Jak vypadá v praxi "odvaha říkat pravdu"?

Přistál mi ve schránce další z nekonečné řady emočně bouřliváckých mailů o tom, jak to s námi "doopravdy" je.

Cituji:

"Francouzská firma, která vlastní firmu v Sedlčanech na výrobu Sedlčanského hermelínu, dokonce i s názvem PRESIDENT, skončila.  Takže díky, naši velcí privatizátoři, zase vidíte, jak jste to tady všechno po..li. Francouzům skončila desetiletá výhoda neplacení daní, tak co by tady dělali. Konkurenčního výrobce v ČR zlikvidovali a teď mají konečně otevřen trh do ČR! Starosta Sedlčan se to dozvěděl až z médií, takže byl zděšen, že by skoro celé město mělo být bez práce. Co je na tom nejhorší? Budovy v Sedlčanech zůstaly. Mohli by tady rozjet novou českou výrobu. Ale EU nám zakázala v této továrně vyrábět sýry. Továrna nesmí zpracovávat mléčné výrobky, nesmí konkurovat EU. Nesmíme dál v ČR ve výrobě pokračovat!!! To jsou věci! To jsme suverénní stát uprostřed EU!! Proto mají takový strach z T. Okamury, který na ty praktiky upozorňuje. Proto ten tlak USA a EU na Zemana, Babiše a Okamuru!"

Jak to je doopravdy?
Je pravda, že výroba sýrů pod značkou Sedlčanský hermelín v Sedlčanech končí a přesouvá se jinam. Konkrétně do Havlíčkova Brodu.

Je pravda i to, že firma svůj záměr s vedením města neprojednala a postavila ho de facto před hotovou věc, a to i přesto, že město tak přijde o hodně pracovních míst, což může poznamenat trh práce v regionu.

Ale:
Není pravda, že firma skončila.
Francouzská firma vyrábějící sýr Sedlčanský hermelín neskončila. Pouze postupně převádí výrobu ze Sedlčan do modernějšího závodu.  

Není pravda, že firma končí po skončení deseti let daňových úlev.
Firma Savencia Fromage & Dairy Czech Republic na českém trhu působí od roku 1996, tedy již 22 let, a bude zde působit i nadále.

Není pravda, že tato firma vyráběla sýry pod značkou President.
Sýry pod touto značkou vyrábí společnost B.S.A. Paris, resp. B.S.A. International se sídlem v Belgii, a na náš trh je dodává prostřednictvím dceřiné společnosti Lactalis CZ.

Není pravda, že nám EU zakazuje v Sedlčanech vyrábět sýry.
Starosta Sedlčan sám říká, že zde chce výrobu zachovat a že město připravuje pobídky pro potenciální investory.

Na Babiše EU tlačí, protože ho viní z dotačního podvodu, a to i přesto, že jeho servilita k EU vysoko překračuje evropský průměr. Na Zemana tlačí už snad jen jeho soukmenovci, kteří z něj potřebují vytlačit, co se dá, dokud se ještě dá. A kdo se bojí T. Okamury? Tak nanejvýš jeho vazalové z SPD, kteří se třesou o svá korýtka, od kterých je jejich guru může snadno odstavit.

Ergo - odvaha lhát, až se jim od úst práší, Okamurovcům rozhodně nechybí. S tou odvahou říkat pravdu už to tak slavné není.
Hezký den!

Autor: Lumír Vitha | středa 7.11.2018 10:18 | karma článku: 37,15 | přečteno: 4895x