22,5 tisíce pozitivních za den? Prevence nefunguje, je na čase léčit

Dnes ráno na Seznamu píšou, že za úterý bylo odhaleno 22 479 nových kovidentů. A že to je úplně nejvíc, co kdy za 1 den bylo. O kousek dál píšou, že plně očkovaných je asi 5,7 milionu, dalších asi 400 000 má první dávku.

Téměř 2 miliony lidí kovid prokazatelně prodělalo, další nejméně stovky tisíc až miliony (odhady se různí) občanů kovid prodělalo, aniž by byli přistiženi. Přestože se množiny očkovaných a promořených prolínají, můžeme celkem důvodně předpokládat, že dobrých 7 - 8 milionů českých občanů by mělo být chráněno. Před čím?

- před těžkým průběhem - to zatím nelze posoudit, ale leccos napoví, že kromě posunu o 4 týdny počet infikovaných i hospitalizovaných zatím dost přesně kopíruje loňskou podzimní vlnu

- před rozvojem infekce v těle do té míry, aby byli infekční vůči svému okolí. Tady už ale zjevně něco nefunguje. Přestože 3/4 populace by měly být chráněny, měly by šířit mnohem méně bacilů a tudíž by se nemoc měla šířit pomaleji než loni na podzim nebo letos na jaře, opak je pravdou. Rychlost šíření láme rekordy.

Co z toho vyplývá? Že imunita, lhostejno, zda nabytá očkováním či proděláním nemoci, nefunguje.

Není na čase konečně připustit, že kovid je sezónní respirační onemocnění, proti kterému není prevence, a urychleně vytvořit takový zdravotnický systém, který by byl schopen epidemické vlny zvládat? Máme solidní základ - i na Evropu nadprůměrný počet nemocničních lůžek. 

Prosím diskutující, aby si odpustili stupidní otázky typu "jak to chceš udělat, ty chytrej". Máme Ministerstvo zdravotnictví, máme několik krizových štábů, kovid a antikovid týmů, máme kvalifikované odborníky (bez pejorativního nádechu). Proto je máme, aby si s tím poradili. A aby situaci začali konečně doopravdy řešit. Jinak budou dál zbytečně umírat lidi, ať na kovid, s kovidem, ale i proto, že kvůli kovidu nemohli být řádně léčeni.

Tady vážně končí sranda.

Autor: Lumír Vitha | středa 17.11.2021 7:02 | karma článku: 32,05 | přečteno: 1023x