Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spálením trenek vznikla škoda velkého rozsahu

Při zamyšlení nad argumentací, že se dá „podle hloubky, šířky, výšky, váhy, barvy, tvaru“ určit co je a co není umění, se mi vybaví scénu z filmu Pelíšky.  Možná již začíná platit „na myšlení jsme tu my“.

Skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem místo prezidentské standarty červené trenky. Následoval soudní proces zakončený vydáním rozsudku (nachází se zde) vyslovující jak trest tak i zabrání trenek státem. V červnu 2018 spolupracovníci Miloše Zemana trenky za jeho přítomnosti rituálně spálili. No řekněte, který civilizovaný stát má v čele prezidenta (krále.....) schopného zorganizovat podobné obskurní divadlo nebo se přiznat, že je agentem Ruska. (Jde o aféru č. 28 z dosud 78 zaznamenaných). Zavřete oči a zkuste si představit, jak něco takového říká či vyvádí Alžběta II, Theresa May, Emanuel Macron nebo Angela Merkel.

No nic, vraťme se z velkého světa do české politické kaluže. Dosud nebyl vyřešen problém škody způsobením zničením trenek a vyvození odpovědnosti z tohoto činu. Popis kauzy je zde a zde. Zrekapituluji argumentaci. Právní důvod zabrání věci v žádném případě neurčuje zda věc je prodejná nebo nikoliv.  Soud odůvodnil zabrání trenek tím, že „obžalovaní by jimi mohli ohrozit bezpečnost lidí nebo majetku, popřípadě společnosti“ (str. 14 dole), nikoliv, že by mohli posloužit k (novému) spáchání trestného činu (tedy výtržnictví) nebo jeho schvalování.

Stejně ale, překážka prodeje z tohoto důvodu neznamená bezcennost. Minimálně jako historický artefakt (podobně jako prapory poražených nepřátel) měly být červené trenky uchovány. Jsou věci, které nemohou být prodány, ale stejně mají tzv. historickou hodnotu. Dokumentují totiž určitou dobu dějinné okamžiky, a to ve špatném i dobrém smyslu.

Jen na okraj podotýkám, že nemám informace, zda byl pravomocný rozsudek napaden dovoláním u Nejvyššího soudu nebo zda běží řízení u Ústavního soudu. Pokud by byl rozsudek zrušen, padlo by i zabrání. Při jiném výsledku této kauzy, by stát musel vrátit červené trenky. A kde by je vzal, když byly spáleny? No nikde, musel by vyplatit odškodnění.  

Opakovaně je třeba zdůraznit, že Prezidentská kancelář se nikdy nestala vlastníkem trenek, protože se jedná pouze o organizační složku státu. Měla ji tedy pouze ve správě. Od právní moci zabrání až po spálení, pořád se jednalo o státní majetek. A v žádném zákoně České republiky se nepíše, že spolupracovníci prezidenta mají oprávnění státní majetek ničit.

Státní zastupitelství se řešení tohoto případu pustilo na tenký led úvah o existenci „parametrů“, které určují, co je a co není umělecké dílo, což je v demokratické a svobodné společnosti naprosto šokující, asi stejně jako výrok „co je a co není umění určujeme my“. Umění je čistě subjektivní kategorie, uměním je to co vyvolává pocity, emoce a v posledku, uměním je to, za co jiní lidé jsou ochotní zaplatit.  

Při zamyšlení nad argumentací, že se dá „podle hloubky, šířky, výšky, váhy, barvy, tvaru“ určit co je a co není umění, se mi vybaví scénu z filmu Pelíšky, kdy příslušník SNB (Sboru národní bezpečnosti) vykládá historku o tom, jak muž s koženou brašnou nesmí projet. Možná již začíná platit „na myšlení jsme tu my“.

Pro někoho to zní šíleně, ale za 2 miliony korun byla prodána i fronta na nic. Šlo o instrukce k performanci, kdy herci a dobrovolníci tvořili fronty na běžných místech. Stejně tak se za velké peníze prodávají například předměty připomínající rockové hvězdy.

Takže věrní Miloše Zemana spálili státní majetek minimálně za milióny korun, tedy došlo ke způsobení škody značného rozsahu. A nikdo nic s tím nenadělá. Připomíná mi to situaci popsanou v knize Richarda Pipese, Rusko za starého režimu. Když si k hraběti  A.Ch. Benckendorffovi, šéfovi tajné policie za cara Mikuláše I., přišel jeden vydavatel stěžovat, dozvěděl se, že: „Zákony se píší pro podřízené, ne pro představené“. 

 

 

 

 

 

 

Autor: Vilém Barák | neděle 13.1.2019 11:42 | karma článku: 14,02 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Útok z Gazy bude vyšetřován; v Česku bylo fiasko v Uherském Brodu ututláno

Izrael vznikl na základě étosu "již nikdy více", již nikdo nesmí zacházet se Židy jako nacisté, bezbranné je vraždit a jejich stát bude nástrojem ochrany. 7. října 2023 se však vrátil přízrak holocaustu.

31.10.2023 v 10:48 | Karma: 23,52 | Přečteno: 962x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Stát a obce hýčkají ruské propagandisty

V Česku čekají na odstranění tisíce soch, pomníků, desek falšujících historii a posetých propagandistickými symboly ideologie nepřátelské k lidským právům. Rusům a jejich spojencům současně připomínají „toto je naše, ruské“.

18.10.2023 v 14:28 | Karma: 26,07 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Dnes je pro Izrael největším nebezpečím Netanjahu

Netanjahu veden snahou smýt ze sebe vinu i neschopnost své vlády ortodiletantů všechno ještě zhorší, prostě zaviní věci nedozírných následků. Lemplovský stavitel hráze nemůže řešit příčiny jejího protržení a vést záchranné akce.

10.10.2023 v 12:30 | Karma: 13,54 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Izrael teď potřebuje Západ, sám ale nepomohl

Izrael dnes potřebuje politické zastání, aby odstínil křik světa, až bude likvidovat hnízda Hamásu v Gaze. Už teď se objevují dojímavé fotografie, na nichž jsou trosky domů, mrtví, ranění, plačící děti po bombardování v Gaze.

9.10.2023 v 14:27 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik