Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co se děje na poli - revoluce, inovace, návrat k přírodě

Během hektického podzimu, kterým letos docela v tempu proplouvám, jsem se zúčastnil dvou významných akcí - konference o precizním zemědělství na ČZÚ v Praze na Suchdole, a předminulý týden veletrhu Agritechnika v Hannoveru. 

Cestou zpět jsme se zastavili i na dvou farmách, obou už na území "nových" spolkových zemí - v Nordhausenu a v Lipsku - Engelsdorfu.

K oběma akcím jsem přistupoval poněkud s nedůvěrou. Konferenci na Suchdole pořádal Zemědělský svaz v čele s prezidentem (ano, tak se nechává titulovat) Martinem Pýchou, známým svým negativním postojem k standardnímu zpracování půdy a oblibou zemědělské chemie. A veletrh v Německu? Abych řekl pravdu, vůbec jsem si neuměl představit, co mě čeká. Ekologie postavená na hlavu (místo hnoje chemie, místo krav sója...)? Elektrifikace za každou cenu?

Naštěstí nic takového se nekonalo. Nechci nudit, takže vypíchnu to podstatné.

Precizní zemědělství s rozmachem navigačních systémů a výkonných řídících jednotek v dobře vybavených strojích nabývá na významu téměř raketovým tempem. Na to se nabalují další disciplíny související se zemědělstvím - agrotechnika, šlechtitelství, agrobotanika. Začínají vznikat velmi přirozené (= přírodě velmi blízké) metody hospodaření, a to jak na úrovni firemní, tak na úrovni pěstování konkrétních plodin.

Příklady:
Dávno se ví, že strukturu půdy lze zlepšit pomocí kořenových systémů rostlin. Řešilo se to podsevem jetelovin pod jarní ječmen. Po sklizení ječmene se jeteloviny nechali další rok na poli a sklízely se pro krmné účely. Dnes jsou stavy skotu na mnohem nižší úrovni a jeteloviny na poli přestávají být produktivní. Přijatelným řešením se pak stává podsévání plodin na zelené hnojení, kdy jeden stroj při jednom přejezdu provede 4 operace - (1) setí hlavní plodiny (obvykle obiloviny), (2) přihnojení startovací dávkou hnojiva do lůžka, (3) "zasetí" další dávky hnojiva do větší hloubky pro motivaci růstu kořenového systému, a (4) výsev podsevu. Po sklizni hlavní plodiny dojde ke zpracování půdy kombinátorem (rozbije zelené hnojení, smísí s povrchovou vrstvou půdy) a secím strojem pro bezorebné setí do úzkých řádků se zaseje ozimá obilovina. Kořenový systém původní, ale hlavně podsévané plodiny udrží případnou dávku umělých hnojiv a zároveň sníží jejich spotřebu.  Po sklizni ozimu se animálně hnojí a velkým pluhem zaorá. Následuje okopanina (brambory, kukuřice, řepa).
Nebo proklínaná řepka:
Ne, že bych jí fandil, ale naprosto geniální mi přijde vysévání řepky společně s řeřichou. Největší škůdci řepky - dřepčíci - tak napadají řeřichu, která jim chutná daleko více. Potom stačí ani ne polovina chemie k tomu, aby porosty byly škůdců zbaveny. Nemluvě o tom, že řeřicha může být vysévána na souvratích menších honů nebo do plodin, kterým dřepčíci nevadí. Totéž platí i o škůdcích na jiných plodinách. 
Mimochodem - není to krásný příklad toho, že zmenšování honů je správná cesta?

Když jsme u té chemie, zastavme se u postřikovačů a rozmetadel průmyslových hnojiv.
Zemědělská chemie je obecně jednak velmi drahá, jednak považovaná zemědělci za druhého spasitele. Na druhou stranu neprospívá ani nám, ani životnímu prostředí. Krokem, nebo spíš úprkem, ke kompromisu, je bouřlivý vývoj v této oblasti: Traktory i samojízdné stroje jsou vybavené analyzátory porostu s takovým rozlišením, že jsou schopné rozeznat konkrétní rostlinu, která vyžaduje nějaký zásah - ošetření, přihnojení. Postřikovače nebo fluidní aplikátory práškových hnojiv jsou na základě těchto informací schopné ošetřit či zásobit živinami přímo konkrétní rostlinu, případně nastříkat jed přímo do hraboší nory. 
Meteorologické stanice, které jsou na nich instalovány, vyhodnocují vlhkost vzduch, rychlost a směr větru či aktuální teplotu a podle toho dokážou rozmetadlo či postřikovač neustále korigovat tak, aby aplikační obrazec byl stále optimální. V tom jim pomáhají přesné radary či speciálně konstruovaná rozmetací ústrojí.

