Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návštěva německého prezidenta a česká představa, že máme být stále hoštěni“

Hoštěním mám na mysli v politickém smyslu. Chováme se, jako kdyby nám Německo stále něco dlužilo a jenom čekáme na vhodnou příležitost se domnělých nároků domoci. Přitom máme vlastní škraloupy a viny.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier přijel ve středu na návštěvu Česka. Cestu podnikl vlakem a během ní řekl: „Rok od roku jsme si bližší, hospodářsky, politicky, kulturně, lidsky“. Obávám se, že zbývá vykonat ještě mnoho práce, aby se obloha rozjasnila. a to hlavně z české strany, Nemohu si pomoci, pouze tak nějak žijeme vedle sebe, počítáme zisky, výhody, investovaný kapitál, podíl vývozu, dovozu, ale bez skutečného přátelství. Jako kdyby Německo stále Česku něco dlužilo a jenom čekáme na vhodnou příležitost domoci se domnělých nároků. Což ostatně je vidět v bezpočtu nenávistných diskusních příspěvků pod články o návštěvě spolkového prezidenta. Možná je to tím, že ve svém až chorobném individualismu, nesvornosti a přezíravosti nemáme rádi vůbec nikoho.

Česko-německé soužití určitě neutužují školní učebnice replikující obrozenecké mýty, mlčení mainstreimu historické vědy (když ne přímo nacionální výklad dějin), opakování filmů jako husitská trilogie Otakara Vávry, srovnatelné s řemeslně také výbornými, štvavými filmy Třetí říše, večerníčky jako třeba Krkonošské pohádky, kde se dítkám ukazuje archetyp zlého Germána.  

Nevypořádali jsme se vlastními poválečnými zvěrstvy, které jsou stále beztrestně popírány a omlouvány. Dodnes v českém právním řádu „smrdí“ amnestijní zákon z 8. května 1946. Mimo jiné v něm stojí, že jednání do 28. října 1945, které směřovalo k odplatě (jinak řečeno mstě), není bezprávné, tedy je po „právu“ (sic!).

V roce 2005 vzniklo Muzeum romské kultury (v Brně), ale stále neexistuje instituce, která by mapovala 800 let historie německé jazykové skupiny. Německé hroby zanikly nebo postupně zanikají a jen tu a tam v poli zůstávají křížky s nápisy v němčině nebo tu a tam třeba v kostele na varhanách cedulka „Gestiftet von den Eheleuten Jakob und Katarina Maschka in Haus No. 136“ (darovali ...). Jestliže jsou pro nás tyto připomínky společného soužití Němců a Čechů překvapující, naše děti již vůbec nechápou kde se vzaly. Stejně tak zaniklo povědomí o místních zvycích, stavebních stylech, způsobu oblékání, krojích a kulinářských specialitách. Folklórní slavnosti jsou z tohoto důvod na některých místech Česka autentické asi jako Santa Claus v supermarketu.

Poslední den své návštěvy německý prezident zavítá do Ústí nad Labem. Zde se od roku 2007 připravovalo péčí spolku Collegia Bohemic zřízení expozice německého osídlení. K jeho otevření mělo dojít již v letech 2011-2012. Dnes po 14 letech snažení je výsledkem  multimediální expozici nazvaná Naši Němci, kterou si Frank-Walter Steinmeier hodlá v Ústí nad Labem prohlédnout. Nemohu si pomoci, ale pro mne jde o pouhou náhražka za skutečně důstojnou muzejní instituci s celostátním významem, která by se zabývala staletími česko-německého soužití.

Ostatně nebyli bychom v Česku, kdyby nebylo nějaké kdyby. Expozice je ve městě, kde se nachází most „dr. Edvarda Beneše“, ze kterého byli němečtí obyvatelé v červenci 1945 shazováni do Labe a stříleni. Most se jmenuje po onom Edvardu Benešovi, politikovi, který v roce 1945 opakovaně vyzýval k „vylikvidování Němců“. Máme opravdu smysl pro absurdity protože v Osvětimi určitě nenajdeme ulici pojmenovanou po nějakém nacistickém antisemitovi, který vyzýval k vylikvidování Židů. A vedení města Ústí nad Labem s tímto ostudným stavem nehodlá nic dělat.

V česko-německých vztazích absolutně chybí gesta usmíření, ke kterému měli odvahu představitelé Francie a Německa. Společná modlitba německého kancléře Konrada Adenauera a francouzského prezidenta Charlese de Gaulla v roce 1962 v Remeši spolu s gestem Helmuta Kohla s Francois Mitterrandem držící se za ruce v roce 1984 u verdunského pomníku, jsou těmi největšími symboly pokusu překlenout historické tragédie

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier navštívil kryptu pravoslavného kostela v Resslově ulici a uctil památku československých výsadkářů, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. S hradním pánem, který se dostal do své dočasné funkce v roce 2014 rozpoutáním protiněmecké nenávisti, je něco, co teď napíši, naprosto vyloučené. Reciprocitou návštěvy krypty by měl být vzpomínkový akt v Postoloprtech nebo na Švédcích Šancích, v místech poválečných masakrů Němců, kde by německý a český prezident společně prohlásili: “A odpusťte nám naše viny“... „Und vergeben Sie uns unsere Schulden“. A znakem úplného usmíření bude uspořádání Sudetoněmeckých dnů v jednom ze sálů Pražského hradu. Já vím, někdy v budoucnu. :-)

PS: Vzhledem k tomu, že diskusní příspěvky pod články nic nepřináší a slouží k excitaci nenávisti, rozhodl jsem se již diskusi neotevírat. Pokud někdo nesouhlasí, ať si dá práci, napíše a publikuje vlastní polemický text.

Autor: Vilém Barák | středa 25.8.2021 18:35 | karma článku: 24,14 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Útok z Gazy bude vyšetřován; v Česku bylo fiasko v Uherském Brodu ututláno

Izrael vznikl na základě étosu "již nikdy více", již nikdo nesmí zacházet se Židy jako nacisté, bezbranné je vraždit a jejich stát bude nástrojem ochrany. 7. října 2023 se však vrátil přízrak holocaustu.

31.10.2023 v 10:48 | Karma: 23,52 | Přečteno: 962x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Stát a obce hýčkají ruské propagandisty

V Česku čekají na odstranění tisíce soch, pomníků, desek falšujících historii a posetých propagandistickými symboly ideologie nepřátelské k lidským právům. Rusům a jejich spojencům současně připomínají „toto je naše, ruské“.

18.10.2023 v 14:28 | Karma: 26,07 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Dnes je pro Izrael největším nebezpečím Netanjahu

Netanjahu veden snahou smýt ze sebe vinu i neschopnost své vlády ortodiletantů všechno ještě zhorší, prostě zaviní věci nedozírných následků. Lemplovský stavitel hráze nemůže řešit příčiny jejího protržení a vést záchranné akce.

10.10.2023 v 12:30 | Karma: 13,54 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Izrael teď potřebuje Západ, sám ale nepomohl

Izrael dnes potřebuje politické zastání, aby odstínil křik světa, až bude likvidovat hnízda Hamásu v Gaze. Už teď se objevují dojímavé fotografie, na nichž jsou trosky domů, mrtví, ranění, plačící děti po bombardování v Gaze.

9.10.2023 v 14:27 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik