Nejzásadnější problém EU dnešních dní vyřešen. Střídání času končí. Hurá...

Tak nám zrušili střídání času. Za dva roky touhle dobou už budíky přetáčet nebudeme. Prý to tak bude lepší. Fakt? Tak předně zrušením střídání času získáme ročně asi 150 - 200 hodin tmy jako bonus.

 Buď se nám o hodinu zkrátí letní večery (cca 200 dní po hodině), nebo se prodlouží studená a nevlídná temná zimní rána (cca 150 dní po 1 hodině). Každopádně si ročně užijeme asi týden tmy navíc.

Komu to prospěje? Prý všem, kteří jsou střídáním času deprivováni natolik, že z toho mají až fyzické zdravotní potíže. A že prý jich je!

Lidé od pradávna vstávali a usínali v rytmu úsvitu a soumraku. V zimě, kdy krajinu pokryl sníh, pole osiřela, stačilo vstát později. Na pole se nemuselo, večer se šlo dříve na kutě. V létě, to byla jiná. Práce všude jako na kostele, za rozbřesku musel být jeden na nohou - nachystat krmení dobytku, snídaně, pak na pole nebo na louku, oběd, znova pole, k večeru znovu na krmení, dobytek poklidit, večeře a spát. Sotva se to stihlo do posledních paprsků zapadajícího slunce.

Někdy před cca 350 lety přišla průmyslová revoluce. Zavedla pracovní dobu od - do a té se přizpůsobil celý rytmus veškerého života. Ale už před nějakými 120 lety bylo jasné, že tenhle umělý a nepřirozený rytmus lidi spíš ubíjí. Od té doby se střídavě daří střídání času zavést a za pár let zase zrušit. 

Mně osobně střídání času vyhovuje. Jak už jsem uvedl, přesouvá mi ročně zhruba jeden týden tmy do doby, kdy spím a světlo nepotřebuju. Odpozoroval jsem, že střídání času vadí především lidem, který vadí vlastně úplně všechno. Lze celkem snadno předpokládat, že ti, kteří se dnes nejhlasitěji domáhají zrušení střídání času, za pár let budou kňučet, že mají deprese z dlouhých rán nebo večerů, podle toho, který čas bude ustanoven za ten "věčný".

Takže lze směle říci, že kvůli lidské hlouposti, lenosti a omezenosti přijdeme zase o kousek radosti, o kousek potěšení ze světla, aniž to těm, kteří po tom volali, jakkoliv pomohlo zlepšit jejich životy.

Hurá...

Autor: Lumír Vitha | úterý 26.3.2019 21:25 | karma článku: 28,81 | přečteno: 1022x