Čínská nemocnice za 10 dní - zázrak nebo jalový humbuk?

Internetem hýbe zpráva o tom, že Čína postavila kolosální nemocnici za deset dní. Tisíce dojatých zamáčklo slzu v oku nad tím zázrakem Říše středu, jiné tisíce v tom naopak žádný zázrak nevidí. Patřím mezi ty druhé. Proč?

Protože mám nejméně 3 důvody nemít spadlou  bradu a nekoukat jako vyoraná myš,

1) To, co Číňani postavili, není ani nemocnice, ani za 10 dní. Je to kontejnerové karanténní zařízení, které spravuje čínská armáda pro podobné případy (Číňani si s hygienou moc netykají). Bylo vyrobeno už dávno, ze skladu ho vytáhla, staví a obsluhuje dobře vycvičená posádka. Zařízení neposkytuje žádný komfort ani pacientům, ani personálu, nemá prakticky žádné vybavení kromě toho nejzákladnějšího, jež umožňuje zadržet a izolovat značné množství nakažených. Lze ho teoreticky zvětšovat do nekonečna, po ukončení mise bude demontováno, omyto (v lepším případě desinfekcí) a opět uskladněno.

2) Podobným zařízením disponuje česká armáda. Není sice tak rozsáhlé, zvládne ošetřit řádově jednotky či desítky pacientů současně, ale zato jim poskytne daleko lepší péče, včetně rentgenu, chirurgického ošetření, resuscitace a podobně. A od vyložení z přepravního prostředku do plného spuštění je připraveno za cca 6 hodin.

Že je ta kapacita nesrovnatelně menší? 

3) Je to dáno tím, že díky našemu plánu pro boj s nebezpečnými infekčními nemocemi ani nepotřebujeme čínská monstra.  Kdy se v Číně objevily první případy nakažených novým virem? Už je to nejméně měsíc. Nejméně 4 týdny se tedy prakticky nic nedělo, nakažení se volně pohybovali mezi zdravými a virus se krásně a nerušeně šířil, kamkoliv ho doslova vítr zavál. Po této době kdosi odpovědný na politbyru usoudil, že je třeba něco udělat, a tak dalších 10 dní stavěli karanténní lágr. Ergo uběhlo nějakých 6 týdnů, než se opravdu začalo něco účinného dít. Do té doby byla pouze omezena mobilita v jednom ze zasažených regionů, nikoliv však šíření viru v místní populaci.

U nás máme specializované oddělení pro záchyt nakažených exotickými nebezpečnými infekcemi v Praze v nemocnici Na Bulovce. Tam skončí každý, kdo je jen trochu podezřelý, že by takovou infekcí mohl být zasažen. Kromě toho máme unikátní specializovanou nemocnici v Těchoníně u Jablonného nad Orlicí, kde jsou lůžka pro pacienty s rozvinutou nemocí, pro prokazatelně nakažené bez vážných příznaků i pro podezřelé z nákazy.

Zatímco v Číně trvá týdny, než se rozhoupou a začnou nakažené opravdu izolovat, u nás je to otázka maximálně hodin. Probíhají kontroly na letištích, potenciální nakažení jsou odváženi do specializovaných pracovišť rovnou z ordinací praktických lékařů.

Pořád si někdo myslí, že důvod vzdychat úžasem nad tím, co Ćíňani dokázali?

Mimochodem - ten virus u nás ještě není, a přestože průběh nemoci je velmi  podobný chřipce, všichni jsou z něj pokakaní až za ušima. Zatímco chřipkou v tuto chvíli trpí asi 200 tisíc našich spoluobčanů, v průběhu epidemie onemocní celkem více než milion lidí a zhruba dva a půl tisíce na ni zemře, to nikoho netrápí... Jsme divný...

 

Autor: Lumír Vitha | neděle 2.2.2020 21:25 | karma článku: 29,50 | přečteno: 1467x