Ruský ústup ze severu - realita nebo past?

V úterý odpoledne se objevila v médiích zpráva, že Rusko už splnilo dílčí cíle "speciální vojenské operace", a že se zaměří na ten hlavní - osvobození Donbasu.

V souvislosti s tím Rusko údajně stahuje část jednotek od Kyjeva a dalších měst na severu Ukrajiny. Na sociálních sítích se prý objevují videa dokumentující, že ruská vojska překračují hranice směrem do Běloruska, kde začínají vagónovat techniku, a údajně již několik jednotek vlakem odjelo směrem do Ruska.

Je to dobrá nebo špatná zpráva?

Chtělo by se věřit, že dobrá. Dobrá proto, že Rusko tak slevilo z cíle dobýt Kyjev a severská města a soustředí se na ovládnutí koridoru od Azovského moře k Donbasu. S tím, že tato oblast přejde pod ruskou správu, by pravděpodobně souhlasilo i ukrajinské vedení, pokud by to znamenalo ukončení války a odchod Rusů z ostatních oblastí Ukrajiny.

Jenomže to by bylo příliš jednoduché. Nabízí se srovnání s dobou těsně před invazí na Ukrajinu. Rusové do poslední chvíle lhali o tom, že na Ukrajinu vojensky nevstoupí.

Náhlá ruská otočka a ústup z pozic pravděpodobně mají jiný důvod. Nebo spíš důvody.

1) Rusové zoufale potřebují pauzu. Jejich armáda je rozklížená, unavená, síly roztříštěné a špatně koordinované. Stále není schopna dosáhnout zásadního úspěchu a ani se nezdá, že by se někdy v budoucnu takový úspěch dostavil. Vše směřuje k partyzánské válce, ve které se Rusové stávají relativně snadnými terči v pouličních bojích v předměstích velkých měst, kde jim je bojová mechanizace k ničemu.
Rusové potřebují čas na přeskupení a zorganizování sil k novému útoku. 

2) Druhý důvod s tím prvním souvisí. Rusové potřebují pro druhou invazní vlnu záminku.
Tím, že se jakoby stahují, chtějí světu dokázat, že oni jsou ti mírotvůrci, že oni mají tu dobrou vůli konflikt ukončit, ale Ukrajina a NATO jim do toho zas a znova hážou vidle.
Takže lze - a to v brzké budoucnosti - očekávat, že se něco semele. Něco ve stylu přepadení rádiového vysílače v Gliwicích. Zkrátka něco, co dá Putinovi opět do rukou klacek, kterým se ožene po Ukrajině a kterým bude dál vyhrožovat světu.

3) Nebo chystají mnohem větší svinstvo - použití jaderných a chemických zbraní. Ani to není vyloučeno. 

Nevěřím Rusovi ani Gutten Tag.

Autor: Lumír Vitha | středa 30.3.2022 5:54 | karma článku: 15,56 | přečteno: 443x