Bezletová zóna nad Ukrajinou je věcí OSN. Tedy i Číny.

V diskuzi pod mým minulým článkem pan Ábelovský přidal odkaz na petici podporující vstup jednotlivých států - členů i nečlenů NATO - minimálně do ukrajinského vzdušného prostoru.

Proč se k ní nepřipojím, to už jsem částečně popsal zde.

A ještě pokračuji.

Všechny akce proti Rusku musejí být velmi dobře organizovány. Pokud se do akce pustí jednotlivé státy, Rusko celkem snadno v těchto státech provede odvetné údery. Spoléhat na to, že jeho strategické či taktické jaderné zbraně jsou z 80 % nefunkční, jak dnes napsal jeden z blogerů, nelze. 

Tím se rozdrobí severoatlantická jednota. Jestliže občané zdrženlivých zemí uvidí ruskou reakci, budou ještě více tlačit na své vlády, aby se od konfliktu držely dál. NATO nás hodí přes palubu s tím, že co jsme si uvařili, ať si i sníme. A nebude daleko od pravdy.

Jediná reálná možnost, jak zasáhnout nad Ukrajinou, je akce pod záštitou OSN. Tedy se souhlasem Číny. Čína je v této válce rozhodujícím faktorem, přestože je od ní tisíce kilometrů daleko. Pokud bude s ochranou ukrajinského nebe souhlasit, resp. pokud ostatním zemím v tomto ohledu uvolní ruce, bude to signál, že má Putina pod kontrolou.

Nepochybně za to bude něco chtít. A nebude to málo. Bude to demilitarizace Ukrajiny. Nejspíš i beztrestnost pro Putina. A nepochybně tichý souhlas Západu s plíživým obsazením Tchajwanu ve stylu Macaa nebo Hong Kongu, tolerancí postupu proti Ujgurům a opuštění Tibetu jako politického tématu.

Ale je to jedině Čína, kterou Putin poslechne. Oni si to už budou umět odprezentovat. Velcí státníci projevili svou nebetyčnou moudrost a laskavost, a uvolili se zastavit krvprolévání na Ukrajině, blablabla... A Putinovi to nasadí - alespoň na domácí scéně - na hlavu vavřínový věnec.

Ukrajina bude demilitarizovaná, to je už dnes víceméně zřejmé. Ale pořád bude lepší, když její bezpečnost bude garantovat NATO ve spolupráci s Čínou, než Rusko. To už se jednou k ochraně Ukrajiny zavázalo, a všichni vidíme, jak to dopadlo.

PS - odkaz na petici pana Ábelovského jsem byl nucen stáhnout, umisťování takových odkazů odporuje kodexu blogera.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lumír Vitha | sobota 5.3.2022 15:19 | karma článku: 9,42 | přečteno: 370x