Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Retrospektivní Ostrava v černobílé usazena do kamene

Ostrava jako žena je sama o sobě černobílá. Ve snímcích Viktora Koláře je tato ostravská monochromatičnost nenásilně zdůrazněna v neokázalých bezprostředních obrazech lidského života s typickými rysy krajiny jako kulisy sloužící k odehrání „frašek“, které se po prvním zběžném pohledu mění v lidskou tragédii. Umístění expozice fotografií do galerijního prostoru Domu U Kamenného zvonu tuto syrovost, drsnost a ladnost silné ženy zvýrazňuje svými chladnými kamennými zdmi, které na druhou stranu obrazce vyzdvihují z temnoty a dodávají jim tu životní naději, jež je očím skryta. Dvě naprosto nádherné kombinace, které splynuly v jedno. 

Ostrava 1980

Tato retrospektiva představuje první ucelený pohled na osobitou fotografickou tvorbu autora, částečně zatěžkána samotou a odcizením při pobytu v exilu, bez pompézní naivity a syrových bezkompromisním pohledem na realitu. Jeho snímky jsou tak živé a výpravné, že postačí spočinout okem ve středu snímku a přítomnost se rozpouští a přenáší pozorovatele do doby, kdy byl snímek pořízen.

Ostrava 1959, Ostrava 1963, Toronto 1979, Montreal 1973, Ostrava 2002 … expozice prochází Kolářovým životem od dospívání, po kanadský exil s nutným přizpůsobením se jiné kultuře a zároveň výzvou hledání sebe samého, až k návratu zpět, kde mu hrozí vězení a nesvoboda, kterou už od počátku odmítal.

Výstava vypráví o putování svobodné lidské duše, jež si na této cestě našla přístup k osobitému výrazu, myšlení a vyjádření fotografickým obrazem, jenž smysluplně vykresluje šedivé odstíny mezilidských vztahů. Fotografické záběry také zobrazují všednost každodenního života, až pozorovateli na konci výstavy dojde, že pojem „banalita, stereotyp“ má mnohem větší výpovědní hloubku než stokrát prožitý večer při svíčkách.

                       

Viktor Kolář – Retrospektiva

Dům U Kamenného zvonu

Výstava trvá do 29. září

Hodnocení: 70 %

Autor: Kateřina Velcová | pátek 16.8.2013 21:07 | karma článku: 6,26 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Kateřina Velcová

Kouzlem mým změnit tě smím

Miluji a přijímám. Miluji a přijímám vše, co mě obklopuje a tvoří součást mého života. Identita, banalita, vztahy, emoce...tím vším si prochází ve svém myšlenkovém labyrintu konceptuální umělkyně Milena Dopitová, jež nyní v Městské knihovně „Miluje a přijímá“. Výstava se ladně pohybuje za zvuku vodotrysku, který očišťuje a zároveň osvěžuje roztěkanost mysli „zanesenou“ z venkovního světa a se stupňujícími gejzíry vyvolává vizuální, sluchový i vjemový chaos, který zůstává přítomen v celé expozici. Od začátku až do konce – vše je přesně takové, jak má být. Krásně nedokonalé.

13.9.2014 v 21:16 | Karma: 5,77 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

Kampa zavzpomínala na křehce silnou Adrienu

Pro Adrienu Šimotovou, výraznou osobnost generace šedesátých let a průkopnici informelu, a nejen pro ni in memoriam proběhla vzpomínkově ladná výstava komorních prací ze sbírky Medy a Jana Mládkových na Kampě. Křehká a silná žena zároveň připoutala pozornost svým niterně čistým zpracováním grafických tisků anebo velkoformátových mnohovrstevnatých průřezů papíry. Žena předurčena svým osudem k hlavnímu nosnému tématu smrti, které ji stále obklopovalo v jejím bolestném, ale i přese všechno utrpení šťastném a velmi bohatém životě.

15.7.2014 v 14:42 | Karma: 6,79 | Přečteno: 224x | Kultura

Kateřina Velcová

Osudová tíha levituje U Zlatého prstenu

Mezi sociálním uměním a magickým realismem se vznášejí obrazy po několik desetiletí opomenuté meziválečné umělkyně Vlasty Vostřebalové Fischerové, jimž vytváří prostorovou lehkost zázemí Domu U zlatého prstenu. Retrospektivní linie výstavy putuje autorčiným dílem po osudových až tíživých nitích jejího životního spletence. Výstava tak poukazuje na propojení nelehkého životního příběhu se sociální tematikou obrazů, které se střídají s magickým surreálnem. Tajemná osudovost až tíživost se lehce nadnáší a vytváří zajímavou koláž textu, slova a vizualizace.

14.7.2014 v 21:06 | Karma: 4,80 | Přečteno: 159x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

Kopeckého bouře a klid v harmonickém napětí spočívají

Výstavní projekt Vladimíra Kopeckého, osobitého skláře, připravilo Muzeum Kampa jako svoji letní inscenaci nad Vltavou. Bouře a klid představuje tvůrce jako umělce pohybujícího se mezi dvěma médii – malbou a sklem. Ve výrazovém napětí nejsou jen tyto velmi odlišné techniky, ale i samotné zpracování obrazů, kdy expresivní barevnost přechází v přísnou až destruktivně strohou geometrii. Štětec střídá sklářskou píšťalu a s osobitou umělcovou „rozervaností“ se střetávají ve vymezeném prostoru dvou muzejních pater a jednoho mezipodlaží. Vzdušnost muzea tuto vznětlivou dynamiku přibrzďuje a nechává ji pohrát si s prostorem a energií, která ke Kampě neodmyslitelně patří.

11.5.2014 v 16:19 | Karma: 4,63 | Přečteno: 198x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

Čistá krása Reynkových leptů odkrývá život v Petrkově

Před dvěma lety připravila Galerie hlavního města Prahy Reynkovu retrospektivu a nyní se Reynek představuje znovu, a to spoluprací Národní galerie, Nadace Reynek, Galerie Zdeněk Sklenář a Nadačního fondu Richarda Fuxy, jenž také stojí za megalomanskou výstavou Ivan Lendl: Alfons Mucha, která proběhla minulý rok v Obecním domě.

25.4.2014 v 12:59 | Karma: 8,79 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 247x
lektorka kurzů kreslení a malování "www.spolukradosti.cz"

Seznam rubrik