Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Oddlužení po novele: Lepší, ale problém zůstane

Oddlužení spotřebitelů bude nově možné během tří let místo předchozích pěti. To je hlavní výsledek novely insolvenčního zákona, kterou jsme před pár dny přijali v Poslanecké sněmovně.

Konečná podoba zákona je kompromisní. V řadě ohledů hodně kompromisní. A jako u každého kompromisu platí, že nikdo není na sto procent spokojený.

Lidskoprávní organizace a samozřejmě dlužníci by si jistě přáli ještě mírnější zákon. Asi ani ne tak v počtu let, po které se oddlužení odehrává, protože méně než tři už asi ani není možné, jako v ostatních podmínkách. Jakkoliv totiž v médiích převládá tvrzení, že zákon jde vstříc pouze dlužníkům, v řadě věcí tomu tak není.

Věřitelé by pak celé oddlužení nesporně nejraději úplně shodili ze stolu a trvali na stoprocentním splacení všeho včetně pokut a dalších přívěsků.

Politici museli mezi těmito zcela protichůdnými přáními najít schůdnou cestu, po které bylo možné doputovat k nějakému rozumnému výsledku. Jak vidíte, nerozděluji to na opozici a koalici, protože v dané věci šly názory mnohdy napříč stranami. Jen poznamenám, a jsem za to hodně ráda, že z této potřebné změny zákona se nestalo politikum, ale jednání bylo (povětšinou) naprosto v odborné rovině. Na tom nemění nic ani fakt, že u konečného hlasování se poslanci ANO zdrželi a zákon nepodpořili.

Ostatně podstatnější je, zda novela zákona nějak pomůže občanům.

Pomůže.

Dluhové pasti a neúnosné množství exekucí jsme zdědili po dobách předchozích. A teď nemám ani tak na mysli dvě poslední volební období pod taktovkou ANO a sociální demokracie. V nich bylo naopak podniknuto několik pokusů o větší nebo menší nápravu situace. Jenže požár byl (a je) příliš velký. I po nějakých předchozích úlevách a dílčích řešeních máme: 100 000 lidí v insolvenci, dalších 400 000 v dluhové pasti a asi 650 000 lidí s exekucemi (čísla ale nelze mechanicky sčítat, ty skupiny se z nemalé části překrývají). Každopádně je v zemi minimálně 700 tisíc lidí, kteří mají velký nebo reálně neřešitelný problém s dluhy.

Onen proces zadlužování trval prostě příliš dlouho, navíc mnohdy byly nedostatečnými zákony umožněny naprosto podvodné praktiky – a to jak při tom, „jak dostat lidi do pasti“, tak v postupech, které z běžného dluhu dokázaly vyrobit dluhovou past. To se dělo od hlubokých devadesátých let minulého století a adekvátní ochrana spotřebitelů se zrodila až někdy před deseti lety. Krize 1997-2000, 2008-2011 a 2020-2023 samozřejmě ničemu nepřidaly. Proto je český dluhový problém tak hluboký, a proto má možná veřejnost někdy dojen, že „jdeme dlužníkům a ž příliš na ruku“.

To znělo i při přijetí předpisů umožňujících Milostivé léto I, II a nyní i III. Jenže všechny tyto vstřícné kroky byly velmi nedokonalé, bohužel si to myslím i u toho aktuálního. Příkladem: poslední Milostivé léto řeší dluhy u zdravotních pojišťoven, jenže tyto instituce dluhy často nechávají „u ledu“, nejdou do exekucí, takže dopad pokusu o řešení nebude nijak zásadní.

Podobné potíže byly i u starších pokusů. Pomohly, ale nikoliv systémově. Do tlusté čáry bylo vždy daleko.

Nové podmínky oddlužení podle insolvenčního zákona jsou každopádně dobré, lepší než předchozí stav. Ale zázrak nečekejme. I nadále v naší společnosti tento problém zůstane jako možná vnějškově trochu potlačené, ale stále přítomné nebezpečí.

Každopádně jsem velmi ráda, že novela insolvenčního zákona prošla, doufám, že nenaradí v Senátu a nepochybuji, že prezident ji podepíše. Ještě raději jsem, že jednání bylo racionální a o argumentech, nikoliv o politických zájmech. Ale zároveň si nemyslím, že bychom „měli vyřešeno“. K otázce dluhů domácností se budeme muset v budoucnu ještě vrátit.

Autor: Věra Kovářová | pondělí 27.5.2024 14:49 | karma článku: 7,97 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Sokolíci praví vlastenci

Vlastenci. Skuteční vlastenci.Pochod 15 000 sokolek a sokolů z mnoha koutů země i z ciziny. Týden akcí, setkávání, kultury a samozřejmě zkoušek a vystoupení v hromadných skladbách. A to všechno se všudypřítomnou láskou k vlasti.

6.7.2024 v 17:02 | Karma: 15,22 | Přečteno: 316x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 470x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 503x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 497x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 809x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 528x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik