Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

... jen blbni!

zkazíš to všem! - tak se jmenuje výstava Romana Týce v  pražské galerii Dvorac Sec Contemporary. Kromě koláží, objektů z drátěného výpletu či dveří nechybí ani pouťový autodrom. 

bacha kluci!LV aka instagramaddicted

Ale dost už o výstavě. Na tu při vernisáži stejně nikdo nekouká. Na verni, jak se tak mezi námi umělci a pseudoumělci říká, se chodí za a) abyste se ukázali b) napili zadarmo vína c) potkali známé d) ochutnali nové a netradiční jednohubky e) napsali kritický článek a vyfotili co nejvíce známých lidí. Jednotlivé body můžete libovolně kombinovat, vzájemně se totiž nevylučují. Nevadí, že umělce ani jeho tvorbu neznáte, na to se při troše štěstí ani nedostane řeč.

Pokud si výstavu hodláte prohlédnout v klidu, přijďte raději po nedělním obědě či při špatném počasí dopoledne ve všední den. Galerie v tyto časy nepraskají ve švech a vy máte prostor jak na nohy, tak na odstoupení metr od díla bez toho, aniž by si v mžiku někdo stoupnul přímo před vás. Vernisáž je prostě párty pro snoby, co s malíčkem vzhůru upíjí šampáňo, nebo pro opravdický, nefalšovaný fandy umění (já).

Středeční večer v Dvorac Sec Contemporary (prostě v té galerii vedle Jamese Deana v Dlouhé) se nesl v podobném duchu jako všechny ostatní posh akce. Víno nejdřív do skleničky a poté do plastu, mraky lidí ve frontě na něj, dvojice fotící se v objetí, hloučky lidí postávající na nejnevhodnějších místech (např. u vchodu), záblesky fotoaparátů, novináři, pár snobů, několik hereček... dohromady to dalo mraky, mraky lidí. A to nepřeháním. Z jedné místnosti do druhé jsem se přesouvala pomocí ostrých loktů a zářivého úsměvu. Nakonec mě dav vyplivnul až u autodromu s pěti autíčky. Složení jezdců bylo bizarní už od prvního pohledu: dvě sličné slečny v příliš krátkých sukních pro jízdu v pidi autě, dvě děti, jeden starý pán, pár ve středních letech a dva mladí kluci - jeden s čapkou (viz foto).

Nebyla jsem jediná, kdo se zájmem sledoval tuto skupinku, co se rozhodla zpestřit si večer neobvyklým zážitkem a vrátit se tak zpět do dětství. Nás diváků bylo mnoho. Přešlapovali jsme u kraje plochy určené pro zběsilou jízdu a jak Japonci na Karlově mostě zuřivě mačkali spoušť. Cvak, cvak, cvak a blesk. Řidiči, řidičky a mladí řidičové (abych byla genderově korektní) nejezdili klasicky dokola, jak je na poutích zvykem, ale drandili si to sem a tam, občas do sebe dokonce narazili. Prostě zábava! Ukořistila jsem pár rozmazaných fotek a poté odložila telefon, abych tuto situaci viděla na vlastní oči. V ten moment už se ke mně blížilo auto s dvěma mladíky, jejichž řidičské umění připomínalo to mé (řidičák nemám a pletu si pravou a levou stranu).

Střih. Ležím na kapotě auta, nohy mi krátce zakmitají ve vzduchu, všichni tři jsme politi bílým vínem, které jsem svírala v pravačce. Nemotorně se snažím zvednout a koktám: "Pardón!" Galantní mladí muži nezmění svůj výraz a snaží se zacouvat, ale nejde jim to. Nevystoupí z auta a neseznámí se se mnou, nepozvou mě na víno a pak spolu nejdeme do Jamese Deana. Prostě se snaží zacouvat a zmizet. Konečně se jim to podaří. Čekám bujarý smích všech přítomných. Jsem připravená na výsměch, řehot, hihňání, pokašlávání, plácání se do kolen, ukazování prstem, úšklebky i lítostivé pohledy... Ale můj epic fail, faux pas, hanba, potupa, blamáž, ostuda se stupněm trapasu číslo tři... tohle všechno a mnohem víc bylo odměněno PŘEDSTÍRÁNÍM, že se nic nestalo. Nevěřícně jsem se rozhlížela po všech ostatních, asi padesáti lidech, kteří mě nemohli přehlídnout a teď dělali, že mě nevidí. Pohledy stranou a významné ticho ještě zvětšilo můj kafkovský pocit. Zašlápněte mě jako toho brouka!

Pár otázek do diskuze na závěr: Jak může padesát lidí v galerii dělat, že nevidí holku spadnout na kapotu autíčka z autodromu? Jak se můžou nesmát a tvářit se, že se nic nestalo? Kde je hranice slušnosti, bontonu a chování dle etikety v protikladu s normální, přirozenou reakcí? Máte smysl pro humor? Zasmáli byste se a pomohli mi vstát nebo byste dělali, že se nic nestalo?

Autor: Lenka Veverková | pátek 31.1.2014 11:16 | karma článku: 9,31 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy