Dětská skupina - ano, nebo ne? Nejasnost druhá

Je opravdu dětská skupina pro rodiče tak výhodná? Na první pohled ano. Předškolní zařízení u nás jsou primárně vnímána jako odkladiště dětí na dobu, po kterou jsou rodiče v práci, a potřebují tudíž, aby jim děti někdo pohlídal. Většinu rodičů zajímá pouze provozní doba "školky" a cena. Jestli se tam dítě něco naučí, není podstatné.

Opusťme tedy prozatím fajnovosti jako vzdělávací program či kvalifikace personálu, a soustřeďme se na deklarovanou finanční výhodnost.

Poskytovatel péče v dětské skupině by neměl vytvářet zisk. Měl by službu poskytovat maximálně za náklady.
Může si přitom vybrat, zda poskytne službu zcela zdarma, za částečnou úhradu, nebo to naúčuje rodičům všechno.

Má totiž možnost si náklady na provoz skupiny odečíst z daňového základu.

A tam je právě zakopaný pes. Pokud totiž provozovatel uplatní náklady nebo jejich část a poskytne rodiči službu zcela nebo částečně zdarma (částečně zdarma znamená se slevou), potom musí rodič, který na to přistoupí, to, co dostane zdarma, přihlásit jako nepeněžní příjem a zaplatiti daně a soc. a zdrav. pojištění. No a když zaměstnavatel vykáže, že ho jedno místo ve skupině stojí 10.000 Kč měsíčně, což se docela snadno může stát, a poskytne vám službu zdarma, tak se docela prohnete...

Pravda je, že v soukromé školce byste zaplatili víc. Ale tam už zase máte jinou úroveň služeb. Tedy pokud ji vyžadujete. Soukromé školky totiž jedou podle Živnostenského zákona. A o tom příště. To si povíme něco mýtech kolem likvidace mateřských center.

Autor: Lumír Vitha | pátek 4.7.2014 12:08 | karma článku: 10,14 | přečteno: 594x