Kovidpas - dobrý nebo špatný nápad?

Kovidpas. Slovo, které hýbe společností. Je to lístek ke svobodě, nebo naopak k nesvobodě? Je to zvýhodňování očkovaných, nebo ochrana neočkovaných? Proč se zapomíná na očkovací průkaz?

Ono by se v první řadě mělo zapomenout na rozdělování lidí na očkované a neočkované. Ne jehla v rameni, ale protilátky v krvi rozhodují o tom, zda a jak se jedinec vyrovná s potenciální nákazou. A protilátky lze získat i jinak než očkováním. 

Spousta lidí už protilátky má, protože kovid prodělali.

Když už má být něco povinné, nebo lépe řečeno - má-li být něco bránou k pestřejšímu životu, pak ať je to test na protilátky. Kvalitní, vypovídající, nejlépe alespoň jeden ročně. Očkování ať je jednou z možností, jak tyto protilátky získat.

Osoby s protilátkami mohou sice být nakažlivé, ale vzhledem k tomu, že mají protilátky, lze předpokládat, že virová nálož, kterou zatěžují okolí, je nízká, že se případné nákaze lépe ubrání a v případě onemocnění se s nemocí lépe vypořádají. Tudíž pro ostatní lidi s protilátkami představují jen malé riziko (za předpokladu, že se chovají zodpovědně a v případě, že se u nich objeví symptomy, zůstanou v izolaci). 
Pokud někdo protilátky nemá, snadněji se nakazí a má i horší průběh choroby. Proto je třeba lidi bez protilátek chránit. Nikoli však tím, že budou spolu s nimi omezovány osoby s protilátkami.

Cílem je dosáhnout stavu, aby pokud možno všichni měli protilátky, nikoliv aby byli všichni očkovaní, nebo dokonce aby protilátky neměl nikdo.

Takže co ten kovidpas? Ano? Ne?

Odpovězte si sami.

Hezký den!

Autor: Lumír Vitha | úterý 13.4.2021 5:57 | karma článku: 15,55 | přečteno: 489x