kovid je příčinou obrácení trendu trvalého prodlužování délky lidského života, patrného v posledních dvou třech dekádách. Vedle těch, kteří se prodlouženého věku dožili, umírají i lidé, kterým se podle trendové prognózy měl život prodloužit. A jak se zdá, letošní rok na tuto změnu naváže.

Ukazuje se, že lidský život je prodlužován především díky obrovskému rozvoji medicíny, která dnes dokáže vhodnou terapií prodloužit život pacientům s chorobami, které před pár lety byly ještě rozsudkem smrti. A čím je člověk starší, tím víc takových chorob má. Kovid není výjimka.

Takže jediné, co skutečně účinně zabere v boji proti kovidu, je reorganizace zdravotnictví tak, aby bylo schopno v epidemických vlnách pojmout a vyléčit všechny kovidové pacienty, a to bez omezení péče o ty ostatní. 

Nejspíš to nebude levné, ale když spočítáme, kolik se zbůhdarma vyházelo peněz na opatření, jejichž účinek se ani neotiskl ve statistikách, už bychom tu reorganizaci možná měli zaplacenou.

Proberte se, páni ministři, a začněte konečně pracovat na tom, za co jste placeni, nikoliv jen na nekonečném budování vlastního alibi a přehrávání odpovědnosti na občany!

Autor: Lumír Vitha | sobota 23.10.2021 9:03 | karma článku: 28,81 | přečteno: 824x