Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

#dobrouchutlenko

Jakmile přede mnou stojí talíř s jídlem, začne mě svědět ruka. Ne proto, že bych chtěla popadnout příbor a pustit se do naplnění mého kručícího žaludku, já mám chuť vytáhnout mobil a zasadit mou snídani, oběd, večeři, svačinu a nebo dezert do čtvercového formátu. Přidat nějaký filtr, aby vynikly barvy, zaostřit, případně dodat více kontrastu. Napsat popisek a zveřejnit na instagramu. Proč se musím chlubit téměř s každým kouskem jídla, co plánuji sníst? Proč mám pocit, že ostatní lidi bude zajímat, jak jsem si naaranžovala dnešní pokrm? 

snídaněLV aka instagramaddicted

Za svou zálibu, která přerůstá téměř v nemoc, se jako správný závislák stydím. Zároveň se jí ale nedokážu ubránit. I přes posměch okolí, nechápavý výraz a kroucení hlavy mé matky, otrávených obličejů a v sloup protočených očí přátel, kteří se ptají: "Už zase?", nemůžu přestat. Zaznamenávám si většinu toho, co sním, přestože nedržím dietu a ani nemám přinést svůj aktuální jídelníček doktorovi či trenérovi. Prostě mě to baví.

Mám ráda jídlo. Ráda vařím, ráda peču, ráda vymýšlím recepty z toho, co najdu ve spíži a v lednici. Ráda improvizuji a mám radost z nečekaně dobrého výsledku. Miluju společné stolování, krásně připravený stůl plný jídla, pití, květin a přáteli, kteří si nemůžou vybrat, co si dát první. Když jím spolu s ostatními, je mi trochu trapné ztrácet focením čas příliš dlouhou dobu, takže většinou jen jednou, dvakrát cvaknu. I přesto jsem terčem posměchu. Kdyby ovšem ostatní věděli, co předchází fotkám jídel, které konzumuji sama...

Většinou hledám správné světlo. Když je už slunce za okny, je nalezení místa o něco jednodušší. Následuji sluneční paprsky. Přitahuji stůl k oknu, pokládám na okno dřevěné prkénko na krájení, dávám talíř na zem na prkennou podlahu či jej stavím na jakékoli osvětlené místo a podestýlám utěrkou či jiným kusem látky. Ano, několikrát jsem již použila i kus svého oblečení. Pokud je za okny tma tmoucí, sestojuji pomocí několika osvětlení co nejpřirozenější světlo a přidávám více kontrastu. Fotka je sice horší kvality, ale nemohu si pomoct. Mám tak krásnou večeři, že ji prostě musím vyfotit.

Následuje natočení talíře do správného úhlu, přesouvání z místa na místo, tam a zase zpátky a ještě jednou blíž k tomu paprsku. Kde je ten paprsek? Vždyť tu ještě před chvílí byl! Pokládám vidličku či lžíci do správného úhlu, s mobilem se přibližuji nebo naopak ustupuji o krok dál. Pořád to není ono, říkám si a přearanžovávám talíř. Rajče více doprava, okurku spíš doleva, ten salát není moc fotogenický... Banán příště musím nakrájet na kolečka, kokos mám sice ráda, ale měla bych s ním šetřit, aby na fotce bylo něco vidět, arašídové máslo na fotce vůbec nevypadá jako arašídové máslo ale jako...

Na instagramu sleduji několik desítek lidí, kteří mají stejnou závislost jako já. Svým způsobem mě uklidňuje, že se ráno probudím a uvidím jejich snídaně. Mí instagramoví přátelé jsou stále naživu. Nic se jim nestalo. Asi bych se trochu začala bát, kdyby někteří z nich nedali fotku své snídaně na internet. Jsem v tom po uši stejně jako oni. Slintám nad jejich obědy, přeju jim dobrou chuť k večeři, obdivuji jejich fotky, inspiruji se jimi, vařím podle jejich receptů. Šesti z nich jsem se zeptala na pět otázek. Možná jsem hledala odpovědi i pro sebe. Proč tohle všechno děláme? Proč vystavujeme svoje jídla na odiv?

rozhovor si můžete přečíst v časopise Cinnamon, v němž vyšel i tento fejeton

Autor: Lenka Veverková | čtvrtek 13.3.2014 9:30 | karma článku: 9,50 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Lenka Veverková

... jen blbni!

zkazíš to všem! - tak se jmenuje výstava Romana Týce v pražské galerii Dvorac Sec Contemporary. Kromě koláží, objektů z drátěného výpletu či dveří nechybí ani pouťový autodrom.

31.1.2014 v 11:16 | Karma: 9,31 | Přečteno: 897x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Regulace intimity: "Co tě sere? Nad čím se dojímáš?" ptají se herci

Za co se stydíš? Co miluješ? Co tě mrzí? V co doufáš? Tyto otázky položil režisér inscenace Regulace intimity Jiří Havelka studentům 4. ročníku alternativního a loutkového divadla DAMU. Ti nyní stojí tváří v tvář divákům a zpovídají se. Po tvářích jim občas přelétne úsměv, na konci jim však všem stékají slzy po tvářích. Jsou ale způsobené emocemi nebo tygří mastí, již si herci namazali pod oči?

15.1.2014 v 12:05 | Karma: 12,30 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Moje psycholožka o tom ještě neví…

ale můj učitel tvůrčího psaní již ano. Mám strach, že někde někdy někdo zjistí, že něco nevím. Cokoli. Název první hry Bertolta Brechta, ostrov na čtyři, jméno ministra školství, SPZ Strakonic na tři nebo recept na segedýn. Přemýšlím, v čem vězí můj problém, moje prokletí a má obsese. Chci něco dokázat sama sobě nebo svým rodičům? Chci být nejlepší ve skupině a získat tak vůdčí postavení? Nebo se naopak bojím, že mě skupina nepřijme a vysměje se mi? Možná mám problém se sebepřijetím či jsem nedostávala od rodičů tolik lásky, kolik jsem potřebovala.

30.10.2013 v 10:48 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Ona

Lenka Veverková

Pitínský slovník: Ale co z toho, blbečku, když mi scházíš?

Mám dvě uši, ale když zavírám oči, už je neslyším. Vyzuj si boty a zatanči nám! Nikdy ti ústa tak hezky nevoněla. Otři mi pot z čela. Neslyšíte, že mi řve dítě? Náš kanár ale umí "der"... Perly v uších. Písek ve vočích. Z Nietzscheho nic. Skotský golf. A ta poloprázdná flaška je tygrem, jehož jméno je láska. Maruno, sedni si! Ale již začínám, jen si dovoluji ztratit čas na malou dramatickou pauzu před začátkem toho kousku...

5.5.2013 v 15:35 | Karma: 9,52 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Pohádka o věcech v šuplíku

To vám byly časy, když jo-jo svítilo a hrálo veselou písničku, zatímco po provázku skákalo nahoru a dolů. Nahoru a dolů. Nahorů a dolů. Stále dokola v rytmu té hloupé melodie. Stále a stále nahoru a dolů. Jo-jo bylo věčně v pohybu, prostě k nezastavení. Nyní ovšem leží zapadlé v zásuvce, šňůrka zašmodrchaná, baterky vybité. Z výjimečného jo-ja je teď nudné, obyčejné jo-jo, k tomu navíc nepoužívané.

28.4.2013 v 22:43 | Karma: 13,45 | Přečteno: 813x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy