Retrospektivní Ostrava v černobílé usazena do kamene

Ostrava jako žena je sama o sobě černobílá. Ve snímcích Viktora Koláře je tato ostravská monochromatičnost nenásilně zdůrazněna v neokázalých bezprostředních obrazech lidského života s typickými rysy krajiny jako kulisy sloužící k odehrání „frašek“, které se po prvním zběžném pohledu mění v lidskou tragédii. Umístění expozice fotografií do galerijního prostoru Domu U Kamenného zvonu tuto syrovost, drsnost a ladnost silné ženy zvýrazňuje svými chladnými kamennými zdmi, které na druhou stranu obrazce vyzdvihují z temnoty a dodávají jim tu životní naději, jež je očím skryta. Dvě naprosto nádherné kombinace, které splynuly v jedno. 

Ostrava 1980

Tato retrospektiva představuje první ucelený pohled na osobitou fotografickou tvorbu autora, částečně zatěžkána samotou a odcizením při pobytu v exilu, bez pompézní naivity a syrových bezkompromisním pohledem na realitu. Jeho snímky jsou tak živé a výpravné, že postačí spočinout okem ve středu snímku a přítomnost se rozpouští a přenáší pozorovatele do doby, kdy byl snímek pořízen.

Ostrava 1959, Ostrava 1963, Toronto 1979, Montreal 1973, Ostrava 2002 … expozice prochází Kolářovým životem od dospívání, po kanadský exil s nutným přizpůsobením se jiné kultuře a zároveň výzvou hledání sebe samého, až k návratu zpět, kde mu hrozí vězení a nesvoboda, kterou už od počátku odmítal.

Výstava vypráví o putování svobodné lidské duše, jež si na této cestě našla přístup k osobitému výrazu, myšlení a vyjádření fotografickým obrazem, jenž smysluplně vykresluje šedivé odstíny mezilidských vztahů. Fotografické záběry také zobrazují všednost každodenního života, až pozorovateli na konci výstavy dojde, že pojem „banalita, stereotyp“ má mnohem větší výpovědní hloubku než stokrát prožitý večer při svíčkách.

                       

Viktor Kolář – Retrospektiva

Dům U Kamenného zvonu

Výstava trvá do 29. září

Hodnocení: 70 %

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Velcová | pátek 16.8.2013 21:07 | karma článku: 6,26 | přečteno: 196x