Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední vlak - Der letzte zug

POSLEDNÍ VLAK (Německo / Česko Režie: Joseph Vilsmaier, Dana Vávrová Hrají: Gedeon Burkhard, Sibel Kekilli, Juraj Kukura, Vojtěch Kotek, Nina Divíšková, Michal Pavlata, Stanislav Zindulka, Igor Bareš, François Göske, Miroslav Táborský

Poslední vlak - Der letzte zug Berlín. Rok 1943. Nacisté chtějí vymýtit všechny Židy z povrchu Berlína, poslední transport Židů do koncentračních táborů má být dárkem k Hitlerovým narozeninám. Vlak vyráží naložen k prasknutí lidmi s hvězdami na klopách. Žízeň, hlad, nelidské podmínky, tísnění ve v dobytčím voze a spousta strachu a nejistoty. Divák dvě hodiny sleduje šesti-denní vyčerpávající cestu na smrt. Židé jsou v tom filmu vylíčeni jako milé, citlivé osůbky a nacisté jako bezpáteřní, nelidsky uvažující tvorové. Režiséři filmu J. Vilsmajer (Stalingrad) a Dana Vávrová (Hurá na medvěda) nenabízí podle mého názoru nic nového, převratného a po zhlédnutí filmu mám pocit, že něco podobného jsem už viděla – a ne jednou. Situace, které by se daly označit jako americká klišé jsou ve filmu typické – pokus o útěk a) zdařilý b) nezdařilý, hysterické hádky, romantické výlevy srdce... A absurdní náhody jako uvíznutí nohy v kolejích a na sekundu podařené vyproštění byla poslední kapka k zařazení do stylu „americké“. Aspoň, že film nekončil happy-endem.

Snímek by se dal označit přízviskem dramatický, ale mě spíš přijde jako na city hrající. Je nabitý působivými emočními scénami, v nichž matka dusí své dítě či muž přichází o manželku, které vás nenechají v klidu. Pohled na zubožené Židy, jenž váhají jestli mají vypít sklenku vody nebo jí obětovat pro kojící matku je opravdu depresivní.

Velké dějiny a masové vraždy ve filmu neuvidíte, otřesné už je jenom pozorovat asi patnáct lidí, jak se propadají do beznaděje či se marně snaží uniknout. Tolik silných scén se podařilo natěsnit mezi čtyři stěny dobytčího vozu a režiséři jsou na to právem pyšní. Jenže... nebylo jich až příliš moc? A jsou vhodné i pro studenty nejnižších ročníků gymnázia, kteří se navíc o této temné minulosti ještě neučili (nebo jen velmi málo)? Myslím, že by vedení školy mělo více zvážit, které filmy jsou vhodné pro celé gymnázium, a které jen pro určitou věkovou skupinu. Tím nechci říci, že by se mělo toto téma pro studenty Primy či Sekundy tajit, myslím tím, že by mělo být podáno jinou formou než tímto snímkem, který situaci nijak historicky neobjasňuje pouze ukazuje krizové emoční situace.

Vojta Kotek si ve filmu střihnul roli odvážného chlapce, co má zachránit celý vagón tím, že otevře dveře u vozu. Pár minut slávy skončí, když nešťastnou náhodou spadne pod vlak. Možná z důvodu nepřítomnosti Jirky Mádla. Možná. Dlouholetý představitel komisaře v seriálu Komisař Rex (Gedeon Burkhard) si ve filmu zahrál židovského boxera a zároveň jednu z hlavních rolí ve vlaku. Neustále se snaží vymýšlet nové a nové způsoby útěku, rozděluje vodu a nepropadá panice.

Myslím si, že snímek byl vhodný především pro citlivé jedince, kterým už jenom představa holocaustu vhání slzy do očí. Pro ostatní doporučuji jiné filmy o 2. světové válce (například Kateřinu Horovitzovou).

Autor: Lenka Veverková | středa 28.11.2007 19:41 | karma článku: 13,80 | přečteno: 2404x
  • Další články autora

Lenka Veverková

... jen blbni!

zkazíš to všem! - tak se jmenuje výstava Romana Týce v pražské galerii Dvorac Sec Contemporary. Kromě koláží, objektů z drátěného výpletu či dveří nechybí ani pouťový autodrom.

31.1.2014 v 11:16 | Karma: 9,31 | Přečteno: 897x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Regulace intimity: "Co tě sere? Nad čím se dojímáš?" ptají se herci

Za co se stydíš? Co miluješ? Co tě mrzí? V co doufáš? Tyto otázky položil režisér inscenace Regulace intimity Jiří Havelka studentům 4. ročníku alternativního a loutkového divadla DAMU. Ti nyní stojí tváří v tvář divákům a zpovídají se. Po tvářích jim občas přelétne úsměv, na konci jim však všem stékají slzy po tvářích. Jsou ale způsobené emocemi nebo tygří mastí, již si herci namazali pod oči?

15.1.2014 v 12:05 | Karma: 12,30 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Moje psycholožka o tom ještě neví…

ale můj učitel tvůrčího psaní již ano. Mám strach, že někde někdy někdo zjistí, že něco nevím. Cokoli. Název první hry Bertolta Brechta, ostrov na čtyři, jméno ministra školství, SPZ Strakonic na tři nebo recept na segedýn. Přemýšlím, v čem vězí můj problém, moje prokletí a má obsese. Chci něco dokázat sama sobě nebo svým rodičům? Chci být nejlepší ve skupině a získat tak vůdčí postavení? Nebo se naopak bojím, že mě skupina nepřijme a vysměje se mi? Možná mám problém se sebepřijetím či jsem nedostávala od rodičů tolik lásky, kolik jsem potřebovala.

30.10.2013 v 10:48 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Ona

Lenka Veverková

Pitínský slovník: Ale co z toho, blbečku, když mi scházíš?

Mám dvě uši, ale když zavírám oči, už je neslyším. Vyzuj si boty a zatanči nám! Nikdy ti ústa tak hezky nevoněla. Otři mi pot z čela. Neslyšíte, že mi řve dítě? Náš kanár ale umí "der"... Perly v uších. Písek ve vočích. Z Nietzscheho nic. Skotský golf. A ta poloprázdná flaška je tygrem, jehož jméno je láska. Maruno, sedni si! Ale již začínám, jen si dovoluji ztratit čas na malou dramatickou pauzu před začátkem toho kousku...

5.5.2013 v 15:35 | Karma: 9,52 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Pohádka o věcech v šuplíku

To vám byly časy, když jo-jo svítilo a hrálo veselou písničku, zatímco po provázku skákalo nahoru a dolů. Nahoru a dolů. Nahorů a dolů. Stále dokola v rytmu té hloupé melodie. Stále a stále nahoru a dolů. Jo-jo bylo věčně v pohybu, prostě k nezastavení. Nyní ovšem leží zapadlé v zásuvce, šňůrka zašmodrchaná, baterky vybité. Z výjimečného jo-ja je teď nudné, obyčejné jo-jo, k tomu navíc nepoužívané.

28.4.2013 v 22:43 | Karma: 13,45 | Přečteno: 813x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy