Poslední vlak - Der letzte zug

POSLEDNÍ VLAK (Německo / Česko Režie: Joseph Vilsmaier, Dana Vávrová Hrají: Gedeon Burkhard, Sibel Kekilli, Juraj Kukura, Vojtěch Kotek, Nina Divíšková, Michal Pavlata, Stanislav Zindulka, Igor Bareš, François Göske, Miroslav Táborský

Poslední vlak - Der letzte zug Berlín. Rok 1943. Nacisté chtějí vymýtit všechny Židy z povrchu Berlína, poslední transport Židů do koncentračních táborů má být dárkem k Hitlerovým narozeninám. Vlak vyráží naložen k prasknutí lidmi s hvězdami na klopách. Žízeň, hlad, nelidské podmínky, tísnění ve v dobytčím voze a spousta strachu a nejistoty. Divák dvě hodiny sleduje šesti-denní vyčerpávající cestu na smrt. Židé jsou v tom filmu vylíčeni jako milé, citlivé osůbky a nacisté jako bezpáteřní, nelidsky uvažující tvorové. Režiséři filmu J. Vilsmajer (Stalingrad) a Dana Vávrová (Hurá na medvěda) nenabízí podle mého názoru nic nového, převratného a po zhlédnutí filmu mám pocit, že něco podobného jsem už viděla – a ne jednou. Situace, které by se daly označit jako americká klišé jsou ve filmu typické – pokus o útěk a) zdařilý b) nezdařilý, hysterické hádky, romantické výlevy srdce... A absurdní náhody jako uvíznutí nohy v kolejích a na sekundu podařené vyproštění byla poslední kapka k zařazení do stylu „americké“. Aspoň, že film nekončil happy-endem.

Snímek by se dal označit přízviskem dramatický, ale mě spíš přijde jako na city hrající. Je nabitý působivými emočními scénami, v nichž matka dusí své dítě či muž přichází o manželku, které vás nenechají v klidu. Pohled na zubožené Židy, jenž váhají jestli mají vypít sklenku vody nebo jí obětovat pro kojící matku je opravdu depresivní.

Velké dějiny a masové vraždy ve filmu neuvidíte, otřesné už je jenom pozorovat asi patnáct lidí, jak se propadají do beznaděje či se marně snaží uniknout. Tolik silných scén se podařilo natěsnit mezi čtyři stěny dobytčího vozu a režiséři jsou na to právem pyšní. Jenže... nebylo jich až příliš moc? A jsou vhodné i pro studenty nejnižších ročníků gymnázia, kteří se navíc o této temné minulosti ještě neučili (nebo jen velmi málo)? Myslím, že by vedení školy mělo více zvážit, které filmy jsou vhodné pro celé gymnázium, a které jen pro určitou věkovou skupinu. Tím nechci říci, že by se mělo toto téma pro studenty Primy či Sekundy tajit, myslím tím, že by mělo být podáno jinou formou než tímto snímkem, který situaci nijak historicky neobjasňuje pouze ukazuje krizové emoční situace.

Vojta Kotek si ve filmu střihnul roli odvážného chlapce, co má zachránit celý vagón tím, že otevře dveře u vozu. Pár minut slávy skončí, když nešťastnou náhodou spadne pod vlak. Možná z důvodu nepřítomnosti Jirky Mádla. Možná. Dlouholetý představitel komisaře v seriálu Komisař Rex (Gedeon Burkhard) si ve filmu zahrál židovského boxera a zároveň jednu z hlavních rolí ve vlaku. Neustále se snaží vymýšlet nové a nové způsoby útěku, rozděluje vodu a nepropadá panice.

Myslím si, že snímek byl vhodný především pro citlivé jedince, kterým už jenom představa holocaustu vhání slzy do očí. Pro ostatní doporučuji jiné filmy o 2. světové válce (například Kateřinu Horovitzovou).

Autor: Lenka Veverková | středa 28.11.2007 19:41 | karma článku: 13,80 | přečteno: 2404x