Maraton jen pro šílence?

Asi to měl každý, když začínal běhat. V hlavě jsem měla nastaveno, že ten, kdo uběhne 10 km je borec, a ten kdo běhá půlmaratony je šílenec. Jenže to bych pak nesměla začít pracovat na mém vlastním projektu o běhání.

Jeden měsíc běžce.... První těžce vydřené kilometry, a první 10ka a já si přišla tak nějak normálně. Žádné šílenství se nekonalo! Takže, když jde uběhnout na pohodu 10 km, možná by se dalo aspoň jednou uvažovat i o půlce maratonu. A pak už to šlo ráz na ráz. První půlka loni a letos k tomu přibyla i myšlenka na maraton. 

Možná bych se zvládla připravit i sama, ale to já nechci. Dosud jsem nezažila zeď, ani jiný handicap, který by mi nedovolil závod doběhnout. A ráda bych si tohle skóre udržela i do budoucnosti. Proto jsem se domluvila s Terkou Beitlovou, slovenskou trenérkou, na tom, že mě k mému vysněnému cíli dovede. Budu vás tímto tréninkem provázet bez jakýchkoliv tajností a pokud tedy budete chtít, budete moct trénovat se mnou.

Důležitou součástí tréninku je taky termín maratonu. Dlouho jsem se nerozmýšlela a rovnou si stanovila termín 8.května 2016 na Volkswagen Maraton Praha. Času je relativně dost. Na druhou stranu mám cíl dostat se pod čas 3.30 a to nebude jednoduché. Nicméně s Terkou věříme, že obě uděláme to nejlepší, co budeme moct a vysněného času dosáhnu.

A co nás tedy čeká tenhle týden? V neděli večer jsem dostala plán na prvních 14 dní tréninku. Zatím to nevypadá nijak zle, ale jak sama Terka napsala, je to pouze o tom, abychom se po běžecké stránce poznaly. Aby poznala, kde jsou moje hranice, kde zabrat. Čekají mně intervaly, regenerační běhy a samozřejmě v tyto pod/zimní měsíce naběhávání kilometrů. Jen bych chtěla upozornit, že tréninky jsou upraveny mým běžeckým potřebám a zvykům. Nicméně na vás je, jestli je budete chtít plnit se mnou, nebo si je částečně upravíte, ať už půjde o rychlost nebo o kilometry. Nicméně posloupností by se lišit výrazně neměl. Dotazy k úpravě tréninků můžete směřovat přímo na mně. Ráda vám pomůžu.

Jste tedy připraveni? Jste připraveni se mnou zažít první maraton 8. května v Praze?

JDEME NA TO!!!

1. Týden- Akumulační (přípravná) fáze

Pondělí 26.10.2015
Regenerační běh 1 hod.

Úterý 27.10.2015
Klus 10 km

Středa 28.10.2015
Intervalový tréning
" R: 2km, R:10-15min. (dynamický strečing, běžecká abeceda, protažení) R: 2x 80m ( stupňovaná rovinka, 70% z maxima)
" 6 x 500m - Tempo 2:20' ( tempo na 1 km - 4:40) IO: 2 min.
" V: 2 km , statický strečing Celkem: 7,1km

Čtvrtek 29.10.2015
Klus 10 km

Pátek, sobota, neděle free.

Vysvětlivky:
R: Rozklus
R: Rozcvička
R: Rovinky - (To znamená rychlý běh, ale ne sprint, cca 70-80% max. tepové frekvence. nie šprint ale na takých 70-80%, běží se rychle, ale člověk se musí cítit dobře, běžet dobře technicky a účelem je probudit rychlá svalová vlákna)
V: Výklus
IO: Interval odpočinku

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Šimáčková | čtvrtek 29.10.2015 10:35 | karma článku: 10,05 | přečteno: 507x