Jako vejce vejci

Aneb někdy i státní úřad funguje! Státní veterinární správa včera zakročila proti Lidlu, resp. jeho pokusu prodat na českém trhu 130 tisíc vajec z polských chovů, neodpovídajících pravidlům EU. Minulý týden takto zakročila proti Kauflandu, který se pokusil o totéž.

Nechci se pouštět do úvah o tom, zda jsou či nejsou opodstatněné nové rozměry chovných klecí, ani o tom, že Kaufland a Lidl patří do jedné skupiny a o podrobnosti pánů a krámů…

Jde o to, že český úřad zasáhl na obranu českých farmářů, kteří normy EU splnili a jsou tak oproti jejich, jak to říci – méně pružně na změny legislativy reagujícím – konkurentům ve finanční nevýhodě.

Je to dobrá zpráva. Český stát ukázal, že se umí postavit za své občany nejen, když se nechají zverbovat do „tajných“ služeb a pak se hloupě odtajní fotografováním kasáren v zemích z konce abecedy…

Naši zemědělci a potravináři zastání potřebují. Ne snad proto, že by to byli nějací chudáčci bezmocní, ale proto, že zemědělci a potravináři okolních zemí silné ochrany jejich států požívají. Navzdory všem proklamacím o volném trhu.

SVS zafungovala dobře a rychle a správně. Snad je to první vlaštovka.

 

Autor: Lumír Vitha | čtvrtek 19.1.2012 10:22 | karma článku: 18,98 | přečteno: 1126x