Kluci, jen nás klidně galantně obtěžujte!

Českem hýbe mediální kampaň, vedená pravděpodobně nějakým ženským hnutím s názvem "metoo". Jsou toho plné noviny i sociální sítě. Docela by mě zajímalo, jestli ty holky skutečně ví, co to sexuální obtěžování vlastně je...

Už i na tomto blogu se k tématu sexuálního obtěžování žen vyjádřilo mnoho blogerů a blogerek, z nichž naprostá většina, aspoň dle mého soukromého průzkumu, tuhle kampaň spíš odsuzuje.

Vůbec nerozumím tomu, proč cokoli, co k nám třeba skrze sociální sítě doputuje odněkud ze zahraničí, bezhlavě přijímáme za své a připojujeme se k tomu. Tím samozřejmě netvrdím, že toto téma lidi nezajímá a nemají potřebu se k němu vyjádřit.

Jenže nalijme si čistého vína. Slušné a zdvořilé chování mužů vůči ženám v běžných, každodenních situacích, se optikou této kampaně vlastně chápe jako obtěžování žen, nejlépe ještě s nálepkou sexuálního obtěžování. Takže to, že mi muž pomůže do kabátu, vezme těžkou tašku, polichotí jak mi to sluší či podrží dveře při vstupu do místnosti a dá mi při vstupu přednost je vlastně obtěžování. No to jsme to dopracovali!

Za chvíli snad budeme řešit i u soudů, že pan A mi dal přednost ve dveřích u výtahu, což se mi  však velmi nelíbilo, ba co víc! Opravdu jsem se cítila diskomfortně a genderově nerovně. Proto žádám satisfakci v podobě veřejné omluvy a úhradu citové újmy v podobě peněžité částky. Tohle mi opravdu hlava nebere.

Dokonce si myslím, že samotná kampaň znevažuje skutečná traumata, která mnohé ženy prožily a mají z nich doživotní následky. Je obrovský rozdíl mezi tím, býti surově znásilněna v nočních hodinách při cestě ze směny v práci a býti přátelsky pohlazena kolegou po zádech, když jsem dostala na poradě vynadáno od šéfa. Rozlišování mezi surovým chováním a přátelským gestem mi v této kampani jaksi chybí.

Ve finále se dostaneme do situace, že muži se od žen budou držet v uctivé vzdálenosti, raději k nám nebudou ani mluvit, jen to nejnutnější, aby se nevystavili riziku obvinění ze sexuálního útoku. No není to na hlavu?

Mám potřebu říct, že mě pěkné a zdvořilé chování gentlemanů naopak imponuje, dokonce takto slušně vychované chlapce chválím kudy chodím. Občas s muži dokonce neskrývaně flirtuji. Umím ocenit, když jsme naladěni na stejnou strunu a dokážeme si třeba i jemným humorem se sexuálním podtextem vzájemně polichotit. Pánbůh zaplať za takové muže!

Jménem svým i svých normálních kamarádek a kolegyň tedy hlásím, že i nadále chci být galantně obtěžována, že si to užívám a ve svém věku na tom nehodlám vůbec nic měnit! Takže milé aktivistky, běžte už s tou svojí kampaní do háje zeleného!

Autor: Veronika Stejskalová | neděle 26.11.2017 19:52 | karma článku: 38,88 | přečteno: 1920x