Hitem dneška jsou autonomní stroje. Evropa v tomto ohledu dosud pokulhává za Amerikou. Je to dáno tím, že v USA mají obrovské souvislé plochy, obdělávané velmi extenzivně, s relativně nízkými výnosy. Na těchto plochách je navíc málo překážek, takže relativně autonomní stroje zde mohou pracovat poměrně dobře. Otáčení na souvratích je málo, stejně tak možných střetů s překážkou. Není tedy divu, že vystavené autonomní stroje pocházely od amerických výrobců. Zatím se ale zdá, že roboty jako tento to nebudou. Spíše půjde o velké stroje - ať již traktory nebo samochodné speciály. Uvidíme.

Suma sumárum - akce to byly rozsáhlé i významné. Určitě se k nim ještě vrátím. 

Původně jsem na konec plánoval umístění videa - nahrávky vázacího ústrojí, kterak váže smyčku. Je to věc, kterou - ač vystudovaní mechanizátor - obtížně chápu. Jak může stroj uvázat smyčku? Věřte mi, že může. Mám to nahraný! Jenomže se zároveň potvrdilo známé Murphyho pravidlo "Zapamatuješ-li si jednu věc, okamžitě zapomeneš jinou", a to ve variantě "Jakmile vyřešíš jednu záhadu, okamžitě se objeví jiná". Přesněji - v přidání videa na Youtube mi brání "neznámá chyba". Malý černý obdélníček s tímto zlověstným bílým textem je bohužel jediným výsledkem mého snažení. Naštěstí jsou tam i jiná díla na toto téma. Třeba tady: 

Ještě pár zajímavých fotek:

 

Detail 4 výsevních ústrojí secího stroje Amazone, který umí sít dvě plodiny najednou, k té hlavní přidat startovací dávku hnojiva a ještě "zasít" další dávku hnojiva do větší hloubky
Velký tahák na stánku firmy Case - autonomní traktor
Meteorologická stanice na rozmetadle Amazone (bohužel trochu přesvícená světlem, lepší fotku nemám...)
Tahle odhrnovačka je fakt plastová! A nejen to, v Asii jde prý na dračku. Nelepí se na ni totiž bláto v rýžovištích. Věřili byste tomu?
Žací lišta kombajnu, která kopíruje terén
Výsevní ústrojí přesného secího stroje. Na tom sice není nic nového, ale na tomto obrázku je hezky vidět princip činnosti přesného secího stroje.
I traktor lze vydesignovat. Mně se líbí.
Tenhle kombajn má tak velký záběr, že si musí komín omotat kolem dokola :-)
A nakonec trocha nostalgie :-) Tenhle kousek, stejně jako Zetor 7711 ukrytý v hangáru, nejsou na prodej. Patří šéfovi dealrství zemědělské techniky v městečku na pomezí starých a nových spolkových zemí a slouží hlavně na parádu :-)

Auf Wierdesehen příště:-)

Autor: Lumír Vitha | středa 27.11.2019 6:40 | karma článku: 12,94 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Lumír Vitha

Plyn za ruble - geniální tah, nebo plácnutí do vody?

Včerejší zprávou dne se stala informace o tom, že Putin rozhodl, aby zlobivé země platily za ruský plyn a ropu rublem místo eurem či dolarem. Na první pohled chytrý tah. Ale bude mít očekávaný dopad?

24.3.2022 v 6:19 | Karma: 16,65 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Jsme ve válce, má smysl řešit ceny benzínu?

Ruská válka na Ukrajině pokračuje, fronty se prakticky nehýbou, v ostřelovaných městech umírají civilisté, které Rusové ženou koridory do Ruska, střílejí na ně a ženou je zpět. Lidé se bojí, o své životy.

8.3.2022 v 15:18 | Karma: 18,04 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Bezletová zóna nad Ukrajinou je věcí OSN. Tedy i Číny.

V diskuzi pod mým minulým článkem pan Ábelovský přidal odkaz na petici podporující vstup jednotlivých států - členů i nečlenů NATO - minimálně do ukrajinského vzdušného prostoru.

5.3.2022 v 15:19 | Karma: 9,42 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Zastaví vstup NATO do války krveprolití na Ukrajině?

S postupujícím časem, po který se Ukrajina srdnatě brání ruské agresi, se stupňuje tlak na NATO, aby uzavřelo vzdušný prostor nad touto zemí. V naději, že tím zabrání dalšímu vraždění. Skutečně zabrání?

5.3.2022 v 11:39 | Karma: 21,46 | Přečteno: 572x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Hajaja: O tom, jak bylo Rusko do konfliktu záměrně vylákáno

Milé děti, dnes si povíme příběh o tom, jak se milí, hodní a důvěřiví lidé nechali oklamat a zákeřně vtáhnout do konfliktu. Tak si pěkně přitáhněte peřinky k bradičkám a poslouchejte.

2.3.2022 v 22:03 | Karma: 26,88 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.