Je Prigožin skutečně mrtvý?

Po středeční nehodě letadla na trase Moskva - Petěrburg existuje možnost, že opravdu mrtvý je. I když - řečeno slovy klasika - možná ještě trochu žije.

Prigožin se Putinovi hodil i nehodil zároveň

Vybudoval silnou soukromou armádu, která za Putina dělala špinavou práci. Zároveň jako zrcadlo ukazovala šlendrián panující v ruské pravidelné armádě. Viz Prigožinovy nářky nad nefunkční municí či neschopností (nebo neochotou?)  ruského velení s Wagnerovci spolupracovat.

Hodil se Putinovi v Africe, kde posiloval ruský vliv podporovaný kybernetickou propagandistickou válkou.

Vaz mu, zdá se, zlomil červnový "Drang nach Moskau", byť pravděpodobně s Putinem předem prokonzultovaný. Účelem této operace bylo ověřit (ne)loajalitu ruských velitelů a dalších osob zastávajících důležité státní a samosprávné funkce (po vzoru Turecka, kde "včas odhalený" puč stál místo, a často i svobodu, desítky tisíc lidí).

Putin musel dát jasně najevo, že si takovou věc nemůže dát líbit. Na druhou stranu, Prigožin se mu moc hodil a do budoucna i hodí. Teatrální smrt postavy jménem Prigožin by na první pohled mohla přinést vítězství oběma stranám. Putin by  se pomstil a přitom by neztratil velkého pomocníka, který by, byť v utajení, mohl zastat ještě hodně špinavé práce.

Jenomže příběhu o Prigožinově konci mnoho lidí nevěří. Ruské úřady si velmi pospíšily s potvrzením jeho smrti. Dokonce se objevil záznam padajícího letadla zachycený na mobilní telefon. Zkuste natočit na mobil letící letadlo tak, aby bylo rozlišitelné. Zkuste vůbec najít na obloze letadlo, které letí tak nízko, že nezanechává kondenzační stopu, tedy pod cca 10 000 metry...

Na Západě, a možná i v samotném Rusku, se zcela jistě formují investigativní týmy, které začnou po Prigožinovi pátrat. A najdou-li ho, bude to velká rána pro Putina. Ukázal by tím slabost. A to by zatřáslo jeho trůnem.

Takže jaká je odpověď na otázku v titulku? Pokud ještě biologicky mrtvý není, moc času mu nezbývá. Živý už je nyní pro Putina příliš nebezpečný.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lumír Vitha | pátek 25.8.2023 13:25 | karma článku: 11,44 | přečteno: 370x