Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

LGBT, Prague pride a rodina

Téma rodiny provází komentáře okolo Prague pride už od začátku. Jeho přímí odpůrci se rodinou zaštiťují a používají ji jako podstatný argument, proč by se takové pochody měly zakázat a jak jakékoli snahy LGBT minority o přiznání práv rodinu přímo ohrožují.

Nevím, jak může rodinu ohrožovat nějaký karneval, byť pozadím boje za práva menšin. Ještě nikdy jsem neviděla na Prague Pride žádný transparent „Pryč s rodinami, ať žijí bezuzdné orgie“, ani tam nikdo nic takového neříkal. Někdy tam vídám nějaké lidi s malými dětmi.. Jednou jsem viděla batole, kterému tatínkové dali na hraní brožuru nějakého náboženského sdružení, které hlásalo, že jediná rodina je muž a žena kdo to má jinak, ten přijde do pekla a Bůh na něj sešle katastrofu. Batole z té příručky trhalo listy, muchlalo je a něco si broukalo. Možná ohrožovalo rodinu tohle batole, kdo ví.

Nikdy jsem nebyla schopna zjistit, čím sdružení, která bojují proti uznání stejnopohlavních párů a rodinou se tolik ohánějí, rodinám pomáhají. Tedy pardon, kromě toho, že by chtěli zrušit registrované partnerství a v žádném případě nepovolit jakékoliv adopce dětí pro homosexuály. Nejsem si jista, jak moc tohle běžným mužům, ženám a jejich dětem pomůže. Třeba tomu nerozumím, malé děti už nemám. Možná bude stačit ke štěstí, když si řeknou: „no, sice nemáme peníze, hádáme se a v okolí deseti kilometrů není žádná volná školka, ale to nevadí, hlavně, že teplí se mají hůř“.

Leč trochu vážněji. Fakticky nemůže alternativní model rodiny té tradiční ublížit skutečně ničím. Absurditu takové případné domněnky vystihuje kreslený vtip, v němž v kavárně jedna přítelkyně říká druhé: „S tím mým už se opravdu nedá vydržet. Tak jsem si pozvala homolobby, ať nám rozvrátí rodinu.“ Zbývá tedy ohrožení symbolické. Tomu rovněž příliš nerozumím, má to tedy znamenat, že aby rodiny začaly lépe fungovat, musí dostávat jednoznačný signál, že kromě uspořádání matka – otec – děti jsou všechno jen neplnohodnotné náhražky? Rovněž se neumím vcítit do toho, že by tohle mohlo někomu pomoci, aby se snažil spíš s tím druhým domluvit a neběžel s prvním problémem podat žádost o rozvod nebo aby se víc věnoval dětem a jejich výchově.

Myslím, že daleko účelnější by bylo snahy spojit – když třeba právě Prague Pride přiláká mediální pozornost a otevře téma rodiny (třeba kvůli adopcím), pak připojit a připomenout i starosti heterosexuálních rodin, protože rodiny se týká obojí. Chápu, že by se muselo jednat o jiná sdružení pro rodinu než jsou homobijné spolky, které staví hetero-rodiny do přímé opozice k homo-rodinám.... a pak se z toho samotná rodina poněkud vytratí.

Letošní Prague Pride rozvířilo hladinu veřejného mínění i svým tématem, totiž adopcemi dětí stejnopohlavními páry. Argumentů na toto téma padlo a padá mnoho, jsou kolem toho vzrušené emoce a kde kdo se ohání právy dětí, která často mají sloužit jen jako živý štít pro obranu vlastního názoru. Nevím, zda bych mohla říci k těmto argumentům něco nového, patrně nikoliv. Sama za sebe bych řekla, že na této debatě je vidět (především ze strany odpůrců jakýchkoliv adopcí stejnopohlavními páry), že přikládáme příliš velký význam sexuálním orientacím a sexu vůbec, možná je to důsledek naší přesexualizované doby. Jaký je proboha argument, že panu XY se dělá špatně při pomyšlení na sex s nějakým mužem a že do toho bychom snad nechtěli přivést dětí, jak by tomu nebožáčkovi vysvětloval Karel a Franta, cože spolu dělají v ložnici... no, asi nijak. Nevím o nikom, komu by se rodiče svěřovali se svými sexuálními zážitky či mu dokonce sex předváděli (to už by byla silná patologie). Asi by neškodilo zamyslet se nad tím, jací lidé jsou vhodní pro výchovu dětí, aby je dokázali dobře zabezpečit a vychovat, a takoví lidé se najdou i mezi heterosexuály, i mezi homosexuály. Podle konkrétních vlastností žadatelů by se pak měli vybírat vhodní kandidáti na adopce dětí. Čím více se zaměříme na nějakou skupinu a budeme ji posuzovat jako celek, tím spíš se nám vytratí konkrétní jednotlivec, a o toho jde přeci především. 

Autor: Veronika Ďuríčková | neděle 24.8.2014 12:55 | karma článku: 11,90 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Veronika Ďuríčková

Na Kypru se psem

Vybírat si destinaci podle toho, jestli tam může pes, nemusí být tak špatné. Můžete poznat zemi, kam by vás jinak vůbec nenapadlo jet, a teď si říkáte, jak jste ji mohli tak dlouho míjet. To je naše zkušenost z cesty na Kypr.

30.3.2024 v 19:10 | Karma: 14,17 | Přečteno: 239x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Německo

Není to aktuální výlet, byli jsme tam na dovolené loni. Památek je v téhle reportáži minimálně, ale zase tam je plechový drak, kostlivec v klobouku, lakotná ovce, graffiti nebo opravdový Terminátor. A africká diskotéka.

6.7.2020 v 17:49 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Procházka v karanténě na Vítkov

V karanténě jsem většinou seděla doma, a tak jsem si připadala při procházce na Vítkov, který máme za rohem, jako když jedu do Ameriky. Nemusí člověk nutně na Maledivy, krásně je i doma za rohem.

29.4.2020 v 21:32 | Karma: 15,67 | Přečteno: 304x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Reportáž ze Srí Lanky II

Druhá část fotoreportáže, která měla být vlastně první, protože je z loňska. Trochu víc o městech a lidech, ale i na přírodu se dostane. Místa: Negombo, Kandy.

7.3.2020 v 18:05 | Karma: 10,68 | Přečteno: 193x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Reportáž ze Srí Lanky

Na Srí Lance je všude spousta lidí, dopravní zácpy, spousta chrámů, z řek je cítit kanalizace, ale je to kouzelná země a všude je tam krásná příroda. Svoje kouzla mají i města, ale tam jsme letos nebyli. Kde jsme tedy byli?

24.2.2020 v 19:03 | Karma: 16,27 | Přečteno: 467x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 576x
Po mnoha letech v nejrůznějších zaměstnáních jsem zakotvila jako OSVČ a vrátila se ke svému staronovému koníčku - češtině (tu jsem ostatně i vystudovala) jako korektorka českých textů. Kromě toho píšu - třeba tenhle blog nebo pohádky. 

V posledních letech mě "chytlo" cestování a poznávání nových kultur a světů, chtěla bych v něm pokračovat, dokud finance a zdraví dovolí. 

*********

http://www.dobretexty.cz 

(české korektury a něco o psaní bakalářských prací)

******

http://www.punove.webnode.cz

 (pohádky o zvláštních modrých konících - půních)

*********?

https://www.ukormorana.cz

(numerologické rozbory